O-STA

Spodbudni obeti za rast malih podjetij

Razmere na področju evropskega podjetništva se izboljšujejo. Evropska komisija v letnem poročilu o malih in srednjih podjetij namreč ugotavlja, da se letos prvič po petih letih pričakuje višja stopnja zaposlenosti in njihove dodane vrednosti.

Skupna zaposlenost v malih in srednjih podjetjih naj bi se letos v primerjavi z letom 2012 povečala za 0,3 odstotka, rast teh podjetij pa je pričakovati tudi za leto 2013.

Podatki EK kažejo, da so bile lani izgube delovnih mest bolj pogoste v državah članicah EU, ki veljajo za bolj ranljive, vendar se je tudi tam trend upadanja upočasnil. Evropska mala in srednja podjetja so bila v začetku bolj odporna na krizo kot velika podjetja, a so zaradi šibkega domačega povpraševanja potrebovala več časa za okrevanje. Lani se je zaposlenost v tovrstnih podjetjih v primerjavi z letom prej znižala za 0,7 odstotka oz. za 610.000 delovnih mest. V EU je bilo lani 20,4 milijona malih in srednjih podjetij, ki so zaposlovala 86,8 milijona ljudi, kar je 66,5 odstotka vseh delovnih mest v EU.

Podatki o slovenskih podjetjih v letu 2012.

Pripravila Alenka Bizilj, DATA

http://data.si/blog/2013/11/28/obeti-za-rast-malih-podjetij-spodbudni/