O-STA

Nogometni tabor otrokom prinaša samozaupanje ter sporočilo, da je prihodnost lepa in dobra tudi zanje

Ljubljana, 11. julija 2013 - "Če kdo v tem času in prostoru potrebuje spodbudo za prihodnost, so to otroci, ki podoživljajo stiske, ki izvirajo iz pomanjkanja, socialne izključenosti in neenakih možnosti," je dogajanje na nogometnem taboru za otroke iz družin z manj priložnostmi, ki te dni poteka v Kranjski Gori, pospremila Anita Ogulin, sekretarka Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje. Nogometni tabor, ki je del SiOL POKAL-a, vseslovenskega turnirja v malem nogometu, je organiziran s pomočjo Telekoma Slovenije in ob podpori Nogometne zveze Slovenije. Organizacijo tabora so s plačilom prijavnin omogočili ljubiteljski igralci malega nogometa in udeleženci turnirjev SiOL POKAL-a, NZS pa je zagotovila trenerje. Tokratnemu nogometnemu taboru bodo sledili še nogometni dnevi v sklopu sedmih taborov ZPM, kar pomeni, da bo nogomet v Kranjski Gori ob podpori projekta SiOL POKAL v letošnjem poletju igralo 384 otrok iz družin z manj priložnostmi.

Sedemdnevni nogometni tabor je namenjen spodbujanju in razvoju nogometnih talentov otrok, ki tovrstnega spoznavanja z nogometom in nogometnimi zvezdniki brez podpore sicer ne bi mogli doživeti. V program, ki so ga skupaj pripravili pedagogi ZPM Ljubljana Moste-Polje in trenerji NZS, je vključenih 55 otrok iz vse Slovenije, starih med 7 in 16 let, od tega 14 deklic in 41 dečkov.

Nogometnemu taboru bodo sledili nogometni dnevi v okviru sedmih dodatnih taborov ZPM Ljubljana Moste-Polje, na katerih bo skupaj sodelovalo 329 otrok. Gre za tabore Media Camp, Happy Holidays, Boom Adrenalin, Plezalni tabor, Mi gremo pa po svoje, Pejmo ven in Vesele počitnice. Morda bodo ravno ta nogometna doživetja ustvarila kakšno novo nogometno zvezdo, prav gotovo pa bodo otrokom dala spodbudo za življenje. "Otroci so v Kranjski Gori deležni popolne oskrbe, ob tem pa smo pripravili program, ki združuje, krepi zdravje, osvobaja stisk, odkriva in razvija talente ter krepi samopodobo. Nogomet je šport, ki krepi ekipni duh in samozavest ter otrokom prinaša tisto, kar najbolj potrebujejo: potrditev, vrednost in samozaupanje ter sporočilo, da je prihodnost lepa in dobra tudi zanje," meni Anita Ogulin.

Za otroke so v sklopu nogometnega tabora pripravili številne zabavne in poučne aktivnosti s sovrstniki. Poleg dnevnega treninga nogometa s trenerji NZS so pripravili bogat program, tako da bodo domov odšli polni nepozabnih in koristnih doživetij. Tako so se lahko otroci na taboru preizkusi v vlogi voditelja poročil, snemalca, komentatorja, radijskega voditelja in fotografa, igrali so namizni tenis, družabne igre, igre zaupanja, pisali nogometni dnevnik, postavljali raznorazne rekorde, šli na pohode in sprehode, debatirali, poslušali pravljice, plesali, navijali, nastopali v impro ligi itd. Rdeča nit marsikatere aktivnosti je bil nogomet, ki je mladim omogočil, da izboljšajo svoje psihofizične sposobnosti, prek športnega timskega udejstvovanja pa tudi socialne veščine za lažje vključevanje v družbo. Otroci prav gotovo ne bodo pozabili trenutkov, ki so jih preživeli v družbi nogometnih zvezd. Nekaj nogometnih trikov sta jim danes na nogometnem igrišču v Čičarah pokazala tudi Marinko Galić in Sašo Udovič, ambasadorja SiOL POKAL-a.

Na današnjem nogometnem treningu so otroke spodbujali tudi mag. Simon Furlan, direktor Sektorja za marketing pri Telekomu Slovenije, Milan Miklavič, direktor reprezentanc pri NZS, in Anita Ogulin, sekretarka ZPM Ljubljana Moste-Polje. Otroci so pokazali veliko dobre volje in kar nekaj dobrih akcij na igrišču. Direktor Sektorja za marketing Telekoma Slovenije, mag. Simon Furlan, je po treningu otrokom predal pokal za "najboljšo nogometno ekipo", namenjen spodbudi za nadaljnji razvoj nogometnih talentov. Tako je simbolično zaokrožil donacijo projekta SiOL POKAL, ki otrokom v okviru Botrstva letos omogoča pravo nogometno poletje. "Videti otroke vesele in zadovoljne ter predane timskemu duhu nogometne ekipe je neprecenljivo. Nogometni tabor v Kranjski Gori je srce SiOL POKAL-a, igralci na turnirjih po vsej Sloveniji pa so duša. Prepričan sem, da bo ta tabor ostal v spominu vsem, ki smo ga pomagali soustvariti. Otrokom iz vse Slovenije smo tako omogočili prijetno druženje s sovrstniki in z zvezdniki, ki jih po tihem občudujejo. To je pomembno za njihov razvoj samozavesti in občutka pripadnosti. Prav zato je SIOL POKAL pomemben projekt družbenoodgovornih aktivnosti Telekoma Slovenije, skozi katere pletemo vezi z lokalno skupnostjo in ustvarjamo zgodbe, ki ljudem spreminjajo življenja," je povedal Furlan.

Naslednji turnir v okviru SiOL POKAL-a bo potekal 31. 8. in 1. 9. v Ljubljani, zadnji lokalni turnir pa se bo pred finalom igral na Ptuju 14. in 15. 9.

Dodatne informacije za medije:


Katarina Prešeren, vodja Službe za odnose z javnostmi, Telekom Slovenije, d. d., Cigaletova 15, 1000 Ljubljana, tel. 01 234 11 18, e-pošta: pr@telekom.si

Anita Ogulin, sekretarka ZPM Ljubljana Moste-Polje, Proletarska 1, 1000 Ljubljana, tel. 01 544 30 43, e-pošta: anita@zpmmoste.net