O-STA

Bushputin.com na Microsoftovih tehnologijah

Podjetja Založba Mladinska knjiga d.d., BuyITC d.o.o., SiOL d.d. in Slovenska tiskovna agencija (STA) so s skupnimi močmi predstavili spletno stran www.bushputin.com, ki predstavlja inovativno in zanimivo spletno rešitev, namenjeno obveščanju javnosti o srečanju Bush-Putin in promociji Slovenije v svetu.

"Gre za enkraten dogodek, ki si zasluľi pozornost spletne skupnosti," je povedal Lojze Bertoncelj, direktor Interneta pri Založbi Mladinska knjiga. "Kot založba imamo dostop do ogromne količine vsebin in odločili smo se, da jih uporabimo za predstavitev Slovenije v svetu." Pri Založbi Mladinska knjiga imajo s spletnimi tehnologijami in predstavitvijo vsebin že kar nekaj izkušenj, ki so jih pridobili s spletno knjigarno www.emka.si. "Spletna stran bushputin.com je istočasno tudi test naše pripravljenosti na ponudbo vsebine v elektronski obliki," je dodal Bertoncelj.

Celotna rešitev je izdelana na Microsoftovih tehnologijah, izdelali pa so jo pri podjetju BuyITC. Pri pripravi strani so uporabili programsko orodje Visual Studio, celotna rešitev pa temelji na strežniku Windows 2000 Server in podatkovnem strežniku Microsoft SQL Server 2000. "Za Windows smo se odločili, ker želimo v podjetju uporabljati najnovejše dostopne tehnologije,« je povedal Christian Ribič, direktor podjetja BuyITC. "Za projekt so bili še posebej pomembni hitrost in odzivnost strežnika, velika prilagodljivost pa nam je pustila proste roke pri izdelavi strani."

Posebnost spletne strani je tudi, da je bila izdelana v le treh dneh, opremljene pa so s številnimi zanimivi podatki o srečanju in Sloveniji. "Uradna stran ljubljanskega vrha je namenjena bolj strokovni javnosti, naša stran pa je s slikovito in zelo raznoliko vsebino namenjena najširšim javnostim," je povedal Bertoncelj. Na strani, ki je na voljo v angleščini in slovenščini so tako domačim obiskovalcem na voljo podatki o srečanju in povezanih dogodkih, tuji obiskovalci pa si lahko ogledajo številne predstavitve Slovenije, kamor sodijo kuhinja, zgodovina, kultura, umetnost in splošni podatki o državi. Strani nastajajo v dveh uredništvih hkrati: uredništvu Emka.si in Siol.net.

Strani se spreminjajo dinamično, izredno enostavno pa je tudi vnašanje novih vsebin. "Celotna tehnologija temelji na protokolih XML in SOAP (Simple Object Access Protocol)," je povedal Ribič. Protokol SOAP v povezavi z XML omogoča izredno preprosto izmenjavo in prikaz podatkov ne glede na platformo. "Koncept, ki smo ga izbrali, predstavlja prihodnost na področju spletnih strani. V tujini je že pogosto uporabljen, v Sloveniji pa tovrstne rešitve šele nastajajo," je pojasnil Ribič. Pri rešitvi so uporabili tudi svoj izdelek, namenjen upravljanju vsebin na spletnih straneh (Content Management System).

V projektu sta sodelovala tudi podjetje SiOL in Slovenska tiskovna agencija. Oba sta se v projekt vključila kot ponudnika vsebin in partnerja pri promociji spletne strani. Za tehnično okolje je poskrbel Siol. Martina Sever, vodja oddelka za marketing in storitve na Siolu, pravi: "K projektu smo pristopili, ker je zanimiv in hkrati naslavlja dve ciljni javnosti: domačo in tujo. Izkušenj, ki jih pridobimo s tovrstnimi projekti, nikoli ni dovolj". "Sodelovanje je bilo v resnici zgledno, saj so vsi udeleženci prikazali visoko stopnjo profesionalnosti in znanja," je poudaril Bertoncelj. "Izkušnje, ki smo si jih nabrali pri tem projektu bomo s pridom izkoristili tudi v prihodnosti, pri razvoju novih rešitev.