O-STA

Nagradni natečaj: Evropski dan znanosti za mladino 2013

Evropski dan znanosti za mladino bo 14. marca 2013 že deveto leto zapored združil evropsko mladino, ki se bo zabavala ob znanosti. Evropski dan znanosti za mladino (European Science Day for Youth - ESDY 2012, http://esdy.milset.org) je mednarodni dogodek, ki ga vsako leto pripravlja MILSET, Mednarodno gibanje za prostočasne dejavnosti na področju znanosti in tehnologije, katerega članica je tudi Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS). Glavni namen dogodka je pri mladih spodbujati interes za znanost in tehnologijo, raziskovanje in odkrivanje novih znanj ter ustvarjalnost, in sicer s pomočjo spoznavanja znanosti na uporaben, zabaven in atraktiven način.

Tema letošnji Evropskega dneva znanosti za mladino je voda. Tako se bo MILSET z mladimi po vsej Evropi pridružil proslavam ob Mednarodnem letu sodelovanja na področju voda, ki ga je razglasila Organizacija združenih narodov.

V ZOTKS vabimo društva, šole in vse zainteresirane posameznike, da skupaj z nami 14. marca obeležite Evropski dan znanosti za mladino. Lahko pripravite različne dejavnosti na temo vode ali pa na kakšen drug inovativen način znanost in primere znanosti iz vsakdanjega življenja starejši približate mlajšim ali pa mladi svojim vrstnikom na zanimiv in atraktiven način. Pomislite na najrazličnejše in najbolj zanimive aktivnosti, ki jih lahko izpeljete v povezavi z vodo. Prepustite se domišljiji in jih uresničite v šoli, doma, s prijatelji, na prostem itd. Pripravite lahko eksperimente z vodo, posnamete zanimivo igro vode s fotoaparatom, svoje razmišljanje o vodi lahko sporočite v spisu ali stripu, napišete pesem, narišete risbo itd.

Vabimo vas, da na elektronski naslov tajnistvo@zotks.si najkasneje do 31. marca 2013 posredujete svoje prispevke, v ZOTKS pa jih bomo zbrali ter o njih obvestili organizacijo MILSET in širšo javnost. Več informacij o letošnjem Evropskem dnevu znanosti za mladino je na voljo na http://esdy.milset.org/2013/. V ZOTKS bomo najboljši oziroma najbolj izviren prispevek tudi nagradili (priznanje in nagrada).

Foto: Shafak Thaika, Indija (bronasta nagrada na MILSET Science Photo Contest 2012)