O-STA

Ples prvakov: trženjsko raziskovanje

Na trgu ponujati svoje izdelke ali storitve, brez, da bi ga prej raziskali, je kot plesati z zavezanimi očmi. Obstaja sicer možnost, da se bomo izognili vsem nevarnostim, vendar pa je veliko bolj verjetno, da naš slepi ples ne bo minil brez težav. Da nas ne bi bolela glava, je bolje, da pokukamo izza preveze in se karseda dobro razgledamo po prostoru.

Raziskovanje trga, potrošnikov, konkurentov, okolja itd. je prav to - kukanje izza preveze množičnega trga in pogledovanje proti potrošniku, z namenom, da ga čim bolje spoznamo, preden bi se pred njim z napačnimi plesnimi koraki uspeli osmešiti. Če poznamo, kaj je potrošniku všeč in spoznanje prevedemo še v ponudbo, se zna zgoditi, da se bo pred nami pojavila vrsta plesa z nami željnih ljudi.

Donosna investicija

Pri trženjskem raziskovanju torej ne gre za strošek, temveč za nepogrešljivo investicijo, ki nemalokrat ločuje zrno od plevela. S pomočjo raziskave dobimo neprecenljive informacije o tem kaj iščejo potrošniki, kako jim lahko pomagamo, kako jih lahko dosežemo, kaj ponuja konkurenca in še mnogo več.

Čeprav je trženjsko raziskovanje pravzaprav najpomembnejše na samem začetku, je ravno to tudi čas, ko imamo na razpolago najmanj (finančnih) sredstev. Na srečo je tudi to oviro s pomočjo podjetniške iznajdljivosti, samoiniciativnosti ter obilice brezplačnih orodij čedalje lažje preskočiti.

"Naredi si sam" raziskovanje

Kako se lotiti raziskave, ki vam bo dala zadosten vpogled v točke, ki pomenijo razliko med vašim uspehom in neuspehom, ter hkrati prihranila ogromno finančnih sredstev? Naredite naslednje:

· PESTO analiza - raziščite politično, ekonomsko, socialno, tehnološko in okoljsko dimenzijo vašega nastajajočega podjetja. Proučite relevantno zakonodajo, gibanje cen materialov in drugih relevantnih ekonomskih indikatorjev, družbene trende, perspektivo za tehnološko avtomatizacijo, vprašajte se kako lahko naravno okolje vpliva na vaš posel in obratno. Večino potrebnih informacij lahko dobite brezplačno - odsurfajte na spletne strani statističnih uradov, ministrstev, javnih služb, poiščite predhodne raziskave na podobnih področjih ... Ideja je, da s pomočjo obstoječih sekundarnih podatkov hitro dobite splošen vpogled v vaše podjetniško okolje.

· Analiza konkurence - raziščite kako stvarem strežejo vaši (potencialni) konkurenti. Če je možno postanite stranka konkurence in si oglejte stvari iz najpomembnejšega zornega kota. Kaj delajo prav? Kaj delajo narobe? Kaj je njihov ključni razlikovalni element? Pri tem je zelo pomembno, da konkurence ne definirate preozko. Da se izognete tej pasti, morate nujno izhajati iz potreb potrošnika - vprašajte se: kdo ali kaj potrošniku zadovoljuje podobne potrebe? Če želite potrošnikom ponujati npr. fitnes storitve, so vaša posredna konkurenca med drugim tudi ponudniki aktivnih počitnic, proizvajalci planinske opreme in čaji za hujšanje in celo agencije za osebne stike.

· Analiza potrošnikov - poglobite se v potrošnika, spoznajte njegove potrebe, želje, vzgibe, težave. Na prvi točki se lahko odločite za organizacijo manjše fokusne skupine - kvalitativnega raziskovanja, pri katerem s pomočjo manjše skupine 4-8 ljudi, med katerimi se skozi debato ustvari skupinska dinamika, odkrivate potrošniški vidik tematike. Namesto tesnih prijateljev, v skupino rajši povabite znance od znancev, ki se med sabo ne poznajo, saj bodo rezultati tako bolj pristni. Debato obvezno snemajte, nato pa naredite prepis. Na tej podlagi boste lahko identificirate problematična področja iz vidika potencialnih strank. Pri tem boste nemalokrat presenečeni, kako zelo se pogledi udeležencev fokusne skupine lahko razlikujejo od vaših. Naslednji korak je priprava anketnega vprašalnika, kjer se skozi vprašanja osredotočite na ugotovitve fokusne skupine. Anketiranje še nikoli ni bilo tako lahko, saj so vam na medmrežju na voljo vsa orodja za pripravo in analizo anket (npr. 1ka, SurveyMonkey inZoomerang). Ko boste zbrali reprezentativno število izpolnjenih anket boste z nekaj osnovnega statističnega znanja dobili vsaj osnoven vpogled v tematiko. Tudi tukaj vas lahko rezultati presenetijo.

· SWOT - zadnji korak trženjske analize je običajno analiza prednosti, slabosti, priložnosti in nevarnosti. Prvi dve razsežnosti SWOT analize izhajata iz vašega (nastajajočega) podjetja, drugi dve pa iz okolja. Uporabite ugotovitve prejšnjih korakov analize in ustvarite jasno sliko.

Če nadaljujemo prispodobo iz uvoda, ste si sedaj ogledali plesišče z vsemi plesalci: kaj pa sedaj? Pomembno je, da sveže ugotovitve karseda hitro spravite tja, kamor štejejo, še preden bo pozornost uspelo požeti drugemu plesalcu. In ne pozabite - prvi plesni koraki so vedno najtežji.

Potrebujete pomoč pri učenju prvih korakov? Tukaj smo, da vam pomagamo.

Avtor: Jan Kreuzer, DATA d.o.o.