O-STA

Festival okusov® 2013 - regijski Gurmanski dogodek leta

V Stari mački kraljujejo steaki po Novakovićevo

S kuhanjem se je Dalibor Novaković spoznal že v rani mladosti, ko je pri šestih letih eksperimentiral s smokiji. Njegova kariera se je od zgodnjih začetkov strmo vzpenjala, danes pa kulinarično ustvarja v Stari mački.

Novaković nam je povedal, da je njihova kuhinja edinstvena zaradi same ponudbe, ki temelji na steakih in tudi sicer na mesu. Kot zaposlenemu in kuharju mu veliko pomeni, da mu dopuščajo pripravljati jedi po njegovih lastnih zamislih. Pretežno mesno ponudbo rad "omehča" in popestri z ribjimi jedmi. K njegovemu veselju do ustvarjanja v tej urbani gostilnici na nabrežju Ljubljanice doprinese tudi sam ambient.

"Mačkoni" se pri večini jedi prilagajajo željam gostov, po katerih se zmeraj pozanimajo. Poleg tega je dobrodošlo, če se gost pusti presenetiti in mu kuhar pripravi še kaj posebnega, izven okvirjev izrecno dogovorjenega.

Po Novakovićevih besedah veliko kuharjev, v želji prilagajanju kulinaričnim trendom, združijo sestavine, ki ne sodijo skupaj. Sam zmeraj sledi trendom, a okuse spaja prefinjeno in na osnovi bogatega znanja ter ne sledi slepo trenutnemu povpraševanju.

Po njegovem mnenju bi morala vsaka restavracija graditi na posebnostih svojega kuharja, ta pa bi moral pripravljati jedi, katerih pripravo najbolj obvlada. Novaković se v kuhinji poskuša približati okusom, ki so del njega, ob katerih je zrasel in odrasel. V delovni kuhinji uporablja veliko različnih tehnik, zelo rad tudi nekonvencionalne, največ pozornosti pa nameni ramsteakom in steakom, pripravljenim medium well, saj so ti gostom najljubši. Ni torej presenetljivo, da so steaki po Novakovićevem receptu tudi glavni as festivalskega menija.

Novaković je pozdravil idejo Festivala Okusov® in povedal, da se morajo takšni dogodki v Sloveniji, kjer gurmanstvo še ni tako uveljavljeno, šele uveljaviti. Ključ do uspeha festivala v njihovi restavraciji je po njegovem mnenju v izbranem in premišljenem jedilniku, in tudi sicer je potrebno redno spreminjati jedilnik zaradi pestrosti, ga prilagajati sezoni in se zavedati, da se trendi v gostinstvu nenehno spreminjajo.

O organizatorju

Festival Okusov® 2013 organizira Restaurant Club, ki povezuje gurmane in vse tiste, ki iščejo edinstvene užitke tudi na drugih področjih. Restaurant Club ima več kot 25.000 podpornikov, med njegovimi častnimi člani so znana imena politike, gospodarstva in estrade. Sodeluje z več kot 250 gostinskimi objekti v regiji Alpe Adria, kjer lahko člani ob predložitvi članske kartice gurmanske trenutke uživajo s popustom do 25% na hrano in pijačo ter popuste in ugodnosti pri rezervaciji sob in številnih drugih storitvah. Član Restaurant Cluba lahko postanete tako, da se prijavite preko spletnega obrazca in naročite člansko kartico, pokličete naš klicni center na številko 031 200 000, ali nam pošljete e-mail na naslov pomoc@restaurantclub.si.

Festival Okusov® 2013

Festival Okusov® 2013, v Sloveniji 24.9.-8.10. in na Hrvaškem 10.9.-24.9., poteka v skupno več kot 300 restavracijah in ostalih gostinskih objektih v Sloveniji, Furlaniji Julijski krajini, na Avstrijskem Koroškem in Hrvaškem. Na festivalu boste spoznali vrhunske chefe in enologe, se razvajali na različnih degustacijah in si ogledali "cooking showe". Program je odprte narave, v času festivala pa vam bodo sodelujoče restavracije nudile posebne popuste in vas razvajale s kulinaričnimi mojstrovinami. V času festivala bo ponudba Restaurant

Cluba še bolj nevsakdanja, popusti bodo tudi do 50% na izbrane menije. S takšno ponudbo želi festival čim širšemu krogu sladokuscev omogočiti spoznavanje novih okusov, restavracij in njihovih kuharjev ter ostalih ustvarjalcev vsega gurmanskega. Festivalsko ponudbo lahko uživate le ob predložitvi festivalske kartice. Nakup kartice je možen tudi preko SMS sporočil, tako da SMS s ključno besedo FESTIVAL pošljete na številko 3636.

Ada Cajnko

Center za stike z javnostmi

Email: PR@festivalokusov.si

Telefon: +386 31 200 000

Aškerčeva 13 I Ljubljana I Slovenija