O-STA

Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta

Z besedo holokavst označujemo zgodovinsko edinstveni, načrtni in sistematični genocid, ki so ga pred in med drugo svetovno vojno izvedli evropski nacistični in fašistični režimi nad evropskimi Judi s ciljem totalnega uničenja vseh Judov. Smrtnih žrtev holokavsta (hebrejsko Šoa) je bilo več kot 6 milijonov, preživelih žrtev - psihično in fizično trajno prizadetih, razlaščenih, pregnanih, prisilno izseljenih, ljudi, ki so ostali brez slehernih sorodnikov, sirot, medgeneracijsko prizadetih potomcev preživelih - pa je bilo in je še veliko več. Dejstva in posledice tega masovnega zločina ne bodo in ne smejo biti nikoli pozabljene.

Vlada RS je februarja 2008 razglasila 27. januar za nacionalni dan spomina na holokavst, s čimer je ravnala v skladu z resolucijo Generalne skupščine OZN 60/7, s katero je bil 27. januar razglašen za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta.

Danes je zadnji dan prijave! Vabljeni...

Zavod PIP v okviru projekta Koncentracijsko taborišče Rižarna - opomin zgodovine za strpno prihodnost Evrope organizira mednarodni fotografski natečaj na temo "Opomin zgodovine za strpno prihodnost Evrope", kjer lahko mladi svoje ideje izrazite na inovativen način. Želimo ohraniti spomin na zgodovino med mlajšimi in pritegniti mlade k aktivnemu razmišljanju o zgodovini evropskih narodov, vzrokih za vzpon nacizma in koncentracijskih taborišč, k oblikovanju idej za strpnejšo Evropo ter vključenosti v izgradnjo lepše evropske prihodnosti.

http://evropejec.si/evropske-novice/402-fotografski-natecaj-opomin-zgodovine-za-strpno-prihodnost-evrope