O-STA

Mednarodna konferenca Voditelji naroda/Leaders of the Nation, Ljubljana, 24. in 25. 10. 2013

Spoštovani,

danes in jutri bo v Zemljepisnem muzeju Znanstveno-raziskovalnega centra SAZU (Gosposka ulica 13, Ljubljana) potekala mednarodna konferenca Voditelji naroda. Na prireditvi, zasnovani v soorganizaciji ZRC SAZU in Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, se bo z referati predstavilo 15 znanstvenikov, ki z različnih zornih kotov - od etnološkega in antropološkega do sociološkega in zgodovinskega - proučujejo izjemne ljudi, ki so postali narodni voditelji oziroma so jih razglasili za narodne heroje.

Med posamezniki, katerih življenjske zgodbe bodo predstavili na dogodku, so tudi poljsko-litovski monarh Jan Sobieski, prvi predsednik sodobne Turčije Mustafa Kemal Atatürk ter nekdanji hrvaški general in sporni heroj Ante Gotovina. Na konferenco so se uvrstili nekateri liki iz pretekle in polpretekle slovenske zgodovine, denimo maršal Johann Joseph Radetzky, narodna herojka Malči Belič ter politični samorastnik in posebnež Ivan Kramberger.

Na prireditvi bodo predstavili še zbornik z naslovom Heroji in slavne osebnosti na Slovenskem, ki ga je uredil prof. dr. Božidar Jezernik, izšel pa je pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Pod sporočilom je na voljo urnik prireditve.


Dodatne informacije o prireditvi:
doc. dr. Dan Podjed
E: dan.podjed@ff.uni-lj.si
M: 031 820 198

Vabljeni.