O-STA

Hotel Triglav Bled - Restavracija 1906

Če želimo čudovit razgled, vrhunsko kulinariko, najboljša slovenska vina in čarobnost zgodovinskega časa, potem je Restavracija 1906 več kot primeren izbor. Festivalska menija sta se poigrala s tradicionalnimi sestavinami in novodobnimi kuharskimi tehnikami. Modernost v izrazu in okusu objeta v lokalne dobrote.

Bogata zgodovina od 1906

Znamenito leto 1906 je čas slovesne otvoritve Hotela Triglav Bled in odprtja železniške povezave Dunaj-Bled. Prav s to linijo se je prestolonaslednik Franc Ferdinand pripeljal pogostiti v restavracijo z najlepšim razgledom na jezero in otoček.

Lepo prenovljen ambient je v sozvočju s starinskim konceptom hotela oziroma restavracije. Atmosfera je prefinjena, vendar nikakor ne hladna, prostor preveva pridih zgodovinskosti, kot iz nekega prejšnjega salonskega časa dam in gentelmanov, malce celo grajskega pridiha, če si dovolimo zajadrati v pretiravanje. Nič čudnega, da sta se japonski princ Akišino in princesa Kiko letošnje poletje ustavila ravno v Restavraciji 1906.

Festivalski meni je očaral

Izjemno prijazno osebje vas vljudno pospremi k skrbno urejeni mizi. Za začetek lahko pohrustate malo domačega kruha z bučnimi semeni, ki ga namažete z zeliščnim maslom. Takoj za tem pa je prihitel pozdrav iz kuhinje, lahka hrenova krema z zeleno lečo in kančkom balzamičnega kisa.

Izvršni direktor, Damir Salkić, ki je tudi izvrstni sommelier, je poskrbel za vrhunski izbor vina. Za začetek smo uživali v hišnem vinu vipavskega vinarja Lisjaka belem sauvignonu (2011, suho, sadno, lažje vino), kateri se je krasno podal k prvi menijski jedi. Lahko zelenjavno kremno juho je natakar prelil čez pečeno rumeno papriko in tofu, zato je delovala osvežilno in pripravila lačni želodček na prihajajoče poslastice.

Sledil je ajdov krap, nadevan z zeliščno skuto, na kremi gomoljne zelene, piko na i pa so predstavljale gozdne lišičke. Fuzija ajde, zelišč in lisičk je bila vrhunska, vino, ki ga je sommelier ponudil poleg, pa je jed postavilo še višje. Tokrat je bil na repertoarju Breg chardonney prekmurske kleti Marof letnik 2011 s svojim sladkastim, polnim okusom. Resnično odlično vino.

Vrhunec pojedine pa je zagotovo predstavljala bohinjska postrv v beli ribji omaki skupaj s porovim pirejem in sezonsko zelenjavo. File postrvi je bil hrustljavo zapečen, meso pa se je kar topilo v ustih, pohvaliti moramo izjemno rahlost in res dober okus. Jed je bila pospremljena s petičnim vinskim izborom kraškega vinarstva Emil in Ken Tavčar vitovska, ki se je lepo skladal z ribo.

Še ena mojstovina, tako vizualna kot kulinarična, pa je bila sladica, jabolčna vrtnica z domačim cimetovim sladoledom. Toplo pripravljen jabolček je bil spečen v listnatem testu in obogaten s karamelno omakico, izjemen zaključek vrhunske večerje.

Za bolj mesojede navdušence pa je poskrbel meni, ki je otvoril s prekajenim govejim jezikom, krompirjevimi pralinami in rdečo peso. Pred glavnim mesnim zalogajem ste se lahko naužili jeseni z jesensko bučno juho, ki so jo prelili preko praženih bučnih semen. Glavno specialiteto je zagotovo predstavljal hrbet muflona s črnimi orehi v kruhovem ovoju, poleg katerega postrežejo s korenčkovim narastkom in sezonsko zelenjavo. Za posladek pa je bil tokrat čokoladni parfait z lešniki.

Restavracija 1906 se je v sorazmerno kratkem času uspela zapisati na kulinarični zemljevid in postaja zbirališče gurmanov iz vsega sveta. Raznorazni dogodki, kuharske šole, dnevi sezonskih dobrot pa restavracijo delajo še privlačnejšo in interesantno za vse kulinarične navdušence.