O-STA

Slovenska ekipa se odpravlja na mednarodno srečanje mladih raziskovalcev Expo-Sciences International 2013

Od 15. do 17. septembra 2013 bo za obiskovalce odprto mednarodno srečanje mladih raziskovalcev Expo-Sciences International 2013, ki bo potekalo v Abu Dhabiju v Združenih arabskih emiratih. Slovenska ekipa se v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) v Abu Dhabi z Letališča Jožeta Pučnika odpravlja v petek, 13. septembra 2013. Naše barve bosta pod mentorstvom Petra Sekolonika zastopala Jaša Pavše in Blaž Kuhelnik s Šolskega centra Ravne na Koroškem.

Expo-Sciences je mednarodno srečanje mladih raziskovalcev, na katerem mladi predstavijo svoje projekte. Prireditev organizira MILSET (Mednarodno gibanje za prostočasne dejavnosti na področju znanosti in tehnologije), katerega članica je tudi ZOTKS. Vsako liho leto prireditev poteka na svetovni ravni (tj. Expo-Sciences International), vsako sodo pa na evropski (tj. Expo-Sciences Europe).

Jaša Pavše in Blaž Kuhelnik se bosta v Abu Dhabiju predstavila s projektom Vodenje in stabilizacija satelita v magnetnem polju, s katerim sta v kategoriji Elektrotehnika, elektronika in robotika zmagala na letošnjem Državnem srečanju mladih raziskovalcev Slovenije, ki ga ZOTKS že tradicionalno maja prireja v Murski Soboti. V raziskovalni nalogi se ukvarjata z dvema načinoma kontrole in stabilizacije satelitov. Za potrebe naloge sta izdelala tudi dva modela, ki lebdita v magnetnem polju. Prvi za kontrolo uporablja reakcijsko kolo, drugi pa par žiroskopov.

Več o letošnjem Expo-Sciences International 2013 v Abu Dhabiju je na voljo na spletni strani http://esi2013.milset.org.

Program ZOTKS sofinancirajo: Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Urad Republike Slovenije za mladino, Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije ter drugi.

Foto: esi2013abudhabi (Instagram)