O-STA

Allenov institut za nevrologijo in imec sklenila partnerstvo za razvoj zmogljivih orodij nove generacije za nevrološko raziskovanje

Vodilni raziskovalni instituti in dobrodelne organizacije so se združile v financiranju razvoja inovativne tehnologije za nevrološke preiskave

SEATTLE--(BUSINESS WIRE)-- Allen Institute for Brain Science (Allenov institut za nevrologijo) je danes sporočil, da je sklenil pogodbo s nanoelektronskim raziskovalnim centrom imec za razvoj in izdelavo naprednega senzorskega sklopa za beleženje nevrološke aktivnosti v možganih živali. Allen Institute for Brain Science je v partnerstvu z zdravstvenim institutom Howard Hughes Medical Institute (HHMI), dobrodelnima skladoma Gatsby Charitable Foundation in Wellcome Trust ter londonskim univerzitetnim collegeom (University College London UCL) zbral 5,5 milijona dolarjev za raziskave in razvoj teh revolucionarnih orodij za nevrološko raziskovanje.

Predlagani sklop senzorjev naj bi nadgradil obstoječo tehnologijo za nevrološko raziskovanje, s katero se meri zunajcelično električno dejavnost možganov. Nova inovativna rešitev bo vključevala mnogo gostejše umeščene elektrode za beleženje in bo omogočala magnitudno stopnjo boljše rezultate kot obstoječa tehnologija, s čimer bo raziskovalcem omogočala beleženje možganske aktivnosti s kombinacijo visoke resolucije in možnosti beleženja z velikega števila točk kot nikoli doslej. Razvijani sklopi senzorjev imajo potencial, da omogočijo preobrazbene nevrobiološke poskuse in prispevajo k korenito izboljšanemu razumevanju, kako sodelujejo nevroni v možganih pri obdelovanju informacij in nadzorovanju obnašanja. Pričakujemo, da bodo imele te naprave, ki so v načrtovanju že dve leti, neposreden vpliv na napredek na širokem področju nevroloških raziskav, vključno z iniciativo BRAIN, ki jo je v svojem govoru 2. aprila 2013 zagovarjal ameriški predsednik Barack Obama. Te nove sonde bodo odgovarjale na vprašanja o osnovnem razumevanju možganskih funkcij, kot na primer, kako senzorne informacije, vizualne podobe iz očesa ali dotiki brčic potujejo v in med področji možganov in kako jih ti obdelujejo.

"Napredna mikroelektronika, ki jo izdeluje in testira naš konzorcij, bo omogočala vsakemu nevrološkemu znanstveniku, da z lahkoto z enim samim strojno opremljenim silikonom razbere električne signale, ki jih ustvarja na stotine posameznih živčnih celic. S tem naprednim orodjem lahko prisluhnemo njihovemu klepetu, s tem pa smo bližje dnevu, ko bomo popolnoma dešifrirali njihov pomen in tako razumeli jezik možganov," je povedal dr. Christof Koch, direktor za znanost pri Allen Institute for Brain Science.

Imecovi inženirji bodo tesno sodelovali z znanstveniki pri HHMI, Allenovem institutu in UCL (z dotacijo ustanov Gatsby in Wellcome) pri oblikovanju, razvoju in testiranju novih sond. Tekom 38-mesečnega projekta, bo imec uporabil svoje najnaprednejše silikonsko oblikovanje in zmogljivosti procesiranja za razvoj in testiranje novega orodja ter izdelavo različice, ki bo lahko šla v produkcijo in bo na voljo znanstveni raziskovalni skupnosti.

"Neprestano stremimo k temu, da HHMI-ju in drugim vodilnim institutom nudimo novo vrednost preko prilagajanja najnaprednejše polprevodniške tehnologije s strani naših predanih in izkušenih ekip za razvoj polprevodnikov," je dejal Peter Peumans, direktor bionanoelektronike centra imec. "To raziskovalno partnerstvo bo omogočilo imecu, da akademskim in raziskovalnim ustanovam ponudi najnaprednejšo tehnologijo za nevrološke raziskave, ki bo omogočala pridobivanje signalov iz celotnih področij možganov, ne le manjših delov teh področij."

"Ta projekt zaganjamo, ker trenutne metode raziskovanja možganske aktivnosti ne zadoščajo," je povedal Tim Harris, direktor skupine za uporabno fiziko in instrumentalizacijo pri HHMI-jevem raziskovalnem kampusu Janelia Farm v Ashburnu v ameriški zvezni državi Virginia. "Predani smo ustvarjanju boljših orodij, ki nam bodo omogočila zbiranje podatkov boljše kakovosti in zmanjšanje števila živali, ki so potrebne za te bistvene raziskave."

Allen Institute for Brain Science je neodvisna in neprofitna organizacija za medicinsko raziskovanje. Institut, ki je bil vzpostavljen leta 2003 z zagonskim prispevkom ustanovitelja in človekoljuba Paula G. Allena, se loteva velikih pobud za vzpodbujanje napredka v nevroloških raziskavah, s čimer svetovni znanstveni skupnosti omogoča učinkovitejše doseganje odkritij z dejansko uporabno vrednostjo.

Imec izvaja globalno vodilne raziskave v nanoelektroniki. Svoje znanstveno znanje nadgrajuje z inovativno močjo svojih globalnih partnerstev na področjih informacijske in komunikacijske tehnologije, zdravstva in energije. Imec nudi tehnološke rešitve, ki so pomembne v njegovem sektorju. Njegovi vrhunski mednarodni talenti v edinstvenem visokotehnološkem okolju so predani zagotavljanju gradnikov za boljše življenje v trajnostni družbi. Imec ima sedež v belgijskem mestu Leuven in podružnice v Belgiji, na Nizozemskem, v Tajvanu, ZDA, Indiji, na Kitajskem in Japonskem. Zaposluje preko 2.000 ljudi, od tega preko 650 rezidentskih delavcev in gostujočih raziskovalcev. Za leto 2012 je imec izkazal skupno 320 milijonov evrov dobička. Več informacij o centru imec najdete na naslovu www.imec.be.

Howard Hughes Medical Institute je znanstvena človekoljubna organizacija, katere poslanstvo je spodbujati biomedicinske raziskave in znanstveno izobraževanje v dobrobit človeštva. Opolnomočamo izjemne znanstvenike in študente pri iskanju odgovorov na temeljna vprašanja o živih sistemih. HHMI ima sedež v mestu Chevy Chase v ameriški zvezni državi Maryland in zaposluje preko 3.000 posameznikov po ZDA. V fiskalnem letu 2012 je HHMI vložil 695 milijonov dolarjev v raziskave v ZDA in zagotovil 78 milijonov dolarjev za znanstveno izobrazbo preko dotacij in druge podpore.

Gatsby Charitable Foundation je ustanovil David Sainsbury za uresničevanje svojih dobrodelnih ciljev. Naša podpora je osredotočena na omejeno število področij:

  • raziskovanje znanosti v povezavi z rastlinami,
  • nevrološke znanstvene raziskave,
  • znanstveno in tehnološko izobraževanje,
  • gospodarski razvoj v Afriki,
  • raziskovanje in svetovanje glede javnih politik in
  • umetnost.

Proaktivni smo v snovanju projektov za doseganje naših ciljev in z navdušenjem podpiramo inovacije. K stvarem pristopamo analitično, saj verjamemo, da je pomembno razumeti priložnosti in težave, s katerimi se ukvarjamo. Naš pogled je dolgoročen, saj mislimo, da ni mogoče doseči veliko s kratkimi enkratnimi projekti. Vedno se z veseljem vključujemo v partnerstva z organizacijami, ki imajo cilje enake našim.

Wellcome Trust je globalna človekoljubna ustanova, ki se posveča doseganju izjemnih izboljšav na področju zdravja ljudi in živali. Podpira najboljše ume na področjih biomedicinskega raziskovanja in medicinskih ved. Podpora ustanove obsega javno vključevanje, izobraževanje in uporabo raziskav za izboljševanje zdravja. Neodvisna je tako od političnih kot komercialnih interesov.

University College London je bil ustanovljen leta 1826 in slovi po akademski odličnosti tako pri izobraževanju kot pri raziskovanju. Ena njegovih močnih točk so biomedicinske raziskave, vključno z največjo skupino nevroloških znanstvenih laboratorijev v Veliki Britaniji.

Kontakti

Podjetje Edelman v imenu Allen Institute for Brain Science
Steven Cooper, 646-358-2765
Steven.Cooper@Edelman.com

Vir: Allen Institute for Brain Science

To izjavo za javnost si lahko v angleščini ogledate na:
http://www.businesswire.com/news/home/20131107005613/en