O-STA

V Celju se danes zvečer z otvoritvenim koncertom pričenja jubilejni 30. Mednarodni mladinski pevski festival, na katerem bo pelo več kot 1000 otrok

Mesto bo v času od 9. do 14. aprila 2013 dihalo pesmijo

Celje, 9. april 2013, Zavod Celeia Celje v času od 9. do 14. aprila 2013 organizira 30. jubilejni Mednarodni mladinski pevski festival. Danes zvečer, v torek, 9. aprila 2013 bo ob 19.30 v Celjskem domu potekala uradna otvoritev 30. jubilejnega Mednarodnega mladinskega pevskega festivala, ki ga bo slovesno otvoril Bojan Šrot, župan Mestne občine Celje. Festival se bo zaključil v nedeljo, 14. aprila 2013 ob 12.00 na Krekovem trgu (v primeru dežja v Celjskem domu) z množičnim koncertom, na katerem bodo sodelovali zbori iz Slovenije in tujine, ki se jim bo pridružil še Mladinski pihalni orkester GŠ Celje, pod vodstvom Bernarda Beline.

Zaradi odličnega odziva izpred dveh let bo tudi 30. Mednarodni mladinski pevski festival spremljal projekt z naslovom MINUTKA ZA PESEM, katerega namen je glasbo prenesti tudi izven dvoranskih meja, na mestne ulice Celja. Projekt se pričenja v sredo, 10. aprila 2013 in zaključuje v soboto, 13. aprila 2013. V tem času bodo "pevsko oživeli" različni deli mestnega jedra: Trg celjskih knezov (pred Narodnim domom), Stanetova ulica (pred Mestnim kinom Metropol) in Krekov trg ( pred Celjskim domom). V Minutki za pesem bodo nastopili različni pevski sestavi iz Celja in okolice. Obisk vseh dogodkov je za obiskovalce brezplačen. Več informacij na www.celeia.info, FB V Celju smo face ter na TIC Celje, Krekov trg 3, tel.: 03 42 87 936, 03 49 25 081, e-pošta:tic@celje.si. Festival sta omogočila Ministrstvo za Izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS in Mestna občina Celje. Častna pokrovitelja 30. Mednarodnega pevskega festivala sta Borut Pahor, predsednik RS ter Bojan Šrot, župan Mestne občine Celje. Medijski pokrovitelj: Novi Tednik & Radio Celje. Pokrovitelj: Klasje.

30. Mednarodni mladinski pevski festival se bo uradno začel danes, v torek, 9. aprila 2013 ob 19.30 z Otvoritvenim koncertom na katerem bodo nastopili Simfonični orkester, mešani zbor in pevski solisti Akademije za glasbo v Ljubljani pod dirigentsko taktirko Marka Letonje. Slavnostni govornik bo gospod Bojan Šrot, župan mestne občine Celje.

NEKAJ BESED O OTVORITVENEM KONCERTU

Simfonični orkester, mešani zbor in pevski solisti Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani
Dirigent: Marko Letonja
Zborovodja: Sebastjan Vrhovnik

Solisti:
Maja Majcen, sopran
Eva Černe, sopran
Nina Dominko, sopran
Nuška Drašček Rojko, mezzosopran
Klemen Torkar, tenor
Domen Križaj, bariton
Darko Vidic, bariton

Spored:

Benjamin Britten (1913-1976):
Štirje interludiji o morju iz opere Peter Grimes, op. 33a
"Embroidery in Childhood", arija Elen iz tretjega dejanja opere Peter Grimes
"Give Him This Orchid", arija Lucretije iz drugega dejanja iz opere The Rape of Lucretia

Richard Wagner (1813-1883):
Preludij k tretjemu dejanju opere Lohengrin
"O, du mein holder Abendstern", arija Wolframa iz tretjega dejanja opere Tannhäuser
Uvertura k operi Rienzi

Giuseppe Verdi (1813-1901):
Uvertura k operi Traviata
"Si ridesta in ciel l'aurora", zbor iz prvega dejanja opere Traviata
"È strano! È strano!", arija Violette iz prvega dejanja opere Traviata
"Vedi! Le fosche notturne spoglie", zbor iz drugega dejanja opere Trubadur
"Pst, pst, Nannetta. Vien qua", duet Nannette in Fentona iz prvega dejanja opere Falstaff
"Son io mio Carlo..., io morrò, ma lieto in core", recitativ in arija Rodriga iz tretjega dejanja opere Don Carlos
Uvertura k operi Moč usode
"Va' pensiero", zbor sužnjev iz tretjega dejanja opere Nabucco

SIMFONIČNI ORKESTER AKADEMIJE ZA GLASBO V LJUBLJANI deluje od leta 1948, njegov repertoar obsega temeljna simfonična in koncertantna dela vseh stilnih obdobij, posebno skrb pa ansambel namenja sodobni slovenski simfonični glasbi. V tem času so orkestru dirigirali številni znani domači in tudi dirigenti kot so dr. Danilo Švara, Uroš Prevoršek, Anton Nanut, Ciril Škerjanec, Marko Letonja, Uroš Lajovic, Milivoj Šurbek, Igor Švara, Marko Hribernik, Simon Dvoršak (Slovenija), János Kovácz (Madžarska), Wellisar Gentscheff (Bolgarija), Jürgen Bruns (Nemčija), René Gulikers (Nizozemska), Nicol Matt (Italija), Toshihiro Yonezu (Japonska), George Pehlivanian (Združene države Amerike), Sian Edwards (Velika Britanija), En Shao (Kitajska)... Mladi glasbeniki pripravijo letno dva do tri nove projekte, s katerimi redno koncertirajo po Sloveniji in tujini. V preteklih desetih sezonah so z velikimi uspehi gostovali na koncertih, turnejah in mednarodnih festivalih v Avstriji, Nemčiji, Italiji, Franciji, Hrvaški in Srbiji. Orkester se je v letih 2004 in 2007 na elitnem mednarodnem festivalu Young Euro Classic v dvorani Koncertne hiše v Berlinu po ocenah nemške glasbene kritike uvrstil med najboljše evropske mlade simfonične orkestre, leta 2010 pa so člani orkestra skupaj s kolegi iz Italije in Hrvaške pod vodstvom Riccarda Muttija nastopili na koncertih prijateljstva v Trstu in Raveni v Italiji.

MEŠANI ZBOR AKADEMIJE ZA GLASBO V LJUBLJANI sestavljajo študentje oddelkov za kompozicijo, dirigiranje, instrumente s tipkami, kitaro, glasbeno pedagogiko in cerkveno glasbo. Svoje delo redno predstavljajo na letnih koncertih, zadnji leta v okviru Koncertnega abonmaja Akademije za glasbo. Zbor Akademije je sodeloval tudi v različnih vokalno-instrumentalnih projektih z orkestrom Slovenske policije, orkestrom Slovenske vojske in Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo ter se še z nekaterimi drugimi slovenskimi zbori kot so APZ Tone Tomšič, Ljubljanski madrigalisti, De profundis Kranj, Viva Brežice, večkrat predstavil tudi širšemu slovenskemu občinstvu.

Mednarodno uveljavljeni slovenski dirigent MARKO LETONJA je študiral klavir pri Aciju Bertonclju in dirigiranje pri Antonu Nanutu na Akademiji za glasbo v Ljubljani, vzporedno pa še dirigiranje pri Otmarju Leitnerju na Univerzi za glasbo in scensko umetnost na Dunaju. Leta 1987 je debitiral z Orkestrom Slovenske filharmonije, sledili so številni nastopi po Sloveniji in v tujini, med drugim v Milanu, Neaplju, Rimu, Berlinu, Lizboni, na Dunaju. S slovenskimi filharmoniki je kot stalni dirigent in kasneje umetniški vodja redno sodeloval vse do leta 2003. Od leta 2003 do 2007 je bil glavni dirigent simfoničnega orkestra v Baslu, kjer je hkrati opravljal dolžnosti glasbenega vodje za koncertno in operno glasbo. Dirigiral je velikim evropskim in svetovnim orkestrom (Dunajski simfoniki, Münchenska filharmonija, Bremenska filharmonija, Hamburški simfonični orkester, Stuttgartski državni orkester, Simfonični orkester iz Melbourna, Simfonični orkester Monterey, Simfonični orkester iz Milana...), obsežen pa je tudi njegov operni repertoar, ki ga je dirigiral v pomembnih opernih hišah (Dunaj, Milano, Ženeva, Rim, Dresden, Stuttgart, Milano, Montpellier, Perth, Cagliari, Lisbona, Melbourne...). Zadnja leta je bil dejaven predvsem v Avstraliji in Novi Zelandiji, pred kratkim pa je bil imenovan za glasbenega direktorja Strasbourške filharmonije.

PROGRAM FESTIVALA

Festival se bo v sredo, 10. aprila 2013 nadaljeval s "Pesmco" - Območno revijo otroških in mladinskih pevskih zborov za občino Celje, Dobrna, Štore in Vojnik, ki se bo odvijala v dvorani Celjskega doma ob 16.30 in 19.00 uri.

Tudi v letošnjem letu bodo zbori tekmovali v kategorijah mladinski, dekliški in otroški zbori. Prvo tekmovanje bo v petek, 12. aprila ob 11.00 v kategoriji Mladinskih in otroških zborov. V petek, 12. 4. 2013 se bo v Celjskem domu popoldne, ob 16.00 odvijal program poimenovan Nastop zbora in glasbena delavnica - skupno petje. Nastopil bo Mladinski mešani zbor sv. Stanislava iz Ljubljane, ki ga vodi Damijan Močnik. Tekmovanja se bodo nadaljevala v soboto, 13. aprila, ko bo 10.00 potekalo tekmovanje v kategoriji Dekliških zborov. V popoldanskem času v soboto, 13. 4. 2013 ob 15.00 se bo v Celjskem domu odvijal program poimenovan Nastop zbora in glasbena delavnica - skupno petje. Nastopila bosta Mladinski pevski zbor OŠ Nazarje, ki ga vodi Katja Gruber in Dekliški zbor Aurora Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana, ki ga vodi Janja Dragan Gombač. V soboto, 13. aprila 2013 ob 20.00 se bo s koncertom prvouvrščenih zborov in podelitvijo nagrad in priznanj tudi uradno zaključil tekmovalni del 30. Mednarodnega mladinskega pevskega festivala.

MINUTKA ZA PESEM

Zaradi odličnega odziva izpred dveh let bo tudi 30. Mednarodni mladinski pevski festival spremljal projekt z naslovom MINUTKA ZA PESEM, katerega namen je glasbo prenesti tudi izven dvoranskih meja, na mestne ulice Celja. Projekt se pričenja v sredo, 10. aprila 2013 in zaključuje v soboto, 13. aprila 2013. V tem času bodo "pevsko oživeli" različni deli mestnega jedra: Trg celjskih knezov (pred Narodnim domom), Stanetova ulica (pred Mestnim kinom Metropol) in Krekov trg ( pred Celjskim domom). V Minutki za pesem bodo nastopili različni pevski sestavi iz Celja in okolice.

Glasbena komisija 30. Mednarodnega mladinskega pevskega festivala 2013:
Tomaž Faganel, Nenad Firšt in Damijan Močnik.

Tekmovalni program bo letos spremljala žirija, ki jo sestavljajo:
Tomaž Faganel (SLO), Helena Fojkar Zupančič (Slovenija), Anne-Marie Cabut (Francija), Suzsánna Mindszenty (Madžarska) ter Gudrun Schröfel (Nemčija).

ZAKLJUČNI KONCERT NA KREKOVEM TRGU PRED CELJSKIM DOMOM

Datum: 14. 4. 2013 ob 12.00

V primeru slabega vremena: V primeru slabega vremena bo zaključni koncert v Celjskem domu.


NAČIN VSTOPA NA PRIREDITVE ZA NOVINARJE

Za obisk koncertov NI potrebna akreditacija; prosimo le, da nas o vstopu na prireditev obvestite po e-pošti: novice.zavodceleia@celje.si ali se na dan koncerta legitimirate z ustrezno novinarsko izkaznico.

Pod besedilom najdete program festivala

Več informacij: Nenad Firšt, Umetniški vodja glasbene dejavnosti, tel.: 03 42 87 939, e-posta: nenad.first@celje.si