O-STA

Zasavski center za hitro izdelavo prototipov prvi v Sloveniji

RTCZ, ki je na področju mehatronike in orodjarstva že od začetka leta pripravljal projekt za hitrejšo izdelavo prototipov (Rapid Prototiping), je prešel od besed k dejanjem.

Predstavniki delovne skupine Mehatronika in orodjarstvo že nabavljajo opremo, ki omogoča izdelavo orodij po postopku DMSLS (Direct Metal Selectiv Laser Sintering). Gre za tehnologijo, ki jo v svetu že uporabljajo, v Sloveniji pa je prva. Ta tehnologija se odlikuje predvsem po tem, da:

- zniža ceno orodij do 50 odstotkov

- več kot za polovico skrajša čas izdelave

- oblikovni vložek orodja je izdelan že naslednji dan

- omogoča direktno uporabo 3D CAD modela

- izdelava je oblikovno in dimenzijsko izjemno natančna

- hitrost izdelave ni odvisna od kompleksnosti modela

Tako imenovani Center za hitro izdelavo protipov s strojem EOSING M 250 X bo v prostorih orodjarne izlaškega ETI-ja inštaliran že do konca avgusta. Družba ETI je investicijo tudi sofinancirala v višini 80.500 €, medtem ko je bila investicija v celoti (vključno s spremljajočo opremo) vredna 400.000 €. RTCZ jo je pokril s sredstvi, ki jih je dobil po Ukrepu 2 Zakona o postopnem zapiranju rudnika Trbovlje Hrastnik.

Center za hitro izdelavo prototipov je v prvi vrsti namenjen potrebam zasavskega gospodarstva, investitor pa si bo v bodoče vsekakor prizadeval razširiti storitve tudi na vseslovensko tržišče.

RTCZ bo to pomembno pridobitev za Zasavje in Slovenijo podrobneje predstavljal tudi na 35. mednarodnem obrtnem sejmu v Celju MOS od 11. do 18. septembra.