O-STA

Odziv MSS na Zakon o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva

Na Mladinskem svetu Slovenije (MSS) menimo, da je subvencioniranje obveznih socialnih prispevkov za 2 leti, za delodajalce, ki bodo mlade zaposlili za nedoločen čas in ga uvaja Zakon o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva, ki so ga danes sprejeli v Državnem zboru, ustrezen ukrep v časih, ko je brezposelnost mladih v lanskem letu porasla za več kot 30%. Situacija na področju brezposelnosti mladih pri nas je alarmantna, zato na MSS pozdravljamo aktivno reševanje položaja mladih, četudi je ukrep kratkoročne oz. interventne narave. Gre predvsem za finančno olajšavo podjetjem, ki pa ne pomeni ustvarjanja novih delovnih mest. Tudi tokrat bodo, podobno kot pri Prvem izzivu, zaposlovali tisti, ki so to že prvotno nameravali. Vendar, poudarjamo, da je tudi takšen ukrep potreben, saj so v trenutni krizi finančne in davčne olajšave za podjetja odločilnega pomena za likvidnost podjetij.

Problem brezposelnosti mladih je seveda večplasten. V času trenutne gospodarske krize, ko delovnih mest ni, mladi tako še težje in kasneje dosegajo avtonomijo, težko si ustvarijo svojo družino in še težje prevzemajo družbeno odgovornost, kar bo dolgoročno vplivalo tudi na celotno slovensko družbo.

Predsednica MSS Tea Jarc je poudarila, da mladi nismo problem te družbe, ampak njena rešitev in pozdravila aktiven pristop odločevalcev k reševanju problema brezposelnosti mladih. Izpostavila je tudi potrebo po sistemskih spremembah na področju izobraževanja in trga dela v luči dolgoročnega reševanja problema brezposelnosti mladih pri nas.

Za kakršnakoli vprašanja ali komentarje smo na voljo na pr@mss.si ali na telefonski številki 041 897 616 (Borut).

Lep pozdrav,

Borut Cink