O-STA

Civilnodružbena pobuda za razpis referenduma je zadovoljna s potekom predreferendumskih dogodkov

Civilnodružbena referendumska pobuda več kot 1900 podpisnikov s prvopodpisanim Dominikom Frelihom z Bleda, ki je 24. aprila 2001 v Državnem zboru Republike Slovenije vložila pobudo za zbiranje podpisov za razpis naknadnega referenduma o noveli Zakona o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo, je s potekom predreferendumskih dogodkov zadovoljna.

O spornih določilih novele zakona se je razvila široka javna in strokovna razprava, na podlagi katere so se državljanke in državljani seznanili z argumenti. Vsebina zakona je sedaj javnosti mnogo bolj razumljiva, kot v času sprejema v Državnem zboru. Ocenjujemo, da argumenti, ki sta jih predstavili obe strani (zagovorniki in nasprotniki novele) v veliki večino govorijo, da je modro na nedeljskem referendumu glasovati PROTI.

Stroka in civilna družba sta naredili vse, kar je bilo v njuni moči, da bi državljanom predstavili argumente za njihovo odločitev. Sedaj so na vrsti državljani, da pretehtajo in odločijo. Pobudniki referenduma upamo, da se bo referenduma o tako občutljivih in za prihodnost družine, družbe, države in sodobne civilizacije udeležilo veliko število ljudi. S tem bomo pokazali tudi, da nam ni vseeno, kaj bo z nami in našimi otroki.

Prihodnost je sedaj dobesedno v naših rokah. Civilnodružbena referendumska pobuda, ki iz ljudstva izhaja, glede odločitve ljudstvu popolnoma zaupa. Kakor bodo državljanke in državljani odločili, tako bo.