O-STA

Jutri se na 60. Svetovno prvenstvo v oranju odpravlja slovenska ekipa

V petek in soboto, 19. in 20. julija 2013, bo v Oldsu (Alberta, Kanada) potekalo že 60. Svetovno prvenstvo v oranju. Slovenijo bosta na prvenstvu zastopala Igor Pate in Jure Filak, zmagovalca skupnega seštevka v oranju strnišča in ledine z obračalnim plugom in plugom krajnikom na lanskem Državnem tekmovanju oračev Slovenije, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije.


Na letošnjem Svetovnem prvenstvu v oranju bo sodelovalo 56 tekmovalcev iz 26 držav. Slovensko ekipo sestavljajo: Igor Pate (tekmuje z obračalnim plugom), Jure Filak (tekmuje s plugom krajnikom), član upravnega odbora Svetovne organizacije za oranje in vodja ekipe Marjan Kardinar ter sodnik Igor Hrovatič. Naša ekipa se v Kanado odpravlja že jutri, saj pred samim tekmovanjem potekajo še priprave in treningi. Uradna otvoritev 60. Svetovnega prvenstva v oranju bo potekala v petek, 19. julija 2013, ko se bodo tekmovalci pomerili tudi v oranju strnišča. V soboto, 20. julija 2013, pa bo na sporedu še tekmovanje v oranju ledine.

Svetovno prvenstvo v oranju organizira Svetovna organizacija za oranje (World Ploughing Organization) v sodelovanju z nacionalnim organizatorjem. Vsako leto tekmovanje poteka v drugi državi, v nacionalnih ekipah, ki se tekmovanja udeležijo, pa sta po dva tekmovalca; en na plugu krajniku in en na obračalnem plugu. Več o letošnjem svetovnem prvenstvu je na voljo na worldplowing2013.com/.


Na fotografiji: Utrinek z lanskoletnega svetovnega prvenstva v Biogradu na Moru (foto: P. Sukič)