O-STA

V Likovnem salonu Celje ta petek odprtje razstave Life of Our Progressive Thinkers

Celje, 9. december 2013

Predstavljata se španski umetnici Lucia Moreno Murillo (Momu) in Eva Noguera Escudero (No Es), ki od leta 2005 delujeta kot tandem

Momu & No Es.

Celje, 9. december 2013, V Likovnem salonu Celje bo v petek, 13. 12. 2013 ob 19.00 odprtje razstave Life of Our Progressive Thinkers. Občinstvu se bosta predstavili španski umetnici Lucia Moreno Murillo (Momu) in Eva Noguera Escudero (No Es), ki od leta 2005 delujeta kot tandem Momu & No Es. Njuno umetniško prakso sestavljajo video in zvočna dela, instalacije in performansi, v katerih se prepletajo realni in fiktivni elementi. Ustvarjata imaginarne svetove, ki sicer izhajajo iz resničnih dogodkov ali oseb, vendar umetnici le - te prevedeta v nove zgodbe. Pripovedovanje zgodb je temeljna značilnost umetniškega izražanja tandema Momu & No Es, njun proces dela spominja na metodologijo filmskega ustvarjanja. Pišeta scenarije, sestavljata scenografije in kostumografije, izdelujeta rekvizite, pogostokrat vloge, ki jih zasnujeta, odigrata sami. Skozi dela ironično reflektirata razširjenost popularne kulture ter vpliv svetovnega spleta na vsakdanje življenje. Elemente popa spajata z arhaičnimi oblikami verovanja na takšen način, da se v njunih delih pogostokrat pojavljajo totemi, čudežni objekti, kristali ali spekulativne teorije skupaj s popularno glasbo, videi iz You Tuba, aplikacijami iz spleta ali iz mobilnih telefonov. Vstop na razstavo, ki bo na ogled do 19.1. 2014, je prost.

V njunem zadnjem videu Fan Boy (2013) opazujemo mladeniča, oboževalca mehiškega pevca, pri ustvarjanju magičnih glinenih figuric, s pomočjo katerih se vsakdo lahko preobrazi v medijsko zvezdo. Umetnici v videu Mohai (2012) nastopata kot dve čudaški subjektiviteti, duhovno izpraznjeni sredi urbanega mesta, ki si z namenom, da bi si priklicali srečo v svoji življenji, v zastavljalnici kupita ogromen totem. V projektu Crandido (2011) razmišljata o prihodnosti tehnološkega razvoja, izumita človeku podobnega robota, namenjenega sobivanju z ljudmi. Na Japonskem sta posneli video Tales of Wonder Site (2010), v katerem nastopata v vlogi priznanih pisateljic. Skozi intervju pojasnita, kako je nastal njun zadnji roman, v katerem glavnega lika odlikuje sposobnost videnja v prihodnost. Prihodnost napoveduje tudi globus v videu Who Locked Bert & Ernie (2010), tokrat umetnici opazujemo v vlogi Berta in Ernija, znanih likov iz popularne ameriške oddaje Sesame Street.

Kakšna bo prihodnost razvoja človeštva, se sprašujeta v novi instalaciji, sestavljeni iz video projekcije in reklamnega videa. Projekt bo v Likovnem salonu premierno predstavljen. Uvod v razstavo predstavlja promocijski video, ki gledalcu predstavi nevladno organizacijo Ceres. V video projekciji Life of Our Progressive Thinkers nastopata dva lika, ki izhajata iz resničnih oseb. Američan Robert Haag je lovec na meteorite, umetnici sta ga spoznali v Arizoni in z njim na različnih lokacijah posneli več intervjujev. Španec Carlos Blanco je mlad genij, ki se je že pri sedmih letih navdušil nad egiptologijo, pri enajstih je že prevajal starodavne egipčanske zapise. V videu sta prikazana kot figuri, ki s svojim znanjem bistveno prispevata k razvoju biotehnologije in nanotehnologije, ki človeštvo povede do naslednje stopnje evolucijskega procesa. Časovno se video dogaja v prihodnosti, osnoven scenarij sestavlja voice over, ki na podlagi dogodkov iz preteklosti opisuje tok dogajanj, ki so vplivali na stanje v prihodnosti. Z izdelavo posebne maske dele videa, v katerih se pojavita Carlos in Robert, odigrata umetnici sami.

Momu & No Es svoje delo predstavljata na številnih razstavah po svetu. Izbor zadnjih razstav: Los Logrados, MAS, Museo de Arte Moderno y Contemporáneo de Santander y Cantábria, 2013 (samostojna razstava), Three Artists Walk in to a Bar, de Appel, Amsterdam, 2012, POP POLITICS: Activism at 33 Revolutions, CeCentro de Arte Dos de Mayo, Madrid, 2013, itd.

V priponki prilagamo tudi fotomaterial

Naslov dela: Momu & No Es, Life of Our Progressive Thinkers, video still, 2013

Avtorici dela: Momu & No Es

Več informacij: Maja Hodošček, kustosinja, tel.: 03 42 65 162, e-pošta:maja.hodoscek@celje.si.

Jerneja Kolar

Referentka za stike z javnostmi in promocijo

Krekov trg 3

3000 Celje

Slovenija

t: ++386 3 428 79 41

f: ++386 3 428 79 31

GSM: ++386 51 681 997

novice.zavodceleia@celje.si

www.celeia.info



(c) Mestna občina Celje si pridržuje vse pravice.
Sporočilo je poslovna skrivnost in je namenjeno samo navedenemu naslovniku/naslovnikom.
Če ste pomotoma prejeli to sporočilo, vas prosimo, da o tem obvestite pošiljatelja, sporočilo pa takoj uničite. Prosimo, da spoštujete zaupnost sporočila in ga ne berete, kopirate, objavljate oziroma kakorkoli širite njegove vsebine. Mestna občina Celje ni odgovorna za spremenjeno, preurejeno ali ponarejeno sporočilo.

(c) copyright Municipality of Celje - all rights reserved.
This message is confidential and intended solely for the addressee(s).
If you have received this e-mail by mistake, please notify the sender and delete this message from your system. Please uphold strict confidentiality and neither read, copy, disseminate, nor otherwise make use of their content in any way. Municipality of Celje shall not be liable for the message if altered, changed or falsified.


Likovni salon celje.jpg