O-STA

V Celju se bo s Prazničnim prižigom luči na Miklavžev večer tudi uradno pričel sklop prireditev Pravljičnega Celja 2013

Živahno dogajanje v Umetniški Četrti, tematska nedeljska vodenja po mestnem jedru, prodajna razstava adventnih venčkov, tuji razstavljavci na sejmih v središču mesta ... so nekateri poudarki letošnjega dogajanja v Pravljičnem Celju

Celje, 26. november 2013, Osrednji program Pravljičnega Celja 2013 je, kot vsa leta do sedaj, pripravil Zavod Celeia Celje. V letošnjem letu se dogajanje, zaradi prenove mestnega jedra, v celoti seli na že prenovljeno območje Krekovega trga, ki se je v času Evropskega prvenstva v košarki izkazal za odličen prireditveni prostor. Osrednji program, ki je sestavljen izjemno dinamično, poleg že uveljavljene in med obiskovalci prepoznavne programske ponudbe (npr. brezplačni koncerti na prostem, pohod z baklami na Stari grad Celje, praznični prižig luči ...) v letošnjem letu ponuja vrsto novih zanimivih vsebin, v katerih lahko vsekakor prepoznamo dodano vrednost prazničnih nagovorov. Tako se bo v Celju zvrstila vrsta odličnih brezplačnih koncertov na prostem. Med glasbenimi gosti bodo tudi priznana imena celjske glasbene scene ( Oktet 9, Mali pihalni orkester Glasbene šole Celje, Celjski dixieland ter Kvartet Akord s Sandro Feketija); seveda pa v goste prihajajo tudi drugi glasbeni gostje: Čudežna polja, Crvena jabuka, Manouche in skupina Jinx. Prvič se bodo v mestu odvili kar trije sejmi, na katerih se bo v obdobju od 30. 11. do 31. 12. 2013 predstavilo kar 37 ponudnikov, tudi iz sosednje Italije. Dogajanje letošnjega Pravljičnega Celja je strukturirano tako, da se pričenja že v prvem adventnem tednu. Tako bo v soboto, 30. 11. 2013 zaživel prvi od treh prazničnih sejmov, sejem, ki smo ga na Zavodu Celeia Celje poimenovali Miklavžev sejem. Sobota, 30. 11. 2013 je tudi dan, ko se bo na Krekovem trgu, prav tako prvič, odprla Prodajna razstava adventnih venčkov na kateri se bo s svojimi kreacijami predstavilo sedem cvetličarn, ki bodo s svojimi adventnimi cvetličnimi nagovori pripomogle k temu, da bo začetek dinamike Pravljičnega Celja prvič tudi zeleno obarvan. Še ena izmed programskih novitet letošnjega Pravljičnega Celja, ki jo pričenjamo s prvo adventno nedeljo, so Nedeljski vodeni ogledi mesta Celje; prvo vodenje bo organizirano že v nedeljo, 1. 12. 2013 ob 17.00. Tovrstna vodenja so edinstvena priložnost za naše meščanke in meščane, seveda pa tudi za vse turiste, da spoznajo mesto skozi pripovedno prizmo najboljših lokalnih turističnih vodnikov. Prav posebni nagovori se bodo od četrtka, 12. 12. 2013 naprej odvijali v Umetniški četrti v središču mesta, kjer bodo umetniki v sklopu projekta Dnevi Umetniške Četrti z različnimi akcijami svoje decembrske nagovore predstavljali zares širokemu spektru zainteresirane javnosti.

Veseli nas, da je projekt Pravljičnega Celja vzbudil tudi pozornost največjega nakupovalnega središča, Citycentra Celje. Z njim Zavod Celeia Celje z letošnjim letom ustvarja temelje za oblikovanje dolgoročnega partnerskega sodelovanja. Gre za postopno graditev sodelovanja med mestom in nakupovalnim središčem, ki s tem utrjuje odnose z lokalno skupnostjo. Tako Citycenter Celje v Pravljičnem Celju 2013 nastopa v vlogi pokrovitelja kar dveh simboličnih obdarovanj. Obdaroval bo tako udeležence Prazničnega prižiga luči na Krekovem trgu, 5.12. 2013, kot tudi pohodnike, ki se bodo na Božič z baklami podali na Stari grad Celje.

Organizator programa Pravljične dežele je Vladimira Skale, V.S. Styling, organizatorka dogodkov v Pravljični vasi v Zelen'dolu ob Šmartinskem jezeru pri jezu je Zvezda G. Novljan. Projekt Pravljično Celje 2013 je omogočila Mestna občina Celje.

Prižiganje pravljične razsvetljave v mestu na Miklavžev večer: V dogodku lahko nedvomno prepoznamo enega izmed vrhuncev decembrskega prireditvenega dogajanja. V letošnjem letu ga bomo izvedli na prenovljenem Krekovem trgu in sicer v četrtek, 5. decembra ob 17.00. Zavod Celeia Celje dogodek tudi letos pripravlja v sodelovanju z Radiem Antena Štajerska, ki je tudi ekskluzivni radijski pokrovitelj Pravljičnega Celja. Prižig lučk je premišljeno združen s prihodom Miklavža s spremstvom, glasbeno lutkovno predstavo Čarobna smrečica, Melite Osojnik ter simbolično obdaritvijo obiskovalcev. Tudi letos bo praznično razsvetljavo slovesno prižgal gospod Bojan Šrot, župan Mestne občine Celje. Dogodek je uradna uvertura v pestro prireditveno dogajanje v mestu, ki se bo zaključilo s silvestrovanjema za otroke v Pravljični deželi in za vse ljudi dobre volje na prostem na Krekovem trgu, 31. 12. 2013. Pokrovitelj Miklavževega obdarovanja: Citycenter Celje.

Prve dogodke bodo lahko obiskovalci obiskali že na samem začetku meseca decembra, prireditveni vrhunci pa se bodo zgodili v drugi polovici decembra, natančneje od 13. 12. 2013 dalje, ko se bodo odprla vrata Pravljične dežele in se bodo pričeli Dnevi Umetniške Četrti ter brezplačni koncerti na prostem. Projekt se bo zaključil 31.12. 2013 s silvestrovanjem za otroke v Pravljični deželi in silvestrovanjem za odrasle na Krekovem trgu, kjer se bodo lahko obiskovalci zabavali s skupaj s skupino Rok'n'band ter uživali v odlični gostinski ponudbi.

Programska zasnova izhaja iz raznolike ponudbe prireditev, ki ponuja vsebine namenjene različnim javnostim. Velik poudarek je namenjen brezplačnim koncertom na Krekovem trgu ( 8 koncertov): 13. 12. ob 20.00 Oktet 9 / 18. 12. ob 20.00 Čudežna polja / 24. 12. ob 17.00 Mali pihalni orkester Glasbene šole Celje in ob 22.0 Celjski Dixieland / 25. 12. ob 20.00 Kvartet Akord in Sandra Feketija / 27. 12. ob 20.00 Crvena jabuka / 29. 12. ob 20.00 Manouche / 30. 12. ob 20.00 Jinx / 31. 12. ob 12.00 Otroško silvestrovanje z Andrejo Zupančič in ob 22.00 Silvestrovanje s skupino Rok'n'band). Letošnji glasbeni izbor je premišljeno spajanje koncertnih nastopov glasbenikov, ki živijo in delajo v mestu Celje ter glasbenih skupin, ki so prepoznavne tako v slovenskem kot tudi v bližnje sosedskem glasbenem prostoru. Na Božič se bodo lahko ljudje udeležili Romantičnega pohoda z baklami na Stari grad Celje, ki bo pospremljen s pevskim nastopom Pevskega društva upokojencev Celje ter simboličnim obdarovanjem pod pokroviteljstvom Citycentra Celje. Udeleženci bodo bakle prejeli na začetku pohoda.

NOVITETE LETOŠNJE PROGRAMSKE PONUDBE

V letošnjem letu smo program Pravljičnega Celja obogatili s kar nekaj novostmi. Ena med njimi so nedvomno Nedeljski vodeni ogledi mesta Celja, ustvarjeni z namenom, da meščanke in meščani ter seveda tudi turisti, spoznajo mesto skozi prizmo pripovedi najboljših celjskih lokalnih turističnih vodnikov. Ogledi se bodo izvajali vsako adventno nedeljo v decembru (razen 29. 12. 2013), tema vodenega ogleda pa bo vedno drugačna. Cena vodenj je simbolična, 2 EUR po osebi in vključuje tudi kozarec kuhanega vina. Z vodniki bodo udeleženci popotovali približno eno uro, zbirno mesto pa je Krekov trg, pred vhodom v Celjski dom.

Nedelja, 1. 12. 2013, ob 17.00

CELJSKI MITI IN LEGENDE

Vodnik Niko Korenjak vam bo predstavil urbane celjske legende, ali so resnica ali mit pa boste presodili sami. Ogled priporočamo vsem, ki vas zanima inovativen pristop predstavitve Celja in ki želite o svojem mestu izvedeti še kaj več. Celjski miti in legende bodo zaživele v podobah z ogledom sob MCC hostla, ki so umetniško delo celjskih umetnikov. Ogled se bo zaključil ob kozarcu kuhanega vina v MCC kavarni.

Nedelja, 8. 12. 2013, ob 17.00

OBNOVITE SVOJE ZNANJE O MESTU CELJE

Vodnik Mohor Hudej vas bo popeljal na poučen ogled mesta, ki vam ga bo predstavil na svoj način. Ob predstavitvi najpomembnejših zgradb ter ostalih znamenitosti v mestu vas bo opozoril na ključne dogodke, ki so zaznamovali mesto Celje in presenetil s kakšno zbadljivo zgodbico iz preteklosti kot tudi iz aktualnega dogajanja. Zanimiv pogovor boste nadaljevali ob kozarcu kuhanega vina v gostilnici Špital za prjatle.

Nedelja, 15. 12. 2013, ob 17.00

ALFRED NOBEL IN SOFIJA HESSOVA - PO POTI CELJSKE LJUBEZENSKE ZGODBE

Proti koncu 19. stoletja se je spletla ena najbolj zanimivih ljubezenskih zgodb v mestu Celje, zgodba med Alfredom Nobelom in Celjanko Sofijo Hess. Kakšno je bilo Celje v njunem času, kdo vse je ustvarjal mestno zgodovino, kako so se ljudje zabavali takrat ... vam bo predstavila vodnica Vesna Golner. Ogled se bo zaključil v Kvartirni hiši kjer vas bo z božičnimi dobrotami na svoji Čajanki pogostila sama Sofija Hessova.

Nedelja, 22. 12. 2013, ob 17.00

SPOZNAJTE CELJSKE UMETNIKE TER NJIHOVE ATELJEJE IN OSTALE KULTURNE USTVARJALCE!

Vodnik Matija Plevnik vam bo skozi sprehod po okrašenem mestu odkril zgodovino kulturnega dogajanja v mestu, njegove vrhunce in padce. Predstavil vam posameznice in posameznike, ki so "motor" celjskega kulturnega utripa ter vas seznanil z utripom v Umetniški četrti. Ogled se bo zaključil v Umetniški četrti ob kozarcu kuhanega vina v Krčmi TamKoUčiri.

SEJMI V SREDIŠČU MESTA: Pomembna noviteta se je zgodila tudi na področju organizacije sejmov. Tradicionalnemu Božično-novoletnemu sejmu (13. do 31. 12. 2013 ) sta se pridružila še dva, Miklavžev sejem ( 30.11. do 7.12. 2013 ) in sejem poimenovan Praznične raznolikosti (8. do 12. 12. 2013). Sodelujoče na sejmih smo na zavodu Celeia Celje izbrali s pomočjo Javnega poziva za sodelovanje na sejmih. Prispelih vlog je bilo sorazmerno veliko (54), za sodelovanje pa smo izbrali 37 ponudnikov. Med izbranimi razstavljavci so prvič tudi ponudniki iz tujine in sicer Italije, ki se bodo predstavili z vrsto italijanskih specialitet: oljem, siri ipd. Hiške bodo postavljene v središču mesta, in se bodo s postavitvijo smiselno povezovale z osrednjim prireditvenim prostorom na prenovljenem Krekovem trgu. Pri izboru sodelujočih smo sledili naslednjim smernicam: vsebinska ustreznost izdelkov za prodajo (darilni program), spremljevalni program (animacije, degustacije) ter inovativnost prodajnega programa in prostora. Za ponudnike unikatnega, darilnega programa in domače obrti je najem sejemske hiške brezplačen. Ponudnikom, ki bodo potrebovali večji prodajni prostor - dodatne prodajne površine, se hiška z dodatnim prodajnim prostorom zaračuna v znesku 500,00 EUR neto. Cena sejemske hiške za ponudnike tekstilnega programa in suhega sadja znaša 500,00 EUR neto. V primeru prodaje izdelkov oziroma proizvodov, ki so vezani na močnejše porabnike električne energije, se zaračuna pavšalna poraba v višini 100,00 EUR neto.

ODPRTJE RAZSTAVE ADVENTNIH VENČKOV NA KREKOVEM TRGU: Še ena noviteta letošnje programske ponudbe s katero dopolnjujemo otvoritev Miklavževega sejma v središču mesta. S svojo ponudbo se bo predstavilo kar šest cvetličarn iz Celja, ki se jim bo pridružila tudi cvetličarna iz Slovenj Gradca. V času od 30.11. do 1.12. 2013 od 10.00 do 19.00 se bodo predstavljali: Cvetlične Pravljice, Veronika Ekart / Olim - tex d. o.o. / Cvetje in darila tulipan, Terezija Kolenc / Cvetličarna In, Nataša Hren / Cvetličarstvo in vrtnarstvo Smuk, Mojca Krašovec / Cvetličarna Orhideja, Nadja Brezovnik in Cvetličarna Sandra, Aleksandra Kostanjšek.

FLASH MOB - z željo, da poživimo mestno središče in vnesemo dinamiko na območje na katerem se bodo odvijali praznični sejmi, smo se prvič odločili tudi za tovrstno intervencijo. Akcije bodo izvajali celjski pevski sestavi, ki so se z velikim veseljem odzvali vabilu k sodelovanju. Flash mob je dogodek, kjer se med naključne obiskovalce pomeša skupinica ljudi in nato nenadoma začne svojo predstavo. Petje, ples, performans ... vse je dovoljeno, v Torontu so uprizorili celo pravi pravcati boj z blazinami. Prvič se je zgodil v New Yorku z namenom gole zabave. Kasneje so se pojavile še razne druge oblike kot npr. smartmob, pri katerem dejanja množice vsebujejo določeno sporočilo, idejno ozadje, ali pa artmob, v katerem množica izvede živo inštalacijo - obliko umetnosti.

Celje je mesto, ki se ponaša z močno umetniško sceno, rezidenčnim programom za umetnike in umetniško četrtjo, ki se bo v letošnjem decembru javnosti predstavila s posebnim programom poimenovanim Dnevi Umetniške Četrti, od 12. do 23. 12. 2013.

Umetniška četrt s svojimi akterji že slabo desetletje sestavlja pomemben del celjske kulturno-umetniške scene, prav tako pa se poskuša vključevati v turistično in celostno ponudbo mesta. Prišel je čas, ko se mesto aktivno sooča s prenovo mestnega jedra tako z vidika fizične ureditve, kot tudi z iskanjem primernih in zanimivih vsebin. Dnevi UČ so začetek novega prebujanja neodvisne in ne nujno tesno povezane skupnosti celjskih ustvarjalcev, tudi tistih, ki v umetniški četrti nimajo ateljeja, ter dobrodošla vsebinska podlaga za celostno prenovo umetniške četrti in njeno vključitev v razvojne strategije mesta. Z novimi skupnimi koraki organizatorjev in umetnikov želimo meščanom ter obiskovalcem ponuditi prenovljene kreativne vsebine, prostor, kjer se bo prijetno zadrževati, redno izvajati kulturni program in aktivno prispevati k uresničevanju poslanstva mestne kulturne politike.

Desetdnevni program umetniške četrti, ki leži med Gosposko ulico in Na okopih blizu Savinjskega nabrežja, v sodelovanju s Krčmo TamKoUčiri in podporo Mestne občine Celje: oddelka za mestni marketing bo pomembno popestril decembrsko dogajanje v našem mestu. Celjski umetniki bodo odprli svoje ateljeje, na ogled bo razstava v novi galeriji AQ, vsak dan se bo predstavil eden od celjskih ustvarjalcev, potekale bodo ustvarjalne delavnice, prodaja umetniških izdelkov, predvsem pa prijetno kreativno druženje.

DNEVI Umetniške Četrti, od 12. do 23. 12. 2013

ODPRTA VRATA ATELJEJEV, PREDSTAVITVE CELJSKIH UMETNIKOV, PRODAJA UMETNIŠKIH DEL, UMETNIŠKI DOGODKI IN DELAVNICE, DRUŽENJE.

Obisk dogodkov DNEVI V UČ je brezplačen.

Umetniška četrt (kratica UČ) se nahaja med začetkom Gosposke ulice in Na okopih zraven Savinjskega nabrežja.Osnovne orientacijske informacije dobite v Krčmi TamKoUčiri ter v TIC Celje, Krekov trg 3, tel.: 03 42 87 936, 03 49 25 081, e-pošta:tic@celje.si, www.celeia.info.

Delovni čas galerije AQ: pon - pet: 10.00-18.00, sob: 9.00-13.00, ned: zaprto ali po dogovoru na tel. 040 629 870 in 031 254 079.

Podrobnosti o programu in možne spremembe programa spremljajte na http://www.celeia.info/ in FB Center sodobnih umetnosti Celje, V Celju smo face.

Program:

ČETRTEK, 12. 12.

17.00-21.00

Odprti ateljeji in prodaja umetniških del celjskih ustvarjalcev

18.45

Odprtje treh izložb (Jure Cvitan, Tomaž Črnej, Miha Kaučič)

19.00

Uradno odprtje nove umetniške Galerije AQ Umetniške četrti (Katja Bele, Jure Cvitan, Robert Hutinski, Narcis Kantardžić, Bojana Križanec,Tomaž Milač, Keiko Vahčič Miyazaki, Ana Straže)

PETEK, 13. 12.

17.00-21.00

Odprti ateljeji in prodaja umetniških del celjskih ustvarjalcev

17.00-19.00 Atelje Bojane Križanec, Gosposka ul. 7

Delavnica izdelovanja novoletnih okraskov iz gline (Bojana Križanec)

Delavnica izdelava origamija (Keiko Vahčič Miyazaki)

19.00 Likovni salon, Trg celjskih knezov 9

Odprtje razstave in performans španskega umetniškega kolektiva Momu & No Es

SOBOTA, 14. 12.

10.00-12.00 TamKoUčiri

Umetniški zajtrk

10.00-14.00

Kaj si želite ali česa nočete za božično darilo? Izmenjava in prodaja manjših rabljenih/nerabljenih predmetov, daril, dejanj, znanj ...

10.00-14.00

Odprti ateljeji in prodaja umetniških del celjskih ustvarjalcev

PONEDELJEK, 16. 12.

17.00-21.00

Odprti ateljeji in prodaja umetniških del celjskih ustvarjalcev

19.00

Predstavitev umetniškega projekta Save the Future Andreje Džakušič

TOREK, 17. 12.

17.00-21.00

Odprti ateljeji in prodaja umetniških del celjskih ustvarjalcev

17.00 Klet TamKoUčiri

Branje avtorske pravljice za otroke in odrasle, projekcija ilustracij (Hana Vodeb, Mark Požlep)

19.00 Klet TamKoUčiri

Projekcija umetniških video del (Hana Vodeb s soustvarjalci: Colline Etienne, Marcella Mancini,

Gašper Piano, Mark Požlep idr.)

SREDA, 18. 12.

17.00-21.00

Odprti ateljeji in prodaja umetniških del celjskih ustvarjalcev

16.00-18.00

Knjiga želja - delavnica izdelovanja kreativne slikanice za otroke vseh starosti (Ivana Andrić Todić)

18.00-19.00 Galerija sodobne umetnosti

Javno vodstvo po razstavi Pesmi v zraku (Maja Hodošček)

ČETRTEK, 19. 12.

15.00-17.00 Pr' lažnivi priči, Prešernova ul.

KULINARIKA ZA GURMANE: razprodaja umetniških del vizualne umetnice Manje Vadla

15.00 do 20.00 Špital za prjatle, Slomškov trg 5

KULINARIKA ZA GURMANE: razprodaja umetniških del vizualne umetnice Manje Vadla

17.00-21.00

Odprti ateljeji in prodaja umetniških del celjskih ustvarjalcev

19.00-20.30 Klet TamKoUčiri

Projekcija dokumentarnega videa o festivalu Vstop prost (Tomaž Črnej), pogovor z udeleženci

21.00 Klet TamKoUčiri

Koncert Gorana Bojčevskega z gostom

PETEK, 20. 12.

15.00-17.00 Frizerski salon Frizure in 4kure, Slomškov trg 4

KULINARIKA ZA GURMANE: razprodaja umetniških del vizualne umetnice Manje Vadla

15.00-17.00 Špital za prjatle, Slomškov trg 5

KULINARIKA ZA GURMANE: razprodaja umetniških del vizualne umetnice Manje Vadla

17.00-21.00

Odprti ateljeji in prodaja umetniških del celjskih ustvarjalcev

20.00-21.00 Atelje Jureta Cvitana, Na okopih 2d

Dogodek v ateljeju (Jure Cvitan)

21.00-03.00 Klet TamKoUčiri

Petkov tematski TamKoUčiri žur

SOBOTA 21. 12.

10.00-12.00 TamKoUčiri

Umetniški zajtrk

10.00-14.00

Odprti ateljeji in prodaja umetniških del celjskih ustvarjalcev

NEDELJA 22. 12.

17.00-21.00

Odprti ateljeji in prodaja umetniških del celjskih ustvarjalcev

16.00-19.00 Atelje Manje Vadla, Slomškov trg 6

KULINARIKA ZA GURMANE: razprodaja risb, skic, grafik in manjših slik vizualne umetnice Manje Vadla

19.00 Klet TamKoUčiri

Zaključek tematskega vodstva po Celju (Matija Plevnik) v UČ in druženje ob kuhanem vinu in čaju v TamKoUčiri

PONEDELJEK, 23. 12.

17.00-21.00

Odprti ateljeji in prodaja umetniških del celjskih ustvarjalcev

18.00

Projekt Jaslice (Iva Tratnik)

21.00 Klet TamKoUčiri

Art Disco - zaključna zabava UČ (DJ Mici)

Nadaljujemo tudi s projektom Pravljične vasice Zelen'dol ob Šmartinskem jezeru: Zaradi odličnih odzivov se tudi letos, tretje leto zapored, božično vzdušje seli v Pravljično vasico Zelen'dol, ki leži ob obali Šmartinskega jezera pri Celju (pri jezu). Vasica bo za obiskovalce odprta od 20. do 29. 12. 2013.

V PRAVLJICO UJETA BOŽIČNA VAS - ZELEN'DOL OB ŠMARTINSKEM JEZERU PRI CELJU (pri jezu), od 20. do 29. 12. 2013

URNIK:

med tednom od 14.00 do 18.00, razen 24. 12. od 14.00 do 17.00

sobota, nedelja in prazniki od 11.00 do 18.30

V primeru nezadostnega števila prijav dogodek odpade

BODITE DEL ZGODBE IZ GOZDA. Tri čarobno okrašene lesene hišice sredi gozdička vabijo, da ob odprtem ognjišču pogrejete roke in se srečate z zgodbami, ujetimi v božične dni ... Nepozabna in pravljična dogodivščina z Jankom, Metko in prijazno starko, Muco Copatarico, Tinko in Tonko ...

ter BOŽIČKOM.

Obiskovalci po predhodni dogovorjeni rezervaciji vstopajo v hišico na pol ure (npr. ob 11.00, 11.30 ...). Trajanje: cca. 45 minut. Maksimalno število oseb v eni hišici: 12. Predhodna rezervacija termina in ure za ogled treh tematskih hišic je obvezna. Rezervacija se potrdi z nakupom vstopnice.

Dostava daril za obisk treh tematskih hišic, ki vključuje tudi srečanje z Božičkom: vsaj pol ure pred srečanjem.

CENIK za vnaprej najavljene skupine obiskovalcev

OBISK TREH TEMATSKIH LESENIH HIŠIC in PRAVLJIČNEGA GOZDIČKA: 8 EUR na osebo

POSEBNA PONUDBA: DRUŽINSKA KARTA 2 odrasla+ 2 otroka= 30 EUR, vsak dodatni otrok 7 EUR

CENA obiska treh tematskih hišic in pravljičnega gozdička VKLJUČUJE:

Obisk treh tematskih lesenih hišic z odprtim ognjiščem, božični čaj in sladke dobrote v hišici sladkih dobrot, srečanje iz oči v oči z Jankom in Metko ter prijazno starko, srečanje s Tinko in Tonko ter snežno belo Muco Copatarico, s Snežno kraljico ter z rdečeličnim in radodarnim Božičkom. PRAVLJIČNI LABIRINT ob ŠMARTINSKEM JEZERU (Mojca Pokrajculja, Sneguljčica s palčki, Rdeča kapica, Smrkastična dežela, Kekčevo skrivališče, Trnuljčica).Obisk Snežne kraljice v Hiši tisočerih želja. Obisk Živih jaslic, 22. in 25. 12. 2013 od 16.00 do 19.00.

CENIK za naključne obiskovalce

OGLED PRAVLJIČNEGA LABIRINTA NA PROSTEM, OBISK SNEŽNE KRALJICE V HIŠI TISOČERIH ŽELJA ter OGLED ŽIVIH JASLIC (samo 22. in 25. 12. 2013 od 16.00 do 19.00): 4 EUR odrasli, 3.50 otroci do 12. leta( vključuje tudi 2 dcl sladkega božičnega čaja)

NOVITETA

MEDVEDJA TOVARNA, od 21. do 22. 12. 2013 in od 25. 12. 2013 v času delovanja Božične vasi oz. do razprodaje zalog medvedjih prijateljev!

V družbi medvedke Metke in proti doplačilu lahko izdelate svojega medvedka in mu podarite srce.

HIŠA TISOČERIH ŽELJA (ogrevan šotor do max. 50 oseb pod krošnjami dreves ob Šmartinskem jezeru)

1. do 19.12. 2013 PROSTOR ZA PREDNOVOLETNA SREČANJA IN PRAZNOVANJA, šotor v kombinaciji z lesenimi hiškami z odprtim ognjiščem...

20. do 29.12 2013 SREČANJA S SNEŽNO KRALJICO V HIŠI TISOČERIH ŽELJA

Informacije in rezervacije: 031 751 780, 041 695 013, info@eventkoca.si, www.eventkoca.si

PRAVLJIČNA DEŽELA NA KREKOVEM TRGU V STAREM MESTNEM JEDRU,

od 13. do 31. decembra 2013

Pravljična dežela bo odprla svoja pravljična vrata v petek, 13. decembra, ob 17.00,na Krekovem trgu v Celju. Pravljične vile bodo v goste povabile Sanjo Polšak Pesan s Sanjinimi škrati. Vsak dan od 13. do 31. decembra bodo z vami pravljične vile in pravljičnimi junaki, da bodo nizali pravljične zgodbe. Vsako dopoldne od 10.00 do 12.00 in popoldne od 17.00 do 19.00. Z Božičkom se boste lahko v Pravljični deželi srečali vsak dan od 13. do 26. 12. 2013 ob 18.00 in z Dedkom Mrazom vsak dan, od 26. do 31. 12. 2013 ob 18.00. V petek, 13. decembra, ob 17.00 veliko ODPRTJE Pravljične dežele: S Pravljičnimi vilami, snežaki, škrati in govori se, da se bo v Pravljični deželi oglasil Sam Božiček.

19 dni, devetnajst čarobnih doživetij,čisto vsak dan... Pridružili se nam bodo lahko otroci iz cele Slovenije. V Celje bo do vrhunca pravljičnega dogajanja, v sodelovanju s Slovenskimi železnicami, pripeljalo kar 18 Pravljičnih vlakov.

19. dan: TOREK, 31. 12., PRAVLJIČNO SILVESTROVANJE

Pravljični vlak Velenje - CELJE - Velenje:

ponedeljekVelenje-Celje350509.2910.17
Celje-Velenje351813.3214.31

10.00: Pravljične vile bodo odprle vrata

in pričele z vsemi junaki priprave na NAJ

otroško pravljično silvestrovanje.

Pravljične vile bodo v goste povabile glasbene goste, pravljične junake, prijatelje.

NAJ otroško PRAVLJIČNO SILVESTROVANJE:

- naj pravljične skrivnosti,

- pravljično rajanje,

- vilinski ples,

- pravljice pravljične vile.

10.30: V otroško silvestrovanje nas bodo popeljale Pravljične vile

11.00: Naj bo odštevanje zabavno, glasbeno in poučno.

11.10: Pravljična gostja Andreja Zupančič, odlična animatorka in pevka za otroke

11.45: Prihod Dedka Mraza

12.00: Točno opoldne odštevanje novega leta v Celju, prvi v Sloveniji.

Pravljično novo leto 2014,

ZABAVA DO 13. URE,

ko Pravljična dežela zapre svoja vrata do leta 2015.

Informacije: 031 270 001, vsak dan od 10.00 do 14.00, 03 828 01 20, od 10.00 do 14.00, celje.pravljicnadezela@gmail.com

OGNJEMET

Tako kot že lansko leto se Mestna občina Celje in Zavod Celeia Celje, organizatorja tradicionalnega silvestrovanja na prostem zaradi varčevalnih ukrepov in ekološke osveščenosti odpovedujeta razkošnemu ognjemetu.

BOŽIČNO-NOVOLETNA OKRASITEV 2013

Od četrtka 5. decembra 2013 in vse do vključno ponedeljka 6. januarja 2014 bodo celjske ulice, trgi in zgradbe svetili v praznični razsvetljavi. Istočasno bomo prižgali praznične luči v Pravljični deželi, ki bo letos na Krekovem trgu.

Za razsvetljavo bo tudi letos poskrbelo podjetje Elektrosignal, d. o. o., ki je bilo izbrano na osnovi javnega razpisa. Izbrani izvajalec že namešča svetlobne elemente. Stroški krasitve bodo letos znašali okoli 90.000 EUR, kar je več kot lani zaradi naslednjih razlogov:

- vsako leto ko je zaključena krasitev, se izvede tudi inventura elementov obstoječe praznične svetlobne krasitve. V skladišču kjer se ti elementi hranijo, se izvede preizkus delovanja in se izloči tiste, kateri ne delujejo več. Potrebno je povedati, da je večina svetlobnih elementov starih že do 10 let in tudi več. V praksi se je lani dogajalo, da so "kot po tekočem traku" svetlobni elementi zaradi dotrajanosti ugašali. Skratka, življenjska doba se je približno polovici svetlobnih elementov iztekla in so bili odpisani,

- v zadnjih dveh letih praktično ni bilo kupljenih novih (kupljeni le najnujnejši) nadomestnih svetlobnih elementov in

- obseg oziroma območje krasitve je letos obširnejši: na novo se okrasi Krekov trg kjer bo center vseh dogajanj, kupljeni bodo novi svetlobni elementi za Narodni dom, okrašen bo Park svobode, Stari grad, postavljeni bodo svetlobni napisi itd.

Praznična osvetlitev bo krasila predvsem mestno jedro in Pravljično deželo. V Pravljični deželi bo postavljene 4 smreke. Postavili bomo tudi dve višji smreki. Ena bo na Trgu celjskih knezov pred Mestno občino Celje, druga pa na Krekovem trgu.

Podatki o številu lučk oziroma svetlobnih telesih, ki bodo nameščeni v prazničnem obdobju:

1. Svetlobne zavese preko ulic in na mostovih 36.000 drobnih LED lučk

2. Svetlobne zavese občina 19.200 drobnih LED lučk

3. Svetlobne verige preko ulic 1.920 žarnic

4. Svetlobne cevi 600 m

5. Led žarnice na smrekah in drevesih 34.000 drobnih LED lučk

6. Napisi dobrodošli v Celju 3 napisi

7. Svetlobni liki 65

8. Svetleče krogle 7

Podatke so na MOC pripravili skupaj s pogodbenim izvajalcem božično novoletne razsvetljave v letu 2013 - Elektrosignal d.o.o. Po 6. januarju 2014 se v roku 10 dni demontira praznična razsvetljava, odstranijo smreke, napisi, pomožne napeljave, itd.

STROŠKI PRAVLJIČNEGA CELJE

Programski stroški, ki vključujejo tudi silvestrovanje na prostem, znašajo 40.000 EUR.

UPORABLJENA KOMUNIKACIJSKA ORODJA

Programska ponudba Pravljičnega Celja bo predstavljena v Mesečniku - Koledarju kulturnih prireditev MO Celje, ki bo tako kot lansko leto izšel v formatu mestnega časopisa. Žal bo tudi letos njegova distribucija omejena zgolj na adremo stalnih prejemnikov mesečnika, ki bo distribuiran tudi po odjemnih točkah mestnega jedra, dosegljiv bo na policah stojnic ter distribuiran na vseh 6 zdravilišč, vključenih v Regionalno turistično destinacijo Dežela Celjska. Izšel bo v nakladi 3000 kom. Prav tako je bil ob tej priložnosti izdelan mini letak z osrednjim program Pravljičnega Celja 2013, ki ga bo, ob komunalnih položnicah Simbia, dobilo 42.000 gospodinjstev širše regije. Vse informacije bodo dosegljive tudi na spletni strani Zavoda Celeia Celje: www.celeia.info, spletni strani MOC: www.celje.si, spletni strani Starega gradu Celje in spletni strani RDO Dežela celjska: www.dezela-celjska.si.

Program bo oglaševan na Radiu Antena Štajerska (ekskluzivni radijski pokrovitelj projekta Pravljično Celje, Prazničnega prižiga luči na Trgu Celjskih knezov 5. 12. ter Pravljične dežele) ter v Novem tedniku (pokrovitelj projekta Pravljično Celje 2013 v tiskanem mediju), prav tako bo oglaševalsko podporo ponujal tudi časopis Celjan. Medijsko podporo projektu v spletnem mediju bosta zagotavljala spletna portala Celje. Info ter Kozjansko. Info.

Projekt se bo oglaševal tudi preko FB V Celju smo face in na brezplačnih spletnih portalih (Napovednik, Dogaja.se, Citymagazine, MMC kultura, Celje.Info ...).

ORGANIZATOR IN KOORDINATOR PROJEKTA PRAVLJIČNO CELJE 2013

Zavod Celeia Celje

ORGANIZATOR IN KOORDINATOR PRAVLJIČNE DEŽELE 2013

V.S. produkcija Vladimira Skale

V Pravljično deželo vozijo vlaki Slovenskih železnic

ORGANIZATOR IN KOORDINATOR DOGODKOV V PRAVLJIČNEM ZELEN'DOLU OB ŠMARTINSKEM JEZERU

Zvezda G. Novljan, Eventplus

POKROVITELJI PRAVLJIČNEGA CELJA 2013

Projekt Pravljično Celje 2013 poteka pod okriljem Mestne občine Celje

Ekskluzivni radijski pokrovitelj Pravljičnega Celja 2013, Miklavževega obdarovanja na Trgu celjskih knezov 5. 12. 2013 in Pravljične dežele: Radio Antena Štajerska

Ekskluzivna pokrovitelja v spletnem mediju: Celje. Info ter Kozjansko. Info

Ekskluzivni pokrovitelj Pravljičnega Celja 2013 v tiskanem mediju: Novi tednik

Pokrovitelj Miklavževega obdarovanja na Krekovem trgu, 5.12. 2013 in Romantičnega pohoda z baklami na Stari grad Celje, 25. 12. 2013: Citycenter Celje

Pokrovitelja Pravljičnega Celja 2013: Zavarovalnica Triglav in Adriatic Slovenica

Več info o programu Pravljičnega Celja:

TIC Celje, Krekov trg 3, tel.: 03 42 87 936, 03 49 25 081, e-mail:tic@celje.si, www.celeia.info

Več info o programu Pravljične dežele:

Vladimira Skale, V.S. produkcija, tel.: 031 270 001, e-mail:celje.pravljicnadezela@gmail.com

Več info o programu Pravljične vasice Zelen'dol ob Šmartinskem jezeru pri Celju

Informacije in rezervacije: 031 751 780, 041 695 013, info@eventkoca.si, www.eventkoca.si

Več info o programu Umetniške četrti

Maja Antončič, kustosinja Centra sodobnih umetnosti Celje, tel.: 03 426 51 60, 051 681 995

maja.antoncic@celje.si