O-STA

Pogovori se z menoj na evropski dan jezikov

"Z vsakim novim jezikom, ki ga govoriš, živiš novo življenje. Če govoriš samo en jezik, živiš samo enkrat." Češki pregovor je eden od sloganov evropskega dneva jezikov, ki se bo odvijal v četrtek 26. septembra. Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Maribor na ta dan organizira akcijo s katero želijo poudariti pomen učenja tujih jezikov in predstaviti jezikovno različnost Evrope. 240 dijakov iz petih mariborskih srednjih šol (Prva gimnazija, II. gimnazija, III. gimnazija, Srednja ekonomska šola in Škofijska gimnazija AMS) in dveh ptujskih (Gimnazija Ptuj in Ekonomska srednja šola Ptuj) bo med 10. in 14. uro na voljo svojim soobčanom, da se z njimi pogovorijo v tujem jeziku, ki ga bodo imeli navedenega na prepoznavnih rumenih majicah. Po mariborskih ulicah tako lahko ustavite vsakega dijaka, ki bo oblečen v majico evropskega dneva jezikov ter se z njim pogovorite v tujem jeziku.

V organizaciji informacijske točke v Murski Soboti, bo dogodek Pogovori se z menoj istočasno potekal tudi v Murski Soboti.

Ozadje:

Evropsko leto jezikov je bilo prvič organizirano leta 2001 s strani Evropske unije in Sveta Evrope. Dan so obeležili v 45 evropskih državah. Na stotine dejavnosti je prebivalcem predstavilo bogastvo jezikovne različnosti in pomen učenja jezikov. Jeziki so vezivo evropskega povezovanja, zato se pobuda nadaljuje z evropskim dnevom jezikov. Njegov namen je opozoriti na pomen večjezičnosti v Evropi, ohranjati jezikovno in kulturno različnost in spodbujati učenje jezikov v šoli in zunaj nje. Za Evropsko unijo velja geslo Združeni v različnosti; in prav to različnost slavimo z evropskim dnevom jezikom.

Evropa je prava jezikovna zakladnica: 24 uradnih jezikov EU, več kot 60 regionalnih in manjšinskih jezikov, ki jih govorijo pripadniki avtohtonih evropskih skupnosti, jeziki priseljencev iz drugih držav in celin. Evropska komisija in Svet Evrope sta leta 2001 s pobudo za evropsko leto jezikov želela opozoriti prav na to neverjetno jezikovno bogastvo.

Z razumevanjem in uporabo več jezikov lahko državljani bolje razvijajo svoje zmogljivosti na zasebnem in poklicnem področju. Znanje jezikov je bistveno tudi za enakost in vključevanje. Glede na čedalje več jo mobilnost, globalizacijo gospodarstva in spreminjajoča se gospodarska gibanja je potreba po učenju jezikov in razvoju večjezičnega in medkulturnega izobraževanja izrazitejša kot kdaj prej.

Osnovni cilji evropskega dneva jezikov so naslednji:

  • Opozarjanje javnosti na pomen učenja jezikov in razširjanja nabora jezikov, ki se jih učimo, z namenom spodbujanja večjezičnosti in medkulturnega razumevanja.
  • Zavzemanje za bogato jezikovno in kulturno raznolikost v Evropi, ki jo je treba ohraniti in spodbujati.
  • Spodbujanje vseživljenjskega učenja jezikov v šoli in izven nje, za potrebe študija, poklicnega dela, povečevanja mobilnosti ali za zabavo in izmenjavo.

Seveda pa Evropska unija ne bi mogla delovati brez sporazumevanja, tako bo naša naloga da osveščamo ljudi o pomembnosti znanja tujih jezikov in to na zelo preprost način - s pogovorom. Od tod ime našega dogodka "Pogovori se z menoj". To je že tretje leto zapored kaj organiziramo ta dogodek in letos smo ga razširili še na Ptuj.


Več informacij o dogodku:
Miran Vrbanić
Zavod PIP - Europe Direct Maribor
Tel: 02/234 21 32
miran.vrbanic@zavodpip.si