O-STA

A1 Internet Security - Ikarus varuje vse naročnike A1 Telekom pred virusi in škodljivimi programi

12.7.2013
Ikarus, pionir med razvijalci protivirusne zaščite in naprednih varnostnih rešitev za različna okolja, katerega v Sloveniji uradno zastopa Mariborsko podjetje REAL security,

je v obvestilu za javnost, katero je v originalni obliki dostopno na spodnjem URL naslovu, javnosti predstavil varnostno rešitev zasnovano z avstrijskim operaterjem A1 Telekom in s pomočjo Fakultete za Informacijske Tehnologije in Informacijske Sisteme graške univerze, ki že od leta 2008 uspešno ščiti uporabnike omrežja A1 pred nevarnimi virusi in škodljivimi programi.

- škodljivi programi; ameriški operaterji ugotavljajo, da je vsaka druga spletna stran tako ali drugače nenamerno vpletena v škodljive aktivnosti in da dnevno nastane več kot 25000 novih variant škodljive kode;

- spam; obsega 90% svetovnega e-poštnega prometa, širi se tudi v druge vrste spletnega komuniciranja kot so blogi, forumi in zlorabljene spletne strani;

- dvojna zaščita; rešitev za varni internet, ki sta jo implementirala Ikarus in A1, je kombinacija centralno upravljane posredniške (proxy) postavitve in distribuirane komponente za posamezne računalnike. S tem so dosegli učinkovitejšo zaščito kot jo je mogoče s katerimkoli varnostnim programom za osebni računalnik, distribuirana komponenta pa je majhna in učinkovita zaščita za Microsoft Firewall ali druge varnostne programe, ki ima le neznaten vpliv na zmogljivost oz. odzivnost gostiteljskega računalnika. Ta komponenta nadzira dostop do branja in pisanja podatkov in tako ščiti računalnik pred virusi, trojanci, reklamnimi in vohunskimi programi iz e-pošte in drugih virov. Predvsem pa pred drive-by okužbami, ki lahko doletijo uporabnika ne da bi ta namenoma odprl kako škodljivo sporočilo ali povezavo. Po meritvah zaznane škodljive programske opreme je ta storitev, imenovana A1 Internet Security, odlično učinkovita v primerjavi s tradicionalnimi varnostnimi rešitvami. Neštetim posameznikom v Avstriji se prvič v zgodovini ni več treba ubadati z varnostno problematiko - operater to počne namesto njih.

A1 je bil prvi ponudnik mobilne telefonije v svetu, ki je v omrežje integriral tudi celotno varnostno storitev. Za to so prejeli tudi posebno nagrado - Businessworld Security Award 2009.

Nekaj tehničnih podrobnosti

Centralno upravljana rešitev že v A1 omrežju zazna vse znane viruse, trojance in drugo škodljivo kodo, se prilagaja najnovejšim spremembam in je vedno posodobljena. Če uporabnik obišče okuženo spletno stran, se mu izpiše opozorilo brez da bi prišel njegov računalnik v kakršenkoli stik z okuženo datoteko. Na uporabnikovi strani pa deluje odjemalski del varnostne rešitve, ki nenehno analizira elektronsko pošto in vsebino pomnilnika, trdega diska in drugih medijev in deluje tudi kot požarna pregrada za operacijski sistem.

Namestitev programske opreme je seveda prostovoljna, A1 jo ponuja kot CD za nakup ali skupaj s pripadajočo opremo kot so modemi, ali za prenos s spletne strani. Program se (odvisno od nastavitev) sproti samodejno nadgrajuje z najnovejšimi podatki o škodljivi kodi in popravki ter nadgradnjami varnostnega pogona.

Avtor: Robert Lubej

Povezava do izvorne novice:

http://www.ikarus.at/en/about-ikarus/references/success-stories/a1-telekom/

### ### ###

O podjetju Ikarus

IKARUS Security Software je avstrijski pionir med razvijalci protivirusne programske opreme in rešitev za zaščito vsebin, kjer se vrhunski strokovnjaki že od same ustanovitve leta 1986 ukvarjajo z raziskavami in razvojem varnostnih rešitev; bili so eden od prvih protivirusnih ponudnikov v svetu nasploh.

V podjetju IKARUS je napredek najpomembnejši, zato okoli 75% prihodkov ponovno investirajo v raziskave in razvoj, sodelujejo z varnostnimi strokovnjaki iz različnih držav, svoje ugotovitve o virusih pa nesebične delijo z drugimi varnostnimi centri. V aktualnih raziskovalnih projektih se osredotočajo na tehnična, pravna in socialna področja, začenši s pripravljanjem formalnih opisov novih virusov in oblikovanjem novih pristopov v okviru posebnega kriminalnega prava, vse do zaprtih in odprtih podatkovnih varnostnih sistemov.

Razpon izdelkov podjetja je širok - od učinkovitih a za domačo rabo enostavnih orodij na eni strani, do obsežnih varnostnih paketov za kompleksna korporacijska okolja: varnostne rešitve IKARUS Security Software nas lahko učinkovito in zadostno obvarujejo pred virusi, trojanci, vohunskimi programi, spamom in drugimi vrstami škodljive kode, ki lahko ogrozi naše naprave in podatke. Ponujajo nam tudi strokovna svetovanja in brezplačno tehnično podporo.

Več o podjetju najdete na spletnih straneh: http://www.ikarus.at


Dodatne informacije:
Matic Knuplež, inženir IT varnosti
matic.knuplez@real-sec.com

REAL security d.o.o.
Meljska cesta 1
2000 Maribor
tel.: 02 234 74 74
http://www.real-sec.com
info@real-sec.com