O-STA

MARIBOR 2012: Prostovoljci pomemben del Evropske prestolnice kulture 2012

Na zavodu Maribor 2012 Evropska prestolnica kulture smo danes predstavili rezultate ob zaključevanju projekta "S prostovoljci na EPK", ki je predstavljal servisno podporo dogodkom v obliki organiziranega prostovoljstva. Projekt "S prostovoljci na EPK" je oblikovala Marja Guček, vzpostavili pa smo ga skupaj s Slovensko filantropijo, Združenjem za promocijo prostovoljstva in projektom City Volunteers.

Na tiskovni konferenci je dr. Suzana Žilič Fišer, generalna direktorica zavoda MARIBOR 2012, poudarila pomembnost vključevanja prostovoljcev v program Evropske prestolnice kulture ter navedla, da projekt "S prostovoljci na EPK" močno prispeva k razvoju posebne oblike prostovoljstva: prostovoljstva na velikih kulturnih dogodkih. Koordinatorica projekta Nina Turčin je izpostavila pomembnost vključevanja mentorjev, ki so na posameznem programskem sklopu prostovoljcem nudili pomoč in učinkovitost usposabljanj, ki so jih, skupaj s Slovensko filantropijo, pripravili za prostovoljce in prostovoljke. Koordinatorica je prav tako povedala, da so prostovoljci in prostovoljke zavoda Maribor 2012 iz različnih življenjskih obdobji: "Naši prostovoljci so bili dijaki, študenti, zaposleni, brezposelni, upokojenci. Stari so bili med 16 in 68 let in njihove motivacije za vključevanje so bile zelo različne. Želeli so koristno preživeti prosti čas, se naučiti nekaj novega, utrditi že naučene spretnosti, spoznati nove ljudi ..." Prav pridobivanje novih izkušenj je k sodelovanju privabilo prostovoljko Kristino Nastovsko, ki je sodelovala že pri otvoritveni slovesnosti, kot oficirka za zvezo na protokolu.

Ob koncu so sodelujoči povabili na prav poseben dogodek, ki bo v sredo, 5. decembra, ob 17.00. Prostovoljkam in prostovoljcem bodo v Vetrinjskem dvoru podelili priznanja in zahvale ter tako obeležili mednarodni dan prostovoljstva.