O-STA

MARIBOR 2012: Sporočili za medije po zaključnih tiskovnih konferencah Kulturnih ambasad, izzidu Antologije in Projekta 12

Zaključna tiskovna konferenca Kulturnih ambasad in predstavitev Antologije portugalskih pesnikov 20. stoletja "Programska enota Kulturne ambasade je vsekakor tisti kamenček v mozaiku Evropske prestolnice kulture, ki je ponotranjila tako imenovano evropsko ali mednarodno dimenzijo projekta: združila je umetnike, kulturne ustanove in intelektualce iz 16 držav EU in 15 držav širom sveta - Maribor je letos tako sprejel 31 različnih kultur" je uvodoma poudarila mag. Nataša Kos, pomočnica programskega direktorja zavoda MARIBOR 2012 za mednarodno sodelovanje. Plod takega sodelovanja je tudi Antologija portugalskih pesnikov 20. stoletja, ki jo je predstavila Mateja Rozman, slovenska lektorica v Lizboni in koordinatorica projekta.

Knjiga je rezultat skupinskega dela in je nadaljevanje nedokončanih antologij z naslovom Trinajst slovenskih pesnikov in Trinajst portugalskih glasov, ki sta leta 2008 in 2009 izšli v Sloveniji in na Portugalskem. Pobuda za omenjeni projekt je nastala v Guimarãesu in je rezultat dela Mateje Rozman, slovenske lektorice v Lizboni, Casimirja de Brita, portugalskega pesnika in pisatelja, številnimi slovenskimi pesniki ter profesorji lizbonske in ljubljanske univerze. Gre za komparativno literarno zbirko pesmi in kritičnih analiz, ki je bila izdana v dveh državah. Zraven intelektualne vrednosti antologija bralcem omogočala uvid v slovensko in portugalsko literaturo in njuno predpostavljeno povezanostjo. V slovenščini tako lahko beremo naslednje avtorje: Fernando Pessoa, Sophia de Mello Breyner Andersen, Camilo Pessanha, Mário SáCarneiro, José Régio, José Gomes Ferreira, Jorge de Sena, Carlos de Oliveira, Miguel Torga, Eugénio de Andrade, Mário Cesariny, Vitorino Nemésio, Alexandre O'Neill, David Mourão Ferreira, Al Berto in Luísa Neto Jorge.

Trinajsta izdaja v okviru projekta Dvanajst


Projekt 12 je v letu kulture v Mariboru gostil izjemne osebnosti iz različnih področij. Maribor so tako obiskala velika imena iz sveta filozofije, književnosti, gledališča, šaha, arhitekture in filma. Najodmevnejši je bil zagotovo obisk šahovskega velemojstra Garrya Kasparova, ki je požel veliko zanimanje javnosti. Zaključek projekta je sklenila izdaja 13. knjige, ki jo sestavljajo izbrani deli pogovorov z gosti v okviru projekta Dvanajst. Ob tem je vodja programskega sklopa Terminal 12, Aleš Šteger poudaril: "Projekt Dvanajst je v Maribor privabil dvanajst izjemnih umetnikov in mislecev. Zagotovo se vsi spomnimo Jacka Langa, Garija Kasparova ali Rebecce Horn. Rdeča nit vseh pogovorov z gosti, ki jih bodo kmalu prikazovali tudi po nacionalni televiziji, je razmišljanje o prihodnosti naše družbe, umetnosti in našega planeta. Ob projektu je izšla knjiga vsakega gosta, skupaj dvanajst knjig. Najbolj strnjene in najbolj provokativne misli vseh gostov pa so zbrane v trinajsti knjigi, ki je obenem zaokrožitev projekta in popotnica ne le Mariborčanom, marveč vsem, ki nam je mar za jutri. Trinajsta knjiga bo na voljo brezplačno in bo obenem zaokrožila številne mednarodne in slovenske prireditve in projekte, ki so se v letu 2012 odvili v programskem sklopu EPK Terminal 12." Hkrati bo izšla kot elektronska knjiga, izdana pa bo še aplikacija za telefone, na kateri bo celotna knjiga in posnetki pogovorov.

Knjiga bo na voljo brezplačno na stojnicah pred Info točko na Trgu Leona Štuklja v Mariboru, v soboto, 15. decembra, od 17. do 22. ure.