O-STA

Predstavitev knjige Dušana Mlacovića La nobiltà e l'isola - caduta e ascesa della nobiltà di Arbe

Spoštovani,

Vljudno vas vabimo na predstavitev italijanske izdaje knjige La nobiltà e l'isola - caduta e ascesa della nobiltà di Arbe Dušana Mlacovića, ki se bo odvila v četrtek, 14. marca 2013, ob 18. uri v knjigarni La Fenice v Trstu.

O KNJIGI

Znanstvena monografija Plemenitost in otok - padec in vzpon rabskega plemstva se osredotoča na otok Rab in rabsko komuno v srednjem veku s posebnim ozirom na nenavadne odnose in razmerja moči med plemstvom in neplemenitim prebivalstvom. Člani Velikega sveta rabske komune so bili v 14. stoletju tudi neplemeniti, kar se zdi posebnost na Jadranu - v drugih velikih vzhodnojadranskih komunah (Dubrovnik, Split, Trogir, Zadar, Koper) so bili takrat svetniki zgolj plemiči. Avtor v knjigi analizira in pojasni domnevno rabsko izjemo, zgodbo začne v 19. stoletju, ko rabskemu plemstvu v Habsburški monarhiji ne priznajo plemenitosti.

Knjiga je že leta 2008 izšla v slovenščini in hrvaščini (v zbirki Monografije iz hrvatske povijesti, Zagreb: Leykam international v sodelovanju z Znanstvenoraziskovalnim inštitutom Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani) ter v hrvaški historiografiji požela pohvale. Pripisujejo ji informativnost, preglednost, metodološko svežino in bralcu prijazen slog branja, zato je bila hrvaška izdaja kmalu razprodana. Velik interes za knjigo je leta 2012 botroval njeni izdaji v angleškem in italijanskem jeziku in drugi (prenovljeni) hrvaški izdaji. V letu 2013 je v načrtu njena tretja hrvaška izdaja in prevod v nemščino.

Izdajo knjige so poleg sofinancerjev iz Hrvaške omogočili tudi Javna agencija za knjigo Republike Slovenije, Znanstvenoraziskovalni inštitut Univerze v Ljubljani in Znanstvena založba Filozofske fakultete. Več informacij o knjigi lahko pridobite na spletni strani: http://www.leykam-international.hr/publikacija.php?id=104

O PREDSTAVITVI KNJIGE

Predstavitev knjige bo potekala v kultni tržaški knjigarni La Fenice (Via Battisti 6, Galleria Fenice, 34125 Trst, Italija). Knjigo bo predstavila dr. Donata Degrassi, izredna profesorica na Univerzi v Trstu, predavateljica ekonomske in družbene zgodovine srednjega veka. Občinstvo bosta nagovorila tudi županja mesta Raba prof. Rosanda Krstinić - Guščić in avtor knjige. Tržaška predstavitev je prva v nizu predstavitev italijanske izdaje knjige. Jeseni 2013 je predvidena njena predstavitev na univerzi v Bologni in nato še v San Marinu, v okviru tamkajšnjih slovesnosti ob državnem prazniku (Rab in San Marino sta pobratena - legendarni sv. Marin naj bi bil po rodu z Raba).

Organizatorji predstavitve so knjigarna La Fenice, Trst (www.librisvevo.it), Znanstvena založba Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani (https://knjigarna.ff.uni-lj.si) ter založba Leykam international d.o.o., Zagreb (www.leykam-international.hr). Pokrovitelj predstavitve je mesto Rab in njegova županja prof. Rosanda Krstinić - Guščić.

O AVTORJU

Doc. dr. Dušan Mlacović (roj. 1966 v Celju) je predavatelj obče zgodovine srednjega veka in zgodovine JV Evrope v srednjem veku na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Diplomiral je leta 1992, doktoriral je leta 2006. Ukvarja se z družbeno zgodovino vzhodnojadranskih komun v poznem srednjem veku, še posebej s tedanjimi elitami Raba (Hrvaška), Bara (Črna gora) in Kopra ter z njihovo vlogo v regionalni zgodovini. Kontakt za pogovor ali intervju z avtorjem: dusan.mlacovic@ff.uni-lj.si, +386 40 840 333.

Za dodatne informacije in recenzijske izvode knjige (v slovenščini, hrvaščini, italijanščini ali angleščini) se lahko obrnete na Znanstveno založbo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani (Aškerčeva 2, 1000 Ljubljana, e: znanstvena.zalozba@ff.uni-lj.si, t: +386 1 241 11 81). Priporočamo se, da nas na e-poštni naslov obvestite o objavi v izbranem mediju.

Želim vam veliko užitkov ob branju.

dr. Matevž Rudolf,
vodja Znanstvene založbe Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani

Priloge: fotografije avtorja (foto Hrvoje Hodak), naslovnice slovenske in italijanske izdaje knjige in fotografijo iz ilustrativnih prilog v knjigi (foto Mladen Šćerbe).