O-STA

Družba BTC prejela posebno nagrado za dosežke na področju učinkovite rabe energije

Ljubljana, 23. april 2013

Na slovesnosti ob podelitvi nagrad v okviru 15. Dnevov energetikov, ki so 16. in 17. aprila potekali v Portorožu, je družba BTC prejela posebno nagrado za dosežke na področju učinkovite rabe energije, proizvodnje energije iz obnovljivih virov in energetskega menedžmenta. Dobitniki ostalih nagrad na področju energetike, ki se imenujejo tudi energetski oskarji za leto 2013, so bila podjetja Ljubljanske mlekarne, Informa Echo in Protim Ržišnik Perc.Nagrajence je izbrala 5-članska žirija, ki so v dar prejeli kipec akademske slikarke Dragice Čadež Lapajne.

Lastna energetska politika, katere glavni namen ni enkratno znižanje porabe energije, temveč vzpostavitev sistema, ki vodi k stalnemu zniževanju porabe energije ter zmanjšanju negativnih vplivov na okolje, je bila osnova, da so v družbi BTC sredi leta 2012 med prvimi v Sloveniji pridobili mednarodni certifikat ISO 50001:2011. Gre za standard, ki organizacijam omogoča, da dosledno in učinkoviteje upravljajo z energijo in predstavlja nadgradnjo sistema ravnanja z okoljem po zahtevah standarda ISO 14001:2004.

Družba BTC ima tri lastne sončne elektrarne (dve na strehi nakupovalnega središča v Murski Soboti in na Logističnem centru BTC, sonča elektrarna pa je tudi v fasadi Kristalne palače), ki skupaj letno proizvedejo 2 milijona kWh zelene energije. Tudi ostali energetski projekti, ki so jih v BTC izvedli v minulem letu, dokazujejo resno namero družbe k nenehnim energetskim izboljšavam. Tako so izvedli optimizacijo rabe električne energije na Logističnem centru BTC ob Letališki cesti, v okviru katere so zamenjali notranjo in zunanjo zastarelo ter energetsko neučinkovito razsvetljavo. S tem so dosegli pomembne učinke, in sicer so prihranili 524.180 kWh letno, poleg tega bo BTC 230 ton CO2 letno znižal tudi izpuste.

Ob tem so pripravili tudi zamenjavo razsvetljave v nakupovalnih središčih BTC City v Ljubljani, Novem mestu in Murski Soboti, kjer bo skupni letni prihranek pri električni energiji znašal še dodatnih 305.348 kWh, prav tako pa bodo za dodatnih 213 ton letno zmanjšali izpuste CO2.

V letu 2012 so v BTC v energetske projekte investirali 1,5 milijona evrov.

Dodatne informacije:

BTC, Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi; tel.: 01 585 13 15, e-pošta: maja.oven@btc.si