O-STA

47. Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije

V ponedeljek, 20. maja 2013, bo na Gimnaziji Murska Sobota in Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota (Šolsko naselje 12, Murska Sobota) potekalo že 47. Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS).

V sklopu projekta Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije so mladi iz osnovnih in srednji šol letos pripravljali raziskovalne naloge s kar 20 različnih področij. Skozi proces priprave raziskovalnih nalog nadgrajujejo in dopolnjujejo v šoli pridobljeno znanje, se interesno usmerjajo v različna področja znanosti ter se učijo raziskovalnih metod. Na Srečanju mladih raziskovalcev imajo možnost o svojem delu razpravljati s strokovnjaki in javno predstaviti rezultate svojega raziskovanja.

Na območju celotne Slovenije vsako leto poteka 15 mestnih in regijskih srečanj, na katerih se zbere več kot 2.500 mladih raziskovalcev iz osnovnih in srednjih šol, ki predstavijo približno 1.200 nalog, pri katerih jim pomaga več kot 1.000 mentorjev. V 1. krogu državnega tekmovanja je sodelovalo 818 osnovno- in srednješolci s 474 nalogami, izmed katerih se je na zaključno 47. Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije letos uvrstilo 218 raziskovalnih nalog, ki jih je pod mentorstvom 273 mentorjev izdelalo 376 osnovno- in srednješolcev. Po mnenju komisij je letos kvaliteta nalog na zelo visokem nivoju.

Vabimo vas, da se udeležite svečane otvoritve srečanja, ki bo v telovadnici Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota od 9:30 do 10:00. Med 10:00 in 14:00 bodo potekale predstavitve in zagovori raziskovalnih nalog, hkrati pa tudi predstavitve mladinskih raziskovalnih taborov in ustvarjalnih poletnih šol, ki jih ZOTKS organizira med šolskimi poletnimi počitnicami, ter drugih projektov. Predstavitev rezultatov po posameznih področjih bo na sporedu med 13:30 in 14:00. Slovesna razglasitev rezultatov pa bo potekala 9. junija 2013 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, kjer bomo podelili priznanja in nagrade zlatim nagrajencem s tekmovanj iz znanja in srečanja mladih raziskovalcev v organizaciji ZOTKS.

Za vse dodatne informacije o srečanju se lahko obrnete na Darjo Kozar Balek (030 323 252, darja@zotks.si).


Program ZOTKS sofinancirajo: Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Urad Republike Slovenije za mladino, Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije ter drugi.