O-STA

Katera evropska država je z davčnega vidika najbolj prijazna do samostojnih podjetnikov?

Organizacija neodvisnih računovodskih in svetovalnih podjetij (AGN Europe - An Association of Separate and Independent Accounting and Consultion Firms) je izvedla anketo v vseh 27 državah članicah EU, vključno z Lihtenštajnom, Norveško, Rusijo, Srbijo in Turčijo, da bi ugotovila kolikšen odstotek plače dejansko ostane samostojnemu podjetniku po plačilu davka na dobiček ter prispevkov. Cilj ankete je bil tudi, preveriti kakšne olajšave so dopuščene samozaposlenim v posameznih državah.

Ugotovili so, da je do samostojnih podjetnikov najbolj prijazna Rusija ter Češka, medtem ko v Belgiji, Nemčiji in Srbiji v njihovih rokah ostane najmanj denarja.

Olajšave za prispevke za socialno varnost so možne v skoraj vseh državah, olajšave za stroške reprezentance so dovoljene v 18 državah, ne pa na primer na Slovaškem, Poljskem, Češkem, Norveškem, Irskem. Olajšave za otroke samozaposlenih so dovoljene v 13 državah. Tudi olajšave za potne stroške so na voljo v vseh državah. Izmed vseh preverjenih olajšav, Slovenija nima možnosti olajšav za plačevanje hipoteke ter za nezaposleno ženo.

V zaključku ugotavljajo, da se pravila za obdavčenje samozaposlenih tako razlikujejo po Evropi, da je težko določiti, katera država je najprimernejša za življenje samostojnega podjetnika. Brez dvoma pa so olajšave namenjene samozaposlenim višje in širše kot zaposlenim. Pozivajo pa tudi, da se posamezniki posvetujejo s profesionalnimi davčnimi svetovalci, preden se odločijo za samozaposlitev v tujini.

Vir: AGN Europe