O-STA

10 preprostih načinov zniževanja stroškov v malem podjetju

Zniževanje stroškov je eno izmed tistih področij, s katerim se podjetniki že klišejsko ukvarjajo največ. Pritiski konkurence silijo podjetja, da postajajo čedalje bolj stroškovno učinkovita. Kako se lotiti tega podviga? Kot boste videli zniževanje stroškov v podjetju ni nujno povezano z drastičnimi ukrepi, ki bi od podjetnika zahtevali veliko truda in časa. Predstavljamo vam 10 preprostih načinov zniževanja stroškov v malem podjetju.


1. Uporabljajte tehnologijo

Tehnologija je podaljšek naših čutov in delov teles, ki nam omogoča, da za določen cilj porabimo manj virov. Implementacija nove tehnologije v podjetje navadno pomeni, da na račun višje učinkovitosti že na srednji rok znižamo stroške. Uporabljajte vse tehnološke rešitve, ki so vam na razpolago v letu 2013 - od telekonferenc in spletnega bančništva, do brezplačnih odprtokodnih programov.


2. Znebite se klasičnega telefona
Tradicionalna fiksna telefonija izgublja boj z novimi, boljšimi oblikami komuniciranja, ki so povrhu še cenejše. Razmislite o alternativah kot so internetna telefonija, virtualna številka ipd.


3. Začnite poslovati brez papirja
Stroški papirja, črnila, poštnega pošiljanja ipd. so morda videti nizki, vendar skupaj predstavljajo kar zajeten stroškovni zalogaj. Digitalizirajte vse, kar se da, in tako zmanjšajte stroške poslovanja ter obenem naredite nekaj dobrega za okolje.


4. Za marketinške aktivnosti uporabljajte internet
V času, ko klasični tržnokomunikacijski kanali prinašajo čedalje manjše povratke na investicijo, je še toliko bolj pomembno, da svoje marketinške aktivnosti prenesete na svetovni splet. Spletna stran, blog, družabna omrežja, oglaševanje ipd. so postali nujni komunikacijski kanali pravzaprav vsakega sodobnega podjetja.


5. Zmanjšajte poslovanje s kreditnimi karticami
Odlaganje tekočih stroškov s pomočjo kreditnih kartic vam resda omogoča, da imate večjo likvidnost, kar lahko zmotno razumete kot nižje stroške. Na dolgi rok si slednje pravzaprav zvišujete.


Vas zanima nadaljevanje? Preberite si ga tukaj.