O-STA

Znanstveni večer Univerze v Novi Gorici

Nova Gorica, 16. december 2013

Univerza v Novi Gorici vabi v okviru cikla "Znanstveni večeri" na predavanje, ki ga bo imel prof. dr. Diego De Leo (Vodja Inštituta za raziskovanje in preprečevanje samomora na Univerzi Griffith, Brisbane, Avstralija in Slovenskega centra za raziskovanje samomora, UP IAM), z naslovom " Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) - študija START: Ozadje, utemeljitev in razvoj v luči slovenskega sodelovanja". Predavanje bo v petek, 20. decembra 2013 ob 19. uri v dvorcu Lanthieri v Vipavi.

Predavanju bo sledil razgovor s predavateljem, ki ga bo moderiral prof. dr. Danilo Zavrtanik, rektor Univerze v Novi Gorici.

Poskus samomora je eden izmed najpomembnejših dejavnikov tveganja za samomor. Statistika govori o tem, da vsak storjeni samomor povezujemo z desetimi do dvajsetimi resnimi poizkusi samomora. Značilnosti ljudi, ki poskušajo narediti samomor, so različne, vendar pa je visoka stopnja stiske ključna pri vsakem poskusu samomora. Ocenjujemo, da je v Sloveniji vsako leto vsaj 10.000 poskusov samomora. Cilji projekta START, ki poteka v okviru WHO, vključujejo beleženje epidemioloških podatkov in značilnosti, ki spremljajo poskuse samomora. Raziskujemo razlike v okoliščinah in stopnje resnosti poskusov samomora. Določiti želimo tudi učinkovitost kratke intervencije v primerjavi z obstoječim protokolom zdravljenja, ki sledi poskusu samomora. Predstavljeni bodo rezultati štirih sestavnih delov študije, obenem pa bomo obravnavali tudi izkušnje 26 držav z implementacijo omenjenih postopkov. Posebno pozornost bomo namenili izzivom, ki jih izvedbi projekta prinaša slovenski prostor.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Vljudno vebljeni!

Dodatne informacije: Andreja Leban, Stiki z javnostmi, T: 05 3315 397, E: andreja.leban@ung.si

Andreja Leban