O-STA

McAfee izpostavlja "12 božičnih goljufij", da nam pomaga še dlje varno živeti v digitalnem svetu

6.12.2013
McAfee, vodilni dobavitelj varnosti z najobsežnejšo ponudbo vseh vrst rešitev za zaščito vseh vrst in velikosti strank, ki ga v Sloveniji uradno zastopa podjetje REAL security d.o.o.,

nas pravočasno, še pred prazniki ki bodo kmalu tukaj, opominja na vse, kar se ob prijetnem in čudovitem v tistih dneh ob koncu leta, lahko zgodi tudi slabega. Da se nam le nebi nič slabega zgodilo, nam ponujajo nekaj nasvetov oz. nam ponujajo seznam goljufij, ki so še posebej aktualne v tem obdobju. Le preberimo si jih, da bomo seznanjeni s preprostimi varnostnimi protiukrepi že kak teden ali dva pred praznično mrzlico.

1. Not-So-Merry Mobile Apps
Na videz uradna orodja za praznično nakupovanje kaj hitro zvabijo nič hudega slutečega uporabnika v napačne odločitve tudi s ponarejenimi pričanji slavnih oseb ali ponarejenim sponzoriranje znanih podjetij. V resnici pa so zlonamerna orodja namenjena kraji osebnih podatkov. Kriminalci lahko preusmerijo dohodne klice in sporočila in jim omogočijo zaobiti dvostopenjsko preverjanje pristnosti, kjer drugi korak pomeni pošiljanje kode do mobilne naprave.

2. Holiday Mobile SMS Scams
Ponarejen namestitveni paket pretenta Android uporabnika, ki misli, da namešča legitimno aplikacijo, nato pa hitro izkoristi neomejen dostop do pametnega telefona in prične pošiljati SMS sporočila na plačljive telefonske številke brez vednosti uporabnika.

3. Hot Holiday Gift Scams
Oglasi za aktualno obvezne predmete kot so Playstation 4 ali Xbox One, s popusti skoraj preveč dobrimi, da bi lahko bilo res. Spretni kriminalci bodo objavili nevarne povezave, lažne nagradne igre na socialnih omrežjih, in pošiljali sporočila e-pošte, da bi pritegnili obiskovalce k razkritju osebnih podatkov ali prenosu zlonamerne programske opreme.

4. Seasonal Travel Scams
Lažne ponudbe in obvestila o ugodnih prazničnih potovanjih so tudi pogoste v tem obdobju, prav tako kot so hekerji, ki na cilju prežijo na morebitnega obiskovalca in ga takoj ob prihodu oropajo digitalne identitete. S prijavo na okužen računalnik z e-poštnim uporabniškim imenom in geslom lahko prevaranti namestijo orodja za beleženja podatkov, tipkovnice ali celo še kaj več. Hotelsko brezžično omrežje lahko trdi, da morate pred uporabo namestiti dodatno programsko opremo, ko kliknete na "Se strinjam", pa okuži vaš računalnik z zlonamernimi programi.

5. Dangerous E-Seasons Greetings
Legitimno izgledajoče e-voščilnice lahko želijo "čudovit Božič", potem pa v ozadju po kliku na povezavo za odprtje priložene datoteke sprožijo tudi prenos škodljivih programov kot so trojanski konji ali orodja za krajo gesel.

6. Deceptive Online Games
Preden se vaši otroci spravijo igrati na novo prenesene igre, bodite pozorni na dejanski izvor iger in mobilnih aplikacij. Mnogo je spletnih strani, ki ponujajo prenos polne verzije Grand Theft Auto, a v resnici so te strani pogosto prepletene škodljivo programsko opremo in povezavami. V napol legalne igre integrirana socialna omrežja lahko ogrozijo osebne podatke igralcev.

7. Shipping Notifications Shams
Ponarejena obvestila in alarmi o sledenju pisemskih paketov vas prepričajo v kontrolo statusa vaše pošiljke, dejansko pa so to spet goljufive spletne strani polne škodljive programske opreme ali trikov za dostop do vaših osebnih podatkov.

8. Bogus Gift Cards
Tudi praznični darilni boni so taka vsakdanjost, da so se že pojavili v digitalni obliki, katero je enostavno promovirati na socialnih omrežjih kot sta Facebook ali Twitter. A pozor, take reklame so lahko tudi ponarejene in obiskovalec bo v želji presenetiti prijatelja na spletu plačal 25€ za darilni bon, ki v resnici sploh ne obstaja.

9. Holiday SMiShing
Spet ena nova besedna skovanka, SMiShing se pojavlja v goljufijah vezanih na ponarejene darilne bone, kjer se goljufi predstavljajo za ponudnika kreditne kartice ali banko, ki zahteva 'varnostno potrdilo'. Nekateri celo vključijo prvih nekaj številk kreditne kartice v SMS in vam tako vzbujajo občutek legitimnosti in varnosti, seveda napačen občutek.

10. Fake Charities
Božič je obdobje darovanja in dobrodelnih dejanj. V dejanskem svetu se vprašaš ali ti pred vrati koledar zares ponuja predstavnik lokalnega gasilskega društva ali rdečega križa... V digitalnem svetu pa kriminalci gradijo ponarejene spletne strani za zbiranje dobrodelnih nakazil v razne ganljive namene kot so za obnovo po naravni katastrofi ali za otroke v tretjem svetu. Tako nakazan denar si seveda zatlačijo v svoje žepe.

11. Romance Scams
Ob božiču se mnogi spet spomnijo kako osamljeni so in ker ne bi radi več bili, se obrnejo na strani za pomoč pri sklepanju prijateljstev. Ampak na spletu je toliko takih strani, da ni mogoče vedeti kdo ali kaj stoji za katero od njih, legitimno podjetje ali kriminalci. Sporočila od dopisnega prijatelja lahko vsebujejo škodljive povezave za dostop do osebnih podatkov, ki so vrinjene s strani kriminalne združbe, katera obvladuje spletno stran, možno pa je celo, da taka oseba sploh ni pravi prijatelj, ampak se samo pretvarja. Pri začetnem vzpostavljanju prijateljevanja se lahko celo zgodi, da žrtev sploh ne izmenjuje sporočil z osebo ampak z 'robotom'.

12. Phony E-Tailers
Enostavnost spletnega kupovanja je že dolgo samoumevna, kriminalcem pa je tudi jasno kako enostavno je postavljati ponarejene spletne trgovine, v katerih dejansko ukradejo denar ali osebne podatke naivnih kupcev.

Avtor: Robert Lubej

Povezava do izvorne novice:

http://www.mcafee.com/uk/about/news/2013/q4/20131112-01.aspx

### ### ###

O McAfee

McAfee je eden od vodilnih in predvsem največjih ponudnikov varnostnih rešitev na svetu, kar dokazuje z velikim tržnim deležem in širokim naborom izdelkov. Njihove rešitve obsegajo preverjene proaktivne varnostne produkte in storitve vseh vrst - protivirusne programe, izdelke za boj proti neželeni elektronski pošti, požarne pregrade, sisteme za preprečevanje vdorov ter druge programske in strojne varnostne rešitve ter storitve v oblaku - namenjene zaščiti sistemov, omrežij in posameznih računalnikov ter prenosnih naprav. Večkrat nagrajen razvojni oddelek podjetja pripravlja inovativne rešitve za domače uporabnike, podjetja, javne organizacije in ponudnike storitev. S temi izdelki se zagotavlja informacijska varnost, skladnost, preprečuje prekinitve v poslovanju, ohranja integriteto poslovnih podatkov, odkriva ranljivosti, nadzira in izpopolnjuje varnost sistemov.

Med uporabniki izdelkov McAfee so tako največje vladne organizacije in mednarodne korporacije, kot tudi milijoni domačih uporabnikov ali majhnih podjetij in družinskih obrti. Podjetje McAfee je ustanovil John McAfee leta 1987, v kasnejših letih pa je razširilo ponudbo z mnogimi pomembnimi pripojitvami ter tako postalo vodilno svetovno podjetje z najbolj popolno ponudbo varnostnih rešitev nasploh.

McAfee zagotavlja obsežno varnost z dobavljanjem vseh vrst varnostnih rešitev za vse vrste strank.

Več o podjetju najdete na spletnih straneh: http://www.mcafee.com

Dodatne informacije:

Matic Knuplež, inženir IT varnosti

matic.knuplez@real-sec.com

REAL security d.o.o.

Meljska cesta 1

2000 Maribor

tel.: 02 234 74 74

http://www.real-sec.com info@real-sec.com