O-STA

VABILO NA PREDAVANJE - Dr. Joel L. Vanneste: "Pseudomonas syringae pv. actinidiae, tri leta po odkritju v Novi Zelandiji: kaj smo se naučili o patogenu, o bolezni in kako se jo obvladuje?", 26.9.2013, 13.00, Biološko središče v Ljubljani

Nacionalni inštitut za biologijo Vas vabi, da se udeležite predavanja o bolezni, ki smo jo letos prvič zaznali tudi v Sloveniji:

"Pseudomonas syringae pv. actinidiae, tri leta po odkritju v Novi Zelandiji: kaj smo se naučili o patogenu, o bolezni in kako se jo obvladuje?" ki ga bo predstavil dr. Joel L. Vanneste iz novozelandskega inštituta Plant & Food Research Ltd. Predavanje bo potekalo v četrtek 26. septembra 2013, ob 13:00 uri, v Biološkem središču, Večna pot 111, v Ljubljani, v predavalnici B5.

Povzetek predavanja:

V zadnjih nekaj letih je povzročiteljica bakterijskega ožiga aktinidije, bakterija Pseudomonas syringae pv. actinidiae (Psa), postala gospodarsko pomembna patogena bakterija. Pred letom 2008 je bilo o njej še malo znanega in izven Japonske in Koreje, kjer so jo prvič izolirali, ni bila predmet številnih študij. Od začetka večjega izbruha bolezni v vseh pridelovalnih regijah kivija, je veliko število laboratorijev, najprej v Italiji, nato na Novi Zelandiji in zdaj v številnih evropskih državah izvedlo študije, ki so ustvarile velike količine podatkov. Cilj večine projektov je bilo boljše razumevanje patogena in najti načine za zatiranje bolezni. Pet let po izbruhu in tri leta po odkritju bolezni na Novi Zelandiji že lahko potrdimo ali ovržemo nekatere predpostavke o življenjskem ciklu bakterije Psa. Kjub temu, da smo našli le malo novih orodij za zatiranje bakterije, zdaj bolje razumemo, kako zmanjšati pojavnost te bolezni. V predavanju bo predstavljen napredek v razumevanju patogena (njegov življenjski cikel, epidemiologija, filogenetski izvor itd) in pri obvladovanju te bolezni.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Vljudno vabljeni