O-STA

Kje pa vi shranjujete svoje podatke?

Vsako podjetje se pri svojem poslovanju na neki točki sreča z težavo kako in kje shranjevati podatke, da bodo le-ti varni. Na tržišču je na voljo več različnih rešitev, trenutno pa je najbolj v porastu "shranjevanje podatkov oblaku".

Če je še pred kratkim veljalo, da je shranjevanje v oblaku prihodnost, pa se kaže, da je "clouding" že naša sedanjost. Ne samo podjetja, tudi fizične osebe svoje podatke kot so npr. fotografije, videi, dokumenti,... shranjujejo v oblak. Oblak tako že zamenjuje ostale (lokalne) medije za shranjevanje podatkov, kot npr trdi disk, usb ključi ipd.

Kaj sploh je "clouding"

Clouding je storitev shranjevanja podatkov na oddaljenih strežnikih. Prednost cloudinga je, da ne potrebujemo več tako dobre strojne opreme (računalnik, trdi disk,...) ter dostop iz praktično kjerkoli, edino pogoj je povezava z internetom. Sprva je bil clouding sicer deležen precejšnih pomislekov glede varnosti tako shranjenih podatkov, a vendarle je za varnost shranjenih podatkov bolje poskrbljeno kot če jih imate shranjene npr. na trdem disku, zagotavljajo strokovnjaki. Informacijska pooblaščenka je za vse podjetnike, ki so se odločili za tovrstno shranjevanje podatkov, pripravila tudi kratke napotke za večje zagotavljanje varnosti.

Na tržišču je mnogo ponudnikov tovrstne storitve, ki imajo že več kot sto milijonov uporabnikov. Verjetno ste že slišali na najbolj znane, kot so DropBox, Google Drive, Microsoft Skydrive... Tudi v Sloveniji imamo kar nekaj ponudnikov shranjevanja podatkov oblaku, ki imajo prilagojene ponudbe za podjetnike.

Pripravila Alenka Bizilj, DATA

http://data.si/blog/2013/10/04/kje-pa-vi-shranjujete-svoje-podatke/