O-STA

Ikarus zaznava napade na vladne ustanove držav EU

19.3.2013
Ikarus, pionir med razvijalci protivirusne zaščite in naprednih varnostnih rešitev za različna okolja, katerega v Sloveniji uradno zastopa Mariborsko podjetje REAL security,

je marca 2013 na svojem blogu objavil kratek članek o cyber napadih na vladne ustanove. Medtem ko smo v preteklosti poslušali predvsem o napadih na iranske raziskovalne inštitute ali o menda kitajskem vohunjenju in vdiranju v informacijske sisteme ZDA, pa so kot kaže postale zanimiva tarča tudi države EU. Novi tipi škodljive programske kode je namreč bil odkrit v vladnih sistemih več kot 20 držav v Evropi, med drugim v institucijah Irske, Portugalske, Romunije, Belgije in Češke.

Napadi potekajo preko posebej prirejenih PDF dokumentov, ki v sebi skrivno škodljivo kodo oz. mehanizme, ki napadejo računalnike, na katerih se odprejo taki dokumenti. Nič hudega sluteč uradnik tako na primer odpre povabilo na sestanek ali poslovni dokument in ga bere, medtem pa v ozadju že teče programska koda, ki poskuša iz Adobe Reader-ja izkoristiti druge ranljivosti v sistemu, torej vdreti v sam računalnik. V naslednji fazi napadalni program preveri ali je na 'varnem' računalniku in v tem primeru vzpostavi skrivno povezavo z internetom, kjer se nahajajo ilegalni kontrolni centri za tako okužene računalnike. Nato se lahko zlorabi v kakršnekoli namene.

Na to vrsto napada so občutljive različice 9, 10 in 11 programa Adobe Reader, za kar je Adobe sicer že objavil popravke, a še vedno obstaja milijon in več namestitev brez njega. Da boste varni, morate:

· redno posodabljati sistem, predvsem pa popravke za okolje Java, ter Microsoft in Adobe izdelke;

· namestiti varnostno rešitev, npr. IKARUS anti.virus;

· biti previdni pri odpiranju dokumentov v sporočilih elektronske pošte.

Avtor: Robert Lubej

Povezava do izvorne novice:

http://www.ikarus.at/en/about-ikarus/news/news/cyber-attack-also-on-european-governments/

### ### ###


O podjetju Ikarus

IKARUS Security Software je avstrijski pionir med razvijalci protivirusne programske opreme in rešitev za zaščito vsebin, kjer se vrhunski strokovnjaki že od same ustanovitve leta 1986 ukvarjajo z raziskavami in razvojem varnostnih rešitev; bili so eden od prvih protivirusnih ponudnikov v svetu nasploh.

V podjetju IKARUS je napredek najpomembnejši, zato okoli 75% prihodkov ponovno investirajo v raziskave in razvoj, sodelujejo z varnostnimi strokovnjaki iz različnih držav, svoje ugotovitve o virusih pa nesebične delijo z drugimi varnostnimi centri. V aktualnih raziskovalnih projektih se osredotočajo na tehnična, pravna in socialna področja, začenši s pripravljanjem formalnih opisov novih virusov in oblikovanjem novih pristopov v okviru posebnega kriminalnega prava, vse do zaprtih in odprtih podatkovnih varnostnih sistemov.

Razpon izdelkov podjetja je širok - od učinkovitih a za domačo rabo enostavnih orodij na eni strani, do obsežnih varnostnih paketov za kompleksna korporacijska okolja: varnostne rešitve IKARUS Security Software nas lahko učinkovito in zadostno obvarujejo pred virusi, trojanci, vohunskimi programi, spamom in drugimi vrstami škodljive kode, ki lahko ogrozi naše naprave in podatke. Ponujajo nam tudi strokovna svetovanja in brezplačno tehnično podporo.

Več o podjetju najdete na spletnih straneh: http://www.ikarus.at


Dodatne informacije:
Matic Knuplež, inženir IT varnosti
matic.knuplez@real-sec.com


REAL security d.o.o.
Meljska cesta 1
2000 Maribor
tel.: 02 234 74 74
http://www.real-sec.com
info@real-sec.com