O-STA

Nov val mednarodnih študentov preplavil univerzitetno mesto

Koper, 18. februarja 2013 - 31 novih mednarodnih študentov iz 12 evropskih držav je danes sedlo v študijske klopi Fakultete za management Univerze na Primorskem. Ti v univerzitetno mesto Koper prihajajo na polletno študentsko izmenjavo. Predavali jim bodo predavatelji iz Slovenije in tujine. Prosti čas bodo študenti izkoristili tudi za številne obštudijske dejavnosti, predvsem pa za spletanje prijateljskih vezi s sovrstniki z vseh koncev sveta. Vezi, ki bodo nekoč morda porajale poslovno sodelovanje.

Od danes naprej bo po hodnikih naše fakultete poleg slovenščine slišati tudi francoščino, turščino, poljščino, švedščino, slovaščino, češčino, italijanščino, španščino, madžarščino, finščino, makedonščino in bolgarščino. Ta pisan preplet jezikov bodo v poletnem semestru ustvarjali študenti iz 12 evropskih držav, ki so se odločili, da bodo svojo malho znanja polnili tudi na Fakulteti za management Univerze na Primorskem. V tem študijskem letu na naši fakulteti skupno študira 71 študentov iz tujine, ki na Obalo prihajajo prek programa za izmenjavo študentov Erasmus. Jeseni je namreč na fakulteto že prišlo 40 študentov, ki so obiskovali predavanja v zimskem semestru, 11 med njimi pa bo študij podaljšalo še v poletni semester.

Mednarodne študente je pozdravila dekanja prof. dr. Anita Trnavčevič, študij in obštudijske dejavnosti pa je študentom na kratko predstavila Staša Ferjančič iz službe za mednarodno sodelovanje. Seveda pa se za pomoč in nasvete glede študija in študentskega življenja lahko obrnejo tudi na tutorje študente in tutorje učitelje.

Študenti bodo poslušali predavanja dodiplomskih in podiplomskih predmetov, in sicer s področij podjetništva, mednarodnega poslovanja, trženja, trajnostne rasti organizacij, ravnanja z ljudmi in urejenosti organizacije. Čeprav so predavanja v angleščini, se jim lahko pridružijo tudi slovenski študenti. Seveda pa se mednarodni študenti poleg strokovnih vsebin učijo tudi naše materinščine. In ko že ravno omenjamo materinščino - 21. februar je mednarodni dan maternega jezika, v okviru katerega se v zadnjih letih poudarja prav večjezičnost pri izobraževanju.

Fakulteta spodbuja tudi izmenjave domačih študentov, visokošolskih učiteljev in sodelavcev, ki lahko izbirajo med 100 partnerskimi ustanovami naše fakultete v 25 državah sveta. Tako je v letu 2012 znanje zunaj meja Slovenije nabiralo 40 študentov in zaposlenih Fakultete za management.

V poletnem času na fakulteti poteka tudi tradicionalna mednarodna poletna šola managementa, rdeča nit letošnje bo inovativnost za trajnostni razvoj. S študijskim letom 2013/2014 pa bomo prvič razpisali magistrski študij managementa v angleščini, kar je novost na naši univerzi.