O-STA

Pet let mobilne telefonije kosovske družbe Ipko

Priština, 14. decembera 2012 - Ipko, hčerinska družba Telekoma Slovenije na Kosovu, praznuje peto obletnico zagona mobilne telefonije. Že prvi dan ob zagonu je Ipko pridobil 20.000 uporabnikov. Danes ima okrog 440.000 uporabnikov in 26,1-odstotni tržni delež.

S svojim prihodom na telekomunikacijski trg je Ipko prinesel konkurenco v mobilno telefonijo na Kosovu. Od tega pa imajo še danes največ koristi uporabniki in poslovneži na Kosovu. Prodor Ipka na mobilni trg je znatno znižala cene in hkrati dvignila kakovost storitev in obseg mobilnega trga. Čeprav je začel kot majhen ponudnik internetnih storitev, velja Ipko za najpomembnejšo in največjo investicijo kakšnega slovenskega podjetja na Kosovu.

Predsednik uprave Telekoma Slovenije mag. Rudolf Skobe je ob tem jubileju poudaril: "Z rezultati Ipka smo zadovoljni, še posebej če upoštevamo svetovno gospodarsko in finančno krizo. Toda po drugi strani trdno verjamem, da bi morale biti naše ambicije še višje. Ljudje na Kosovu so mladi in dinamični, dovzetni so za uspešen posel in znajo uživati življenje, so radovedni in sprejemajo novosti. Ponudimo jim lahko prav to, kar želijo. Kosovo prav gotovo sodi med eno najbolj perspektivnih območij, na katerih lahko še naprej računamo na poslovno rast." Mag. Robert Erzin, glavni izvršni direktor Ipka, k temu dodaja, da "poudarek Ikove mobilne telefonije ostaja na kapitalskih vložkih za pospeševanje mobilnih širokopasovnih povezav, mobilno-fiksne konvergenčne ponudbe, upravljane storitve in storitve v oblaku, nadaljna širitev programov zvestobe in boljše po0dpore uporabnikom ter CRM".

Kosovski Ipko posluje dobro. V prvih devetih mesecih letos je ustvaril 52,1 milijona evrov prihodkov iz poslovanja, 21,1 milijona evrov EBITDA, 7,2 milijona evrov EBIT in 1,5 milijona evrov čistega poslovnega izida. V tem obodbju je za naložbe namenil 8,7 milijona evrov. Ob koncu leta se bodo naložbe podvojile.