O-STA

Ipko kot prvi operater na Kosovu uporabnikom omogoča uporabo 3G tehnologije

Ljubljana, 3. decembra - Ipko, ki je del Skupine Telekom Slovenije, je v začetku decembra kot prvi operater na Kosovu svojim uporabnikom omogočil uporabo tehnologije 3G. Ipko je s svojim 3G omrežjem zaenkrat pokril 80 odstotkov prebivalcev Kosova in 43,7 odstotka ozemlja, za leto 2014 pa načrtuje širitev omrežja, tako da bo le-to dostopno 88 odstotkom prebivalcev, pokritega pa bo 75 odstotkov ozemlja.

Podjetje v letošnjem letu beleži 30-odstotno rast števila mobilnih uporabnikov, 10-odstotno rast internetnih uporabnikov ter 15-odstotno rast uporabnikov digitalne televizije. "Ipko svojim uporabnikom vseskozi zagotavlja inovativne storitve, ugodne cene ter vrhunsko kakovost mobilne telefonije. S tem, ko smo kot prvi operater na Kosovu uporabnikom omogočili uporabo 3G tehnologije, smo naredili pomemben korak pri nadaljnji rasti in krepitvi svojega tržnega položaja. Ipko se je tako v nekaj letih iz internetnega ponudnika razvil v sodobno družbo, ki uporabnikom ponuja celoten spekter konvergentnih storitev mobilnih komunikacij, stacionarne telefonije, internetnih storitev in digitalne kabelske televizije," ob tem poudarja glavni izvršni direktor Ipka, Robert Erzin. Na področju mobilne telefonije Ipko dosega rast tržnih deležev in prihodkov tako v segmentu poslovnih kot zasebnih uporabnikov.

V prvih devetih mesecih letošnjega leta je Skupina Ipko dosegla čisti poslovni izid v višini 2,5 milijona evrov, kar je za 66 odstotkov več kot v enakem obdobju lanskega leta, dobiček iz poslovanja je znašal 7,9 milijona evrov, kar je za 11 odstotkov več v enakem obdobju lani. EBITDA v prvih devetih mesecih znaša 21,3 milijona evrov, kar je za odstotek več kot v enakem obdobju lanskega leta.

Ipko je storitve mobilne telefonije pričel uporabnikom ponujati 14. decembra 2007. Z veliko penetracijo mobilnega trga je v zadnjih letih postal mobilni operater z najhitrejšo rastjo v Evropi.