O-STA

Slovenski ekipi se odpravljata na 11. evropsko naravoslovno olimpijado

Aleš Zupančič, Žan Kokalj, Matjaž Vovk, Rok in Jaka Šikonja ter Miha Rihtaršič so člani dveh ekip, ki bosta Slovenijo zastopali na 11. evropski naravoslovni olimpijadi, ki bo od 17. do 24. marca 2013 potekala v Luksemburgu. Naši tekmovalci bodo v Luksemburg odpotovali v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) v nedeljo, 17. marca, v znanju naravoslovja pa se bodo pomerili v konkurenci 44 ekip iz 22 držav.

Člani naših dveh ekip so si nastop na olimpijadi zagotovili z najboljšimi rezultati na Državnem tekmovanju iz znanja naravoslovja, ki je konec januarja potekalo v organizaciji ZOTKS. Ekipe iz držav Evropske unije se morajo tako na olimpijadi izkazati na interdisciplinarnem področju, in sicer pri poznavanju biologije, kemije in fizike. Več informacij o olimpijadi pa je dostopnih na uradni spletni strani www.euso2013.lu/.

Lansko leto je 10. evropska naravoslovna olimpijada potekala v Litvi, ena od slovenskih ekip je zasedla 10. mesto (med 44 ekipami) in dosegla srebrno medaljo, uspeh pa je dopolnila še druga ekipa z bronom.

Program ZOTKS sofinancirajo: Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, Urad Republike Slovenije za mladino, Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije ter drugi.