O-STA

Mednarodni simpozij "Klasiki in razred: grščina in latinščina za železno zaveso"

Spoštovani,

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani vabi na otvoritev mednarodnega simpozija "Klasiki in razred: grščina in latinščina za železno zaveso", ki bo potekala danes, 26. septembra 2013, ob 16. uri v predavalnici 34 na Filozofski fakulteti (Aškerčeva 2). Simpozij, ki bo potekal od 26. do 28. septembra 2013, skupaj s Fakulteto "Artes liberales" Univerze v Varšavi pripravlja Oddelek za klasično filologijo ljubljanske Filozofske fakultete (FF).

Vabljeni tudi na ogled dveh razstav, ki bosta potekali v okviru simpozija: razstava "Miti v resnici" prinaša igrivo kreativne posterje na temo sodobne reinterpretacije mitoloških motivov iz Ateljeja za ilustracijo Zygmunta Januszevskega na Akademiji lepih umetnosti v Varšavi. Otvoritev bo danes, 26. septembra, na FF.

Razstava homerskih ilustracij pa bo ob stoletnici umetnikovega rojstva posvečena Mariju Preglju in njegovim ilustracijam k Sovretovemu prevodu Iliade in Odiseje. Otvoritev bo v petek, 27. septembra, ob 20. uri v Moderni galeriji na Tomšičevi 14.

Vabili na obe otvoritvi sta v priponki sporočila. Tam najdete tudi program simpozija.

Tridnevno srečanje bo obravnavalo položaj grščine in latinščine v nekdanjih ljudskih demokracijah. Medtem ko je bilo položaju obeh jezikov pod fašizmom in nacizmom posvečenih že več tehtnih študij (Volker Losemann, Beat Näf), je težavna simbioza komunistične diktature proletariata in obeh starih jezikov bistveno manj raziskana. Tematika je zato v zadnjih letih deležna vse večje pozornosti, leta 2010 je na to temo potekala konferenca v Budimpešti, leta 2014 ji bo posvečen simpozij v Varšavi. Program z ostalimi informacijami, vključno z obrazcem za brezplačno registracijo, je na voljo na spletni strani www.classics.si. Častni pokrovitelj simpozija je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Predavanja v angleščini bo spremljala vrsta dogodkov, odprtih tudi širši javnosti. Simpozij in razstavo igrivih umetnin na temo klasične antike iz Ateljeja za ilustracijo Zygmunta Januszewskega na Akademiji lepih umetnosti v Varšavi bo v četrtek odprl predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti dr. Jože Trontelj. Z motetom Jakoba Gallusa "Sapientia clamitat in plateis" bo nastopila vokalna skupina za gregorijanski koral in renesanso Insula memoriae. Simpozij se bo začel z uvodnim predavanjem dr. Davida Movrina z naslovom "Anatomija revolucije: klasična filologija na ljubljanski univerzi po letu 1945".

V četrtek bo uvodnemu predavanju sledila še tiskovna konferenca ob izidu mednarodne znanstvene študije Classics and Communism: Greek and Latin behind the Iron Curtain,ki jo bodo predstavili dr. Jerzy Axer z Univerze v Varšavi, dr. Gabor Klaniczay s Srednjeevropske univerze v Budimpešti ter dr. György Karsai z Univerze v Pécsu. Študija je nastala iz raziskovalnega projekta "Classics and Communism", posvečenega položaju klasičnih jezikov na Poljskem, Češkoslovaškem in Madžarskem, v Romuniji, Bolgariji, Vzhodni Nemčiji in Sovjetski Zvezi - zlasti v Rusiji in v Litvi - ter v Jugoslaviji, zlasti v Sloveniji.

Za napoved simpozija v vašem mediju in morebitno udeležbo na njem vnaprej hvala.