O-STA

Ljubljanski kulinarični biser že od leta 1827

Kljub menjavi šefov in chefov v restavraciji v preteklih letih (z drugačnim imenom, a na istem mestu stoji že od leta 1827), Hiša kulinarike Manna ponosno ohranja svojo stalnico - ene največjih kulinaričnih presežkov v Sloveniji. Ni torej presenetljivo, da je Manno pred leti za pokšanje slovenske kulinarike izbrala tudi prva dama ZDA, Laura Bush. In to z razlogom.

"Filozofijo" Mannine kulinarike nam je razkril natakar Jani. "Veste, ti kupljeni kruhi imajo 28 praškov! Plus gluten!" je skoraj zgroženo poudaril in povedal, da so predvsem ponosni na svoj koruzni in polnozrnati kruh iz mletega zrnja. V Manni so se problematiki vse bolj prisotne alergije na gluten še posebej posvetili (ni čudnega, če vodja strežbe sam boleha za celiakijo), zato se skrbno, kjer se le da, izogibajo glutenu, pa tudi vsakršnim aditivom k hrani.

Glavni Mannin chef, Marko Brinar, ob pomoči in kreativnih idejah svoje dinamične ekipe pripravlja tradicionalne slovenske jedi, ki jim rad pridene dotik Mediterana, in najrazličnejše morske specialitete. Stremijo k lahki in kar se da zdravi prehrani, zato pri svojih kulinaričnih podvigih uporabljajo le biološko pridelano hrano. Ribe na njihovem jedilniku so dnevno sveže, meso pa zgolj tisto najbolj kakovostno, ki ga zorijo vsaj 30 dni. Oljčna in bučna olja, ki jih ponujajo gostom, so vrhunska in domača, sestavine za jeedi, vključno z dišavnicami, pa produkt preverjenih in najbolj uveljavljenih slovenskih ter svetovno poznanih pridelovalcev. Njihovo kakovost in inovativnost so prepoznali tudi pri znanem francoskem kulinaričnem vodniku Gault Millau - ta je Hiši kulinarike Manna podelil 14 od 20 možnih točk in eno havbico.

V okviru Festivala Okusov® smo jih obiskali na ekstravagantni večerji, ki je v okusu utelešala značaj in filozofijo restavracije. Prepričali so nas med drugim s terino dimljene postrvi, domačim raviolom z nadevom iz rakov in telečjimi ličnicami v omaki iz črnih oliv.


Ada Cajnko
Center za stike z javnostmi
Email: PR@festivalokusov.si
Telefon: +386 31 200 000
Aškerčeva 13 I Ljubljana I Slovenija