O-STA

Delovna doba: koliko je imate?

Delovna doba je podatek, ki nam pove, kdaj se bomo lahko upokojili. Veste, koliko let, mesecev in dni ste že oddelali? In koliko delovne obveznosti vas še čaka?

Delovna doba je področje, ki ga za vsakega zaposlenega vodi Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ). Zavarovanci lahko za izpis delovne dobe zaprosijo na tri načine:

· osebno pri katerokoli enoti oziroma izpostavi zavoda,

· izpolnijo obrazec Vloga za izpis obdobij zavarovanja v RS in ga po pošti pošljejo na ZPIZ,

· preko portala Moj eZPIZ. V portal boste morali vnesti svoje podatke; davčno številko ali EMŠO, ter leta, za katerega želite izpis delovne dobe.

Kako pridobiti izpis delovne dobe, smo sicer že pisali.

Ali vaš izpis delovne dobe kaže, da vas do pokojnine čaka še nekaj let? Razmislite, ali ne bi bilo bolje delati zase!

Daljša delovna doba - več dopusta

Daljša delovna doba vam lahko prinese dodatne dni dopusta. Kolektivne pogodbe različno določajo kriterije za odmero dodatnih dni letnega dopusta. Eden najpogostejših kriterijev je delovna doba delavca. Kot kriterij je lahko opredeljena skupna dosežena delovna doba delavca ali pa le delovna doba pri zadnjem delodajalcu. Kriteriji za dodatne dni letnega dopusta so še delo ob nedeljah in praznikih, posebno težko, naporno ali zdravju škodljivo delo, delo v deljenem delovnem času, nočno delo in druge okoliščine. Zaposlenim, ki so starejši od 55. let, pa pripadajo dodatni trije dnevi letnega dopusta.

Pravna služba podjetja Data je pripravila preglednico dni dopusta, ki vam pripadajo na podlagi Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1). Preverite, ali vaša odločba o letnem dopustu vsebuje vse kriterije, ki bi jih delodajalec moral upoštevati pri odmeri dopusta.

kriterij za odmero dopusta

število dni dopusta

osnovni dopust

20

delavec, ki ima otroka mlajšega od 15 let (za vsakega otroka posebej)

1

delavec, ki neguje in varuje otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo

3

delavec, ki je starejši od 55 let

3

delavec invalid

3

delavec z najmanj 60-odstotno telesno okvaro

3

delavec, ki še ni dopolnil 18 let

7

Ste v dilemi, ali vam je delodajalec pravilno odmeril letni dopust? Naj to za vas preveri naš pravni strokovnjak. Za ponudbo za svetovanje nam pišite na data@data.si.

Zakaj podjetje potrebuje pravilnik o letnem dopustu?

Dopust je področje, za katerega noben zakon ne določa obveznosti internega pravilnika v podjetju. A pravniki z izkušnjami na kadrovskem področju pravilnik o letnem dopustu toplo priporočajo vsem delodajalcem, ki imajo tri ali več zaposlene.

Predlagamo vam, da našim pravnim svetovalcem zaupate izdelavo pravilnika o letnem dopustu za svoje podjetje. Tako se boste izognili očitkom zaposlenih o diskriminaciji, hkrati pa zagotovili nemoten delovni proces tudi v obdobju, ko si svoj letni dopust želi koristiti največ delavcev.

Izpis delovne dobe dijakov in študentov

Spomnimo, od 1. februarja 2015 dalje se obdobje opravljanja začasnega in občasnega dela dijakov in študentov všteva v pokojninsko oziroma zavarovalno dobo. Uvedeno je bilo plačevanje polnih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje od dohodkov na podlagi študentske napotnice, ki jih ob izplačilu dohodka obračuna in plača pooblaščeni študentski servis, in sicer prispevek zavarovanca po stopnji 15,5 odstotka oziroma prispevek delodajalca po stopnji 8,85 odstotka.

Zavarovanje na podlagi začasnega in občasnega dela dijakov in študentov ureja Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), ki pa določa (22. člen), da se obvezno zavarovanje za te osebe vzpostavi po preteku koledarskega leta in se tako ne oblikuje prijava v zavarovanje že ob samem začetku nastopa dela, kot to velja za ostale zavarovance.

Povezava: https://data.si/blog/2018/10/18/delovna-doba-koliko-je-imate/