O-STA

Novosti .NET na srečanju Tech Ed 2001

Na tehničnem srečanju Tech Ed 2001 je Microsoft svojo strategijo prodora na trg velikih podjetij popeljal še korak naprej, saj so najavili dostopnost strežnika Mobile Information Server 2001, prvič javno predstavili strežnik za urejevanje vsebine spletnih strani Content Management Server in objavili novico, da je letni prihodek strežnika Microsoft SQL Server presegel 1 milijardo USD. Na uvodnem nagovoru so bile predstavljene tudi številne rešitve, izdelane s pomočjo strežnikov .NET in spletnimi storitvami XML.

Microsoftovi strežniki .NET Enterprise Servers ponujajo široko paleto rešitev za izgradnjo integriranih in prilagodljivih poslovnih okolij. Naj gre za mobilne komunikacije ali vzdrževanje in izgradnjo poslovnih baz, strežniki .NET zagotavljajo zanesljivost, enostavnost in nadgradljivost, kakršne potrebuje vsako podjetje v boju za uspeh v današnjem poslovnem svetu.

V okviru .NET strategije je bil prvič javno predstavljen najnovejši izdelek Content Manager Server 2001, ki omogoča skrajšanje časa, potrebnega za izdelavo dinamičnih spletnih in intranetnih strani. Strežnik ponuja podporo večjezičnim okoljem, prilagoditev vsebine različnim napravam in popolno integracijo s strežnikom Microsoft Commerce Server 2000. Predstavljen je bil tudi uspeh strežnika SQL Server 2000, ki je v letu 2001 presegel skupni prihodek 1 milijarde USD, skupno pa je bilo prodanih že več kot milijon strežniških licenc.

Družini strežnikov .NET Enterprise Servers se je na konferenci Tech Ed 2001 pridružil tudi strežnik Microsoft Mobile Information Server. Povezljivost slednjega z ostalimi strežniškimi platformami, kot so SQL Server 2000, Exchange 2000 Server, Windows 2000 Server in BizTalk Server 2000, zagotavlja enostavno okolje za spletne storitve ter komunikacije, ki jih je laže prilagajati ter tako tudi izkoristiti. Spletne storitve XML je moč enostavno prilagoditi različnim okoljem, kar omogoča bistveno enostavnejšo hkratno uporabo najboljših rešitev na posameznih področjih informacijskih potreb podjetij. Storitve XML predstavljajo logičen korak v razvoju spletnih strani, interneta ter poslovnih aplikacij.

"Integracija rešitev predstavlja največji izziv za današnja podjetja, saj se le-ta v čedalje večjem številu zaradi želje po poenostavitvi e-poslovanja zanašajo zgolj na internet," je v svojem otvoritvenem govoru še povedal Paul Flessner, podpredsednik skupine za poslovne strežnike .NET.

"Današnje novice pričajo o tem, da si Microsoft prizadeva za umestitev XML storitev v samo jedro strežnikov Enterprise Server. Z uporabo XML storitev razvijalci lahko rešujejo težave z integracijo in ustvarjajo rešitve, ki se sproti prilagajajo venomer spreminjajoči se poslovni dinamiki ter novim poslovnim priložnostim."

Uporabnost in uspešnost strežnikov .NET Enterprise Servers in storitev XML je na konferenci poudarilo tudi precej podjetij, med njimi Verizon Communications, Dollar Rent-A-Car, eSkye Solutions, …

"V Verizonu smo zelo zadovoljni z globalnimi zmogljivostmi Microsoftove .NET platforme," je povedal Fari Ebrahimi, podpredsednik oddelka za prodajo in globalne operacije pri podjetju Verizon Communications. "Tako smo strateško osnovo za kakovost storitve uspeli zagotoviti v nekaj mesecih namesto v nekaj letih. Še več, Microsoftova platforma omogoča prostor za nadaljnjo rast in širitev za le del cene obstoječih rešitev."