O-STA

PLANETU ZEMLJA PRIJAZNA ŠOLA/VRTEC - jutri o vremenski napovedi v Cerkljah na Gorenjskem

V okviru vseslovenskega natečaja Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec 2013/14, ki poteka letos že četrto leto zapored v organizaciji društva Planet Zemlja, bo jutri v Cerkljah na Gorenjskem potekalo predavanje z naslovom "Kako do vremenske napovedi", ki ga bo mag. Tanja Cegnar, vrhunska strokovnjakinja s področja podnebnih sprememb, prenesla na učence OŠ Davorina Jenka Cerklje.

Gre za projekt, ki se je letos prvič pridružil vseslovenskemu natečaju društva Planet Zemlja, znotraj katerega se vzgojno-izobraževalni zavodi potegujejo za pridobitev naziva PLANETU ZEMLJA PRIJAZNA ŠOLA/VRTEC. S projektom "Kako do vremenske napovedi?", želimo otrokom predstaviti, kaj vse je potrebno, da sestavimo vremensko napoved. "Vse se začne z opazovanjem in zbiranjem podatkov.", pove mag. Cegnar, ki učencem pokaže tudi modele za napovedovanje vremena in jim predstavi različne vrste vremenskih napovedi.

Letos se je na natečaj prijavilo rekordno število šol in vrtcev, saj na natečaju sodeluje 112 zavodov, kar je prek 55% več kot v lanskem šolskem letu. Natečaj je odprt za vse zainteresirane vzgojno-izobraževalne zavode in sodelovanja ne pogojuje z ničemer, tudi s plačilom pristojbine ne.

Gre za natečaj, v katerem lahko sodelujejo vse osnovne šole, srednje šole (tako javne kot tudi zasebne) in vrtci (tako javni kot tudi zasebni). Ti znotraj natečaja pridobivajo dodatno znanje skozi projekte, ki so primerni za različne starostne skupine, obravnavajo različne teme, projekti pa se izvajajo v različnih oblikah. Tako so med 19. projekti, ki jih je izobraževalnim zavodom letos ponudilo društvo Planet Zemlja tudi taki, ki obravnavajo področje zdravja, prehrane, vpliva toksinov, podnebnih sprememb, moči narave, izročila priprave kruha, pomena lokalne samooskrbe, odnosa do narave, pomena opazovanja okolja in možnosti vpliva na odločitve in drugi.

Več informacij je na voljo na naslovu info@planet-zemlja.org ali 01 620 25 22.

Za morebitne objave se vam najlepše zahvaljujemo.

O vseslovenskem natečaju Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec

Cilj projekta Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec, ki poteka že od leta 2010, je pomagati vzgojno-izobraževalnim ustanovam na poti k ohranjanju kulturnega, naravnega in nacionalnega izročila Slovenije, razvoju zdrave samopodobe posameznika ter spoštljivega in odgovornega odnosa človeka do okolja in narave. S projektom želi društvo Planet Zemlja doseči, da bi odgovoren odnos do sočloveka, vseh živih bitij in narave, postal način življenja.

V natečaju tudi letos sodelujejo priznani slovenski strokovnjaki in ustanove, ki lahko največ pripomorejo na področju varovanja okolja in vzgoje za odgovornejši odnos do kvalitete bivanja prihodnjih generacij. Poleg znanstvenikov Znanstvene fundacije RS, strokovnjakov Agencije RS za okolje, Kajakaške Zveze Slovenije, Zavoda Etno Eko, Gradbenega Instituta ZRMK, se je projektu letos pridružil tudi GoodPlace-zavod Tovarna trajnostnega turizma, Jarina-zadruga za razvoj podeželja, zavod VISTA iz Murske Sobote, Zavod 112-zavod za zdravo življenje, kulturo bivanja in dialoga in svetovno gibanje Food Revolution. Med projekti so tudi taki, ki uživajo podporo predsednika Republike, nekateri pa potekajo tudi na evropskem nivoju.

V natečaju je doslej sodelovalo preko 180 zavodov, naziv jih je pridobilo preko 120, v njem pa je aktivno sodelovalo prek 32.000 otrok, mentorjev in staršev.

O društvu Planet Zemlja

društvo Planet Zemlja že sedmo leto deluje na področju osveščanja javnosti o pomenu odnosa vsakega posameznika do okolja, komuniciranja okoljskih tem z najširšo javnostjo na poljuden način in s pomočjo strokovnjakov skozi različne projekte in dogodke. Leta 2010 je društvo pridobilo status društva, ki deluje v javnem interesu po Zakonu o ohranjanju narave in Zakonu o varovanju okolja.

Več informacij:

www.planet-zemlja.org

FB: Društvo Planet Zemlja