O-STA

GAST CELOVEC: avstrijska št. 1 spomladi

Strokovni sejem za gostinstvo in hotelirstvo nabira točke z novostmi

(Celovec, 02. marec 2013) - Sejem GAST CELOVEC bo od 17. do 20. marca 2013 gostincem in hotelirjem postregel z najnovejšimi trendi na področju proizvodov. Z več kot 480 sodelujočimi razstavljavci spada GAST CELOVEC med največje strokovne sejme za gostinstvo in hotelirstvo v južni Avstriji in prostoru Alpe-Jadran. Strokovni vinski sejem INTERVINO, ki bo potekal sočasno, bo letos predstavil vina brez vsebnosti histamina, prireditveni prostor "GOSTILNIŠKI vrt oz. GASTGARTEN" pa je posejan s številnimi novimi presenečenji.

Z več kot 17.000 obiskovalci iz stroke je ta dogodek najpomembnejše panožno srečanje za gostinstvo in hotelirstvo v južni Avstriji in prostoru Alpe-Jadran. Poudariti je treba tako število kot tudi nivo obiskovalcev iz stroke: po rezultatih raziskave 90 % vseh obiskovalcev odloča o investicijah. Ob upoštevanju teh dejstev bo od 17. do 20. marca 2013 potekal letošnji sejem GAST CELOVEC s predvidoma 480 razstavljavci. "Smo prizorišče, ki povezuje obiskovalce iz stroke, trende na področju proizvodov in strokovne teme," poudarja direktor sejmišča inž. Erich Hallegger. Razstavni spekter sega od opreme in naprav, preko živil in pijače do gostinskih sistemov in wellnessa.

KUHARSKI KLUB AVSTRIJSKE KOROŠKE "KLUB DER KÖCHE KÄRNTEN": VELIKO PRAZNOVANJE OB 40-LETNEM JUBILEJU

Že od nekdaj so bili cilji Kuharskega kluba avstrijske Koroške - "Klub der Köche Kärntens" (KKK), ki so ga leta 1973 v Celovcu ustanovili na sejmu GAST, prikazati privlačnost kuharskega poklica ter zanj pridobiti in spodbujati mlade kuharice in kuharje. Nadalje je bil namen tudi, dvigniti pomen lokalnih proizvodov ter javnosti učinkovito in trajno predstaviti kreativnost in inovacije domače in tuje kuharske umetnosti in gostinstva. Sedaj so pretekla že več kot štiri desetletja in ta znan klub bo v okviru GASTA CELOVEC praznoval svojo 40-letnico.

Razstava plošč in tekmovanje v strežbi "Service Master Cup" - Doživetje za oči in okus bo razstava plošč, ki bo potekala pod motom "40 let KKK". Najsibo hladna slavnostna plošča ali jedi na krožnikih, prigrizki ali sladice, vse to bo ocenila in nagradila veččlanska žirija. Kulinarične umetnine boste lahko občudovali v sejemski dvorani št. 1.

BIG MASTER COOKING CUP: KUHARSKE ZVEZDE BODO INŠTRUKTORJI

Pri kuharskem tekmovanju "Big Master Cooking Cup", ki ga že tretjič organizira KKK, so najpomembnejše kreativnost, hitrost in izjemna natančnost. Dvakrat na dan se bosta med sabo pomerili po dve ekipi (v vsaki ekipi bosta dva kuharja, stara do 25 let). V samo 30. minutah morajo iz pripravljene nakupovalne košarice, katere vsebine prej ne poznajo, pričarati na krožnik glavno jed. Jedi bo nato po pravilih WACS ocenila žirija v veččlanski zasedbi.

Od Pucherja do Sonnleitnerjeve - Letos bodo mladim kuharjem nudile podporo in inštrukcije znane kuharske zvezde avstrijske Koroške (v nedeljo: Stefan Lastin, v ponedeljek: Thomas Dorfer iz restavracije"Landhaus Bacher" ter Josef Trippolt ml. iz restavracije "Zum Bären", v torek: Arnold Pucher iz hotela "Wulfenia" ter Richard Hessl iz restavracije "La Terassa", v sredo: Sissy Sonnleitner iz restavracije "Landhaus Kellerwand" ter Hubert Wallner iz restavracije "Bad Saag".)

Prva dva sejemska dneva bo potekalo predtekmovanje, v torek četrtfinale in v sredo veliki finale. Zmagovalca čaka denarna nagrada v višini 1.500 evrov.

INTERVINO: VINA BREZ VSEBNOSTI HISTAMINA, POKUŠNJA SORTNIH VIN IN POKUŠNJA VIN Z ZNANIMI GOSTI

INTERVINO, največja vinska razstava južne Avstrije, ki bo v prihodnje potekala v sejemski dvorani št. 2, že od vsega začetka predstavlja žlahtna vina iz prostora Alpe-Jadran. Več kot 80 vinogradnikov in trgovcev iz Avstrije, Slovenije in Italije vas vabi na pokušnjo in nakup belih, rdečih, penečih, vrhunskih in bio vin.

Novost so tako imenovana vina brez vsebnosti histamina, ki jih bo širši javnosti prvič v Celovcu predstavil predvsem gradiščanski vinogradnik Weiss. Nadalje bo društvo someljejev avstrijske Koroške "Kärntner Sommelierverein" zopet organiziral obvezno pokušnjo sortnih vin.

Pokušnja vin z znanimi gosti - Kot vemo, je življenje bistveno prekratko, da bi pili slabo vino. Iz tega razloga vabita delovna skupnost "Vino avstrijske Koroške" ("Wein aus Kärnten") in tednik "Kärntner Woche" na pokušnjo vin z znanimi gosti, ki bo v nedeljo, 17. marca 2013, ob 15. uri v "GAST-Areni" v sejemski dvorani št. 4. Med izbranimi belimi vini avstrijske Koroške (renski rizling, chardonnay, beli pinot, sauvnignon) bo žirija z vrhunsko zasedbo (kot na primer zabavljač Seppi Rukovina, predsednik Kmetijske zbornice Johann Mößler, mag. Paul Hauser iz Lekarniške zbornice, Robert Mack iz redakcije časopisa "Kärntner Woche" ali Horst Wild iz Združenja vinogradnikov avstrijske Koroške) nagradila najboljša vina.

Sejem INTERVINO bo odprt vsak dan od 10. do 19. ure, v sredo do 18. ure.

WORLD-SPIRITS-FESTIVAL: KDO JE KDO MED NAJBOLJŠIMI PROIZVAJALCI ŽLAHTNIH ŽGANIH PIJAČ NA SVETU

Dogodek leta 2013 na področju žlahtnih žganih pijač napoveduje: 70 proizvajalcev žlahtnih žganih pijač iz 30 držav je posredovalo svoje proizvode za tekmovanje za nagrado "World-Spirits Award". Ocenjevanje žganih pijač je podobno sortiranju diamantov. Raj za ljubitelje žganih pijač in nepogrešljiv v tej panogi in gastronomiji je "World-Spirits" od 17. do 20. marca na največjem strokovnem sejmu za gostinstvo v prostoru Alpe-Jadran: proizvajalci bodo večinoma osebno predstavili več kot 500 "močnih in trendnih" destilatov, različne vrste ruma in viskija, likerje ter žganja - od Avstralije preko Evrope do Karibov. Našli boste lahko znane destilarne iz: Avstralije, Čila, Kitajske, Nemčije, Fidžija, Francije, Grenade, Velike Britanije, Indije, Madžarske, ZDA, Vietnama.


Spirit-Thek - Razširjen bo tako imenovan "Točilni pult žganih pijač" ("Spirit-Thek") - ogromna "parfumerija", kjer lahko obiskovalci osebno testirajo kakovost in svoje znanje. Pod motom "Doživeti, razumeti in bolje prodajati žgane pijače" boste lahko "duhali" med najrazličnejšimi žganimi pijačami s celega sveta, neposredno primerjali čiste destilate z esencami, odkrivali razlike med vrstami in še več.

Harmonija kave, čokolade in cigar - Na svoj račun pa bodo prišli tudi novi trendi v svetu poživil. Pokušate lahko najboljše kavne sorte s specialnimi kavnimi destilati in prav tako zapeljive praline ali čokolade, obogatene s harmoničnimi žganimi pijačami. Posebni vrhunec za "aficionadose" predstavljajo - poleg klasičnih "pijač z močno esenco", kot sta rum ali viski - najboljši destilati cigar tekmovanja "World-Spirits Award 2011".

Formula naravne arome za kuhinjo: Parfum de Vie 71 - Visokokakovostni destilati se v kuhinji uporabljajo za aromatiziranje oz. ojačanje arome. Destilat se nastavi na 71 % vol. in je na voljo v razpršilniku kot isti destilat "normalne moči". Parfum de Vie odpira popolnoma nove možnosti uporabe žlahtnih žganih pijač: v kuhinji ali pri mizi - s strani strežbe ali gosta samega.

PREDAVANJA IN KONFERENCE: IZKORISTITE PREDNOSTI NAJBOLJŠIH

Poleg dosledne razstavne ponudbe nabira GAST CELOVEC točke tudi s prvovrstnim spremljevalnim programom. Organizatorji so skupaj s partnerji zopet uspeli pridobiti vrhunske strokovne predavatelje.

Dnevi gostinstva in hotelirstva - Sejemskega programa si ni več mogoče predstavljati brez posameznih panožnih dni: v ponedeljek bo na programu dan gostinstva avstrijske Koroške (tema: "Dobrote avstrijske Koroške - najboljši lokalni proizvodi"), v torek pa bodo v celoti prišli na svoj račun vsi hotelirji, dan hotelirjev avstrijske Koroške se bo tokrat ukvarjal s temo "Stalni gost - Quo vadis? Nove poti za pridobivanje stalnih gostov."

Številne delavnice - Gospodarska zbornica avstrijske Koroške vas v ponedeljek, 18. marca 2013, in torek, 19. marca 2013, vabi na delavnice v sejemski center št. 5. Na temo "NOVI pavšali za gostišča! Kaj vas pričakuje z letom 2013" bo v ponedeljek, ob 10.00 uri predaval mag. Wolfgang Granig, ob 11.00 uri boste dobili informacije o "Pravilni uporabi platforme za rezervacije", ob 12.00 uri bo potekala tema "Več gotovine v blagajni! Pravilna kalkulacija za posteljo in zrezek - s praktičnimi primeri" ter ob 13.00 uri spletni kulinarični vodniki "Facebook, Foodspotting in wogemahin". In nenazadnje strokovne obiskovalce v torek ob 12.00 uri pričakuje še napeta tema "Fishing4Compliments - ocene gostov: blagoslov ali preklestvo".

3. Podelitev znaka kakovosti avstrijske Koroške - Na pobudo turističnih regij avstrijske Koroške je podjetje Kärnten Werbung skupaj z referatom za turizem Dežele Koroške, s turističnimi regijami avstrijske Koroške, z Gospodarsko zbornico avstrijske Koroške in njenimi strokovnimi združenji hotelirstvo/gostinstvo/kampiranje, z Deželnim združenjem Dopust na kmetiji, združenjem zasebnih ponudnikov nočitvenih kapacitet, IG Kärnten Card ter žičničarji avstrijske Koroške pričelo projekt "Turistične iniciative za kakovost na avstrijskem Koroškem", ki je sedaj v izvedbi.

Znak kakovosti avstrijske Koroške bodo prejeli podjetniki, ki z veliko angažiranostjo in motivacijo izpolnjujejo zahteve turistične iniciative za kakovost. Podjetje in njegovi sodelavci zastopajo zaščitno znamko "Avstrijska Koroška" (Kärnten) in skrbijo, da lahko gostje doživljajo edinstven občutek dopusta pod motom "veselje do življenja". Gostitelji v svojem podjetju ustvarjajo vzdušje osebnega srečanja in dobrega počutja z visoko kakovostjo postrežbe in storitve. 19. marca 2013 bosta ob 13. uri v "Gast-Areni" član deželne vlade za turizem dr. Wolfgang Waldner, direktor podjetja Kärnten Werbung Christian Kresse, vodjem regijskih in predstavnikom strokovnih združenj ter drugim podjetjem podelila znak kakovosti avstrijske Koroške.

GOSTILNIŠKI VRT oz. "GASTGARTEN" - SODOBNO MESTO ZA MEDPODJETNIŠKE RAZGOVORE NA GASTU

Gostilniški vrt v dvorani št. 2, ki čez dan služi kot sodobno mesto za medpodjetniške razgovore in se zvečer spremeni v prireditveni prostor, praznuje že 3. obletnico. Znana podjetja, kot so Stiegl-Bier, Karnerta, Libella ali Schöller, so del tega prireditvenega koncepta, ki se je na sejmu uveljavil od vsega začetka. Posebni vrhunec bo dopoldanska veselica ob belih klobasah ter večerne zabave z različnimi tematikami, ki bodo potekale vsak dan.

GASTARENA - ZABAVA Z USPEŠNICAMI IZ MUZIKALOV, TEKMOVANJE V TOČENJU PIVA IN VEČ

Ste za spremembo? Gotovo jo boste našli v "GAST- Areni" v dvorani št. 4. Doživetje za oči in ušesa bodo dnevne zabave z uspešnicami iz muzikalov, ki jih bo predstavila skupina "Kata Mackh Dance Company", med drugim znana tudi iz TV oddaje"Velika priložnost". Napeto bo na prvenstvu v točenju piva pivovarne VILLACHER BIER, kjer si s spretnostjo in nekoliko znanja lahko "natočite" 500 evrov. Prijave lahko pošljete na: mletschnig@kaerntnermessen.at

Diplomirani pokuševalec oljčnih olj - Na ekspedicijo v svet oljčnih olja vas v ponedeljek, 18. marca, ob 10.00 uri vabi diplomirani pokuševalec oljčnih olj Amadeus Löw. Senzoriko oljčnega olja za začetnike med drugim sestavlja "Uvod v vedo o oljčnih oljih", "Sensorična analiza oljčnih olj" ter "Pokušnja izvrstnih oljčnih olj". Vstop prost s sejemsko vstopnico!

GENUSSLAND KÄRNTEN: "DOBROTE AVSTRIJSKE KOROŠKE"

Nagrajene specialitete avstrijske Koroške bodo zbrane na enem mestu za spoznavanje, pokušanje in naročilo! To nudi sekcija za pokušnje društva Genussland Kärnten v sodelovanju z Deželno zvezo kmečkih ponudnikov direktne prodaje avstrijske Koroške (Landesverband bäuerlicher Direktvermarkter Kärnten) na sejmu GAST v Celovcu obiskovalcem iz gostinske in hotelirske stroke! Predstavitev poteka pod motom "Dobrote avstrijske Koroške - najboljši lokalni proizvodi"!

Pokušnje bodo 4 dni potekale na VIP-območju sejma GAST, ki je izključno rezerviran za izdelke, ki so na deželnih in državnih tekmovanjih dobili nagrade za visoko kakovost. Predstavili in čislali pa jih bodo strokovnjaki za sir, predelavo sadja, med, ribe, mesne specialitete in klobase. To raznolikost okusov vključno s senzorično spremljavo boste lahko pokušali z minimalnim denarnim prispevkom.

Za gostinstvo in prodajo na drobno primerna ponudba - Poleg visoke kakovosti je za te proizvode mogoče zagotoviti tudi ustrezne količine in cene za gostinstvo in prodajo na drobno. Prav tako zanje obstaja praktična logistična rešitev!

Informacijska točka - Predel pokušin bo dopolnjen z nadaljnjimi informacijskimi stojnicami:

· Genuss Wirt Kärnten - certifikat surovin za regijsko ozaveščena gostinska podjetja

· Genussland Kärnten, Gutes vom Bauernhof, BIO Austria Kärnten (znaki o poreklu in kakovosti)

· Kärnten Werbung - svetovanje o "Znaku kakovosti avstrijske Koroške za gostinstvo"


PODATKI O SEJMU
GAST CELOVEC

Termin in odpiralni čas: sejem GAST CELOVEC bo potekal od nedelje, 17. marca, do srede, 20. marca 2013, na sejmišču v Celovcu in bo odprt vsak dan od 9. do 18. ure, v sredo do 17. ure.

CENE VSTOPNIC: dnevna vstopnica za odrasle stane 18 EUR, strokovni obiskovalci v skupinah od 10 oseb naprej plačajo 12 EUR/osebo, vstop na sejem INTERVINO je po 17.30 uri možen za 3 EUR.

Park & Ride: če prispete z avtomobilom, ga lahko brezplačno parkirate na izvozu z avtoceste A2 Celovec zahod "Klagenfurt West" (August-Jaksch-Straße) oz. na P&R parkirišču Minimundus. Od tukaj bo urejen avtobusni prevoz v 15-minutnih intervalih do sejma in nazaj.

Nadaljnje informacije: vse o sejmu GAST CELOVEC boste našli na www.kaerntnermessen.at in www.facebook.com/kaerntnermessen ali pokličite na tel. št.: +43 463/56800

__________________________

Stik za medije
Die Kärntner Messen, Christian Wallner, vodja za odnose z javnostmi
Telefon: +43/(0)463/56800-24, faks: +43(463)56800/-48, e-pošta: wallner@kaerntnermessen.at