O-STA

Vabilo na tiskovno konferenco, namenjeno predstavitvi humanitarnega projekta Barva peska, posvečenega problematiki Zahodne Sahare

Barva peska

Kulturni dan Zahodne Sahare

Cankarjev dom, 14. oktober 2013

Drugo preddverje

v organizaciji Organizacijskega odbora ZA Zahodno Saharo

Vir: http://media01.bigblackbag.net/15085/portfolio_media/lwsm_western_sahara_tindouf-03_7843.jpg


Vabimo vas, da se udeležite tiskovne konference, namenjene predstavitvi humanitarnega projekta Barva peska, posvečenega problematiki Zahodne Sahare, ki ga organizira skupina prostovoljcev, predstavnik zahodnosaharskega osvobodilnega gibanja Polisario in Cankarjev dom. Tiskovna konferenca bo potekala v Cankarjevem domu 11. oktobra 2013 ob 11. uri v Klubu Lili Novy.

Na tiskovni konferenci bodo navzoči člani organizacijskega odbora za Zahodno Saharo: Gemma Santiago Alonso (FF UL), Urša Geršak (FF UL), dr. Damjan Mandelc (FF UL), Tjaša Učakar (FF UL), dr. Barbara Pregelj (založba Malinc) in Malainin Mohammed (Polisario).

V okviru Kulturnega dne Zahodne Sahare bodo od jutranjih do večernih ur potekale različne brezplačne dejavnosti: delavnice za otroke in mladostnike, tradicionalno pitje čaja, razstava fotografij umetniških del vsakoletnega mednarodnega srečanja ARTifariti, ki poteka na ozemlju zahodnosaharskih begunskih taborišč v Alžiriji, pretresljiv dokumentarni film Otroci oblakov z oskarjem in goyo nagrajenega španskega igralca in režiserja Javierja Bardema (slovenski podnapisi). Predstavili bomo brezplačno brošuro s prepričljivimi prispevki o zahodnosaharski družbi ter organizirali okroglo mizo in koncert zahodnosaharske skupine Estrella Polisaria. Program je vsebinsko razdeljen na tri dele. Jutranji in delno popoldanski sta namenjena vrtcem, osnovnim in srednjem šolam, poznopopoldanski pa vsem obiskovalcem. Z veseljem lahko povemo, da imamo vse delavnice zapolnjene, tako za vrtce in osnovne šole kot srednje šole.

Večino ozemlja Zahodne Sahare, nekdanje španske kolonije, danes zaseda Maroko. Okupirano in osvobojeno ozemlje je ločeno z 2700 km dolgim zidom, ob njem pa se v širini enega kilometra raztezajo minska polja. Neodvisna vlada in pet begunskih taborišč, v katerih živijo razseljeni Zahodnosaharci, ločeni od svojih družin, imajo že več kot trideset let sedež v Alžiriji. Spoprijemajo se z desetletno agonijo, krajo naravnih virov, revščino in nasiljem. Generacije otrok odraščajo v pomanjkanju in vroče puščavsko sonce jim ne ponuja privida svobode. Tudi Zahodnosaharci, ki živijo pod maroško okupacijo, so večkrat žrtve preganjanja in krutega nasilja. Kljub številnim obljubam, resolucijam Organizacije združenih narodov in stališčem mednarodnih sodišč, ki branijo pravico Zahodnosaharcev do samoodločbe in neodvisnosti, Maroko arogantno ignorira svetovni pravni red in ob brezbrižni ravnodušnosti mednarodne javnosti (tudi Slovenije) še naprej okupira Zahodno Saharo.

Organizatorji si želimo prispevati k ozaveščenosti in mednarodni solidarnosti. Naša želja je tudi, da preizprašamo svojo vlogo v svetu, ki se spreminja, ter zavzamemo kritično in dejavno stališče tudi do nas samih, politike in celotnega družbenega dogajanja, ki smo mu priče.

Zato najširšo javnost vabimo, da se nam pridruži, prisluhne zahodnosaharski zgodbi in prepozna barvo puščavskega peska.

Za več informacij: http://zahodnasahara.wordpress.com/

Dodatne informacije, novinarske akreditacije: Primož Kristan (Cankarjev dom)

T (01) 2417 172 E primoz.kristan@cd-cc.si