O-STA

V službi kot v srednji šoli

Višji zaposleni imajo boljše možnosti za napredovanje, ličila na ženski poudarijo njene kompetence, plešasti ljudje pa dajejo občutek boljših vodstvenih sposobnosti. Tem zanimivim ugotovitvam iz delovnega mesta se uradno pridružuje še eno: manj privlačni zaposleni so pogosteje tarča zbadljivk in okrutnosti.

V študiji, ki jo je objavila znanstvena revija Human Performance, profesorji Univerz Michingan State in Notre Dame potrjujejo povezanost med (ne)privlačnostjo in krutostim na delovnem mestu. Študija je vključevala 114 delavcev iz ameriške zdravstvene institucije. Subjekte so vprašali kako pogosto so tarča "neproduktivnega vedenja na delovnem mestu", kot sta nesramnost in posmehovanje. Podatke so raziskovalci nato povezali z ocenami njihovega videza. Ocenjevalci so bili naključni ljudje, ki niso poznali udeležencev v raziskavi.

Brent Scott, glavni raziskovalec, je ob rezultatih dejal, da to ne pomeni samo slabšega obravnavanja manj privlačnih sodelavcev, temveč tudi k njihovem višjem stresu, občutku izključenosti in nezadovoljstvom s službo, ki lahko v končni fazi zaposlene pripelje do tega, da zapustijo službo.

Avtor: Jan Kreuzer, DATA d.o.o.