O-STA

Center sodobnih umetnosti Celje vas vljudno vabi k diskusiji DREVESNI PARK / POMEN IN VLOGA v Likovni salon Celje, 20.2.2013 ob 18. uri

DISKUSIJA
DREVESNI PARK / POMEN IN VLOGA

Likovni salon Celje, sreda, 20. februarja 2013, ob 18. uri.

Andreja Džakušič, iz instalacije Viseči vrtovi, 2012

V okviru projekta Viseči vrtovi umetnice ANDREJE DŽAKUŠIČ, ki ga je ob svoji pregledni razstavi Srečevanja (na ogled v Galeriji sodobne umetnosti Celje) pripravila za Likovni salon, organiziramo v sredo, 20. februarja ob 18. uri v Likovnem salonu diskusijo:


DREVESNI PARK / POMEN IN VLOGA

Na diskusiji bodo sodelovali: Jože Crnič (Okolje Consulting d.o.o.), Marijana Kolenko (ravnateljica OŠ Lava in svetnica MS MOC), Miloš Milovanovič (Simbio, Sektor za urejanje okolja), Nada Natek (Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje), Alenka Kocuvan Polutnik (mag. krajinske arhitekture), Tanja Srdič (MOC, Oddelek za okolje in prostor ter komunalo), Andrej Uršič (Zavod za zdravstveno varstvo Celje), Alenka Zupančič (Agencija RS za okolje, Oddelek območja porečja Savinje) in predstavnik Krajevne skupnosti Medlog.

Dogodek je brezplačen. Tokrat se bomo pogovarjali predvsem o vlogi in novih možnostih, ki jih prinaša ideja Drevesnega parka med Kristininim dvorcem ob Vrtnarski šoli in Savinjo, kjer je bivša drevesnica, s katero je v preteklosti upravljalo Vrtnarstvo Celje, prerasla v pravi drevesni park. Področje je izjemno in unikatno, ker so se rastline razrasle po naravni poti, zatočišče v njem pa so našle tudi mnoge živalske vrste. Ideja predstavlja možnost širitve zelenih površin v mestu in za mesto pomembno pridobitev javnega prostora. Pogovor bo vodila agronomka Irena Ašič.

1. Bližina mesta - Drevesni park je točka krožnice, ki povezuje zanimive točke Celja, dostop je mogoč iz štirih strani in na različne načine; še posebej zanimiv lahko postane njegov spoj s priljubljeno sprehajalno potjo ob Savinji.

2. Z vstopom in razvojem po sonaravni poti ne posegamo v prvinsko naravo (gozd), posegamo v nekoč kultiviran prostor, kjer se je začel ustvarjati enkraten odnos med rastlinskimi vrstami, ki jih je tja prinesel človek in avtohtonimi vrstami, ki jih prinaša narava.

3. Pogovor bo tekel tudi o karakteristikah in pomenu ohranitve naravnih razlivnih prostorov, kakršno je tudi območje zamišljenega Drevesnega parka ter o vlogi in pomenu vrste čistilnih rastlin, ki na tem območju rastejo.

4. Tako kot projekt Viseči vrtovi, ta prostor nastaja, se spreminja, kliče, da bi ga kdo odkril po svoje, ga osmislil in dogradil. S pestro paleto dejavnosti, ki bi se v njem lahko oblikovale, prostor predstavlja izjemno možnost za nove zaposlitve in dodaten vir dohodka.


V okviru Visečih vrtov napovedujemo še naslednji dogodek:

Likovni salon Celje, četrtek, 21. februarja, ob 17. uri:

Delavnica VISEČI VRTOVI, MIT ALI RESNIČNOST?

Kako lahko tudi posameznik s pomočjo narave očisti onesnaženo zemljo? Predstavili bomo, kakšno moč čiščenja imajo rastline, tudi zemlje, ki vsebuje preveč težkih kovin.

Delavnica je namenjena družinam in posameznikom in je brezplačna. Delavnico vodita umetnica Andreja Džakušič in strokovna sodelavka Irena Ašič.

Pregledna razstava Srečevanja Andreje Džakušič (Galerija sodobne umetnosti) in Viseči vrtovi (Likovni salon) sta na ogled do 21. februarja.


VLJUDNO VABLJENI!

CELEIA - CENTER SODOBNIH UMETNOSTI
Trg celjskih knezov 8-9, 3000 CELJE
Tel.: 03 / 42 65 156

Odprto: tor - pet 11.00 - 18.00, sob 10.00 - 12.00, ned 14.00 - 18.00, ponedeljek zaprto


http://www.celeia.info/center_sodobnih_umetnosti