O-STA

Sejem nevladnih organizacij Pomurja: priložnost za dobrodelnost, povezovanje in druženje

Lokalna razvojna fundacija (LRF) za Pomurje v okviru Regionalnega stičišča NVO Pomurja organizira

5. Sejem nevladnih organizacij Pomurja 2013, ki bo v torek, 15. oktobra 2013

na Trgu kulture v Murski Soboti z začetkom ob 10.00 uri.

Opozoriti želijo na pomen nevladnih organizacij za družbo

Nevladne organizacije igrajo pomembno vlogo v družbi. Pomagajo obolelim in ostarelim, se igrajo z otroki, povezujejo mlade in stare, združujejo upokojence, ozaveščajo o zdravju in boleznih, skrbijo za tiste, ki so odmaknjeni na rob, promovirajo okolje v katerem živimo, čistijo vasi, Slovenijo in celo svet, kolesarijo, plešejo, pojejo, gasijo ogenj, skrbijo za okolje, se borijo za človekove pravice, pravice živali, ... delujejo tako rekoč na vseh področjih. Si lahko za trenutek predstavljate družbo brez nevladnih organizacij - brez gasilskih, turističnih, športnih, kulturnih, upokojenskih, mladinskih, okoljskih, zdravstvenih, dobrodelnih društev? Društva in ostale nevladne organizacije so zaradi svojih javnokoristnih dejavnosti, neodvisnosti od kapitala in politike izredno pomemben del te družbe. In temu sporočilu je namenjen sejem.

Priložnost za brezplačno promocijo

Prav tako je sejem priložnost, da se nevladne organizacije brezplačno predstavijo, prodajaje svoje izdelke, si povečajo število novih članov, se družijo in povezujejo, izmenjajo izkušnje, predloge ter ustvarijo morebitna nova partnerstva ali ideje za skupne projekte. Na sejmu lahko sodelujejo tudi z nastopom, dobrodelno akcijo, delavnico.

Letos bogat spremljevalni program

Še nikoli se ni obetalo toliko pestrega programa kot ravno letos. Tako bodo sejem popestrile posebnosti, ki jih pripravljajo nevladne organizacije: košarica drobnih dragocenosti za mimoidoče (lepe misli, majhna darilca), pravljična telovadba za male in velike, tabla prostovoljstva (jaz, ti, mi, on, ona, mi vsi - smo prostovoljci!), jesenska limonada, napitek za velike, bumernagovi piškotki sreče, zbiranje starih kavbojk in gumbov, merjenje sladkorja.

Priložnost za dobrodelnost

Sejem bo tudi priložnost za dobra dela. Tako bo društvo Bumerang sreče organiziralo sr(e)čne ustvarjalnice za pomoč Lari, društvo Pomagajmo odprtih src pa vabi vse posameznike, podjetja, nevladne organizacije, šole, vrtce ter druge institucije, da pristopijo k dobrodelnemu mednarodnemu projektu Tkemo prijateljske vezi (Otroci osrečujejo otroke) in preko zbiranja plišastih igrač ali darovanja 1 EUR za nakup sladkarij za 3.000 otrok iz Bosne in Slovenije.

Obeležili bodo tudi mednarodni dan bele palice

15. oktober je tudi mednarodni dan bele palice, ki simbolizira osebno neodvisnost slepe ali slabovidne osebe in je hkrati opozorilo drugim, da njen uporabnik ne vidi in ima zato posebne potrebe in pravice. Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih bo obiskovalcem približalo svet slepote preko simulacije slepote, prav tako pa vas bodo spoznali s psom vodnikom.

Brezplačne internetne delavnice za starejše

Na sejmu bodo na vrsto prišli tudi starejši, saj bo Zavod Mojaleta.si za njih brezplačno organiziral računalniške delavnice in jih pospremili v svet interneta in spletnih komunikacij, kar jim bo zagotovo obogatilo njihov vsakdan.

Brezplačno svetovanje za pomoč pri upokojevanju

Društvo za pomoč pri upokojevanju iz Ljutomera bo starejšim obiskovalcem brezplačno preverili možnost za uveljavitev delovne dobe, še posebej vsem, ki so opravljali delo na kmetiji.

Spoznali boste lahko tudi pestro življenje naših celinskih voda

Lutra, Inštitut za ohranjanje naravne dediščine, bo v sklopu projekta Aquaviva: Živa voda - od biodiverzitete do pipe (sofinanciran iz programa LIFE) predstavil pestro življenje naših celinskih voda. Poleg vidre, ki je zaščitni znak inštituta Lutra, boste lahko v živo spoznali tudi manjše a nič manj pomembne prebivalce celinskih voda. Enodnevnice, vrbnice, postranice, ... bo le nekaj živali, ki jih boste spoznali in si jih od bližje pogledali s pomočjo lupe. Najbolj ustvarjalni pa si bodo lahko naredili tudi manjši spominek za domov. Iz blaga boste lahko izdelali priročne okraske za naše domove in svinčnike v obliki vidre in bobra.

Delavnice za otroke

Zavod za razvoj vrednost Vista Murska Sobota bo izvajal otroške delavnice in sicer bodo z otroki izdelovali iz papirja harmonike z motivom živali.

Info točka za nevladne organizacije

Seveda pa bo na sejmu tudi info točka Regionalnega stičišča nevladnih organizacij Pomurja, na kateri bodo lahko nevladne organizacije dobile različne koristne informacije in spoznali podporne storitve, ki so jim na voljo (pomoč pri registraciji društva in priprava potrebne dokumentacije, brezplačna pravna pomoč, računovodsko in davčno svetovanje, informacije o brezplačnem usposabljanju, promociji za NVO, kako pridobiti možnost koriščenja ugodnosti SAZAS in IPF, kako pridobiti status nevladne organizacije v javnem interesu ipd).

Bo letos sodelovalo rekordno število nevladnih organizacij?

Organizatorji navajajo, da se program sproti bogati, saj se organizacije vsakodnevno prijavljajo in prihajajo z novimi idejami za sodelovanje. Prisotnost na sejmu je potrdilo že 47 nevladnih organizacij. Kljub temu, da sejem tokrat prvič poteka med tednom in dopoldne, se organizatorji nadejajo rekordnega števila sodelujočih organizacij, prav tako pa tudi obiskovalcev, saj bo sejem potekal istočasno s priljubljenim Trezinin senjon.

Seznam sodelujočih si lahko ogledate tukaj:

http://www.lrf-pomurje.si/regionalno-sticisce-nvo/sejem-nvo-2013/

Še je čas za prijavo

Organizatorji vabijo vse zainteresirane nevladne organizacije, da se pridružijo prazniku nevladnikov in sodelujejo na sejmu s svojimi aktivnostmi, vse ostale pa vabijo k udeležbi na sejmu, da boste lahko pobliže spoznali dobre zgodbe nevladnih organizacij. Morda se vas bo katera posebej dotaknila. Morda boste kakšno izmed zgodb lahko spremenili tudi vi.

Za vse informacije in rezervacije vam je na voljo:

Matejka Horvat

02 538 13 54

051 368 750

matejka@lrf-pomurje.si

www.lrf-pomurje.si

Program in aktualne informacije lahko spremljate tudi preko facebooka:

http://www.facebook.com/lrfpomurje

ali spletne strani:

www.lrf-pomurje.si

Lep pozdrav,

Matejka Horvat
strokovna sodelavka

Ustanova lokalna razvojna fundacija za Pomurje
Martjanci 36, 9221 Martjanci
T: +386 (0)2 538 13 54

http://www.lrf-pomurje.si