O-STA

Dijaki se bodo prilagajali podnebnim spremembam, najmlajši pa poslušali zgodbe o sadju in zelenjavi

Žled, leden dež in sneženje so v zadnjih dneh povzročili precejšnjo škodo in ohromili življenje mnogim ljudem. Jutri, 5.2.2014, se bo v okviru vseslovenskega natečaja Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec 2013/14 na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani odvilo predavanje mag. Tanje Cegnar o tem, kaj se dogaja z vremenom in kako se lahko prilagodimo podnebnim spremembam. V vrtcu Moste pa bo medtem potekalo predavanje z naslovom "Živim domače, jem lokalno", ki ga bo izvedla strokovnjakinja in vodja samooskrbe s hrano iz zadruge Jarina.

Škofijska klasična gimnazija je mag. Tanjo Cegnar, v okviru natečaja ki ga izvaja društvo Planet Zemlja od leta 2010, gostila že lansko šolsko leto. Ker je bil odziv dijakov in profesorjev odličen in ker je tematika vedno bolj aktualna, so se v letošnjem letu odločili za ponovni obisk slovenske meteorologinje. Jutri bodo dijaki te šole gotovo dobili koristne nasvete o tem, kako se prilagoditi spremembam podnebja in slišali kaj lahko v prihodnje pričakujemo. Za mlade je to še kako pomembno sporočilo, ki jim lahko pomaga do kvalitetnejšega bivanja v prihodnje.

Pobuda za projekt "Živim domače, jem lokalno" pa izhaja iz vse težjih razmer in vse aktualnejših potreb po samooskrbi s hrano, pri tem pa igra pomembno vlogo tudi zdravje, na katerega še kako vplivata izvor in način pridelave hrane. Predavateljica bo tako govorila o pomenu lokalne samooskrbe, ki je v tem letu še kako aktualna. Na to kaže tudi Mednarodno leto družinskih kmetij, ki ga je Organizacija združenih narodov razglasila prav za leto 2014.

Gre za projekt, ki je postal del natečaja v tem šolskem letu in že žanje veliko zanimanja vzgojno-izobraževalnih zavodov Slovenije.

Več informacij je na voljo na naslovu info@planet-zemlja.org ali 01 620 25 22.