O-STA

Razmere na terenu si bo ogledal minister za obrambo

Velenje, 5. februar 2014 - Pravkar v protokolarni sobi Mestne občine Velenje poteka pogovor župana Mestne občine Velenje Bojana Kontiča, direktorice občinske uprave Andreje Katič, vodij uradov Mestne občine Velenje, predstavnikov Civilne zaščite Mestne občine Velenje, velenjskih gasilcev ter vzdrževalcev cest in elektro omrežja z ministrom Republike Slovenije za obrambo Romanom Jakičem ter njegovimi sodelavci. Minister si bo po srečanju v mestni hiši ogledal tudi razmere na terenu.

Sicer pa se je danes ob 9. uri v prostorih Mestne občine Velenje ponovno sestal velenjski krizni štab. Poveljniki prostovoljnih gasilskih društev so povedali, da je bila minula noč za dežurne gasilce nekoliko mirnejša, že od jutra pa je ponovno na delu okoli 80 gasilcev.

Vzdrževalci cest se ob pomoči gasilcev in predstavnikov Slovenske vojske trudijo vzpostaviti prevoznost ceste Velenje-Polzela in seveda ohranjati prevoznost vseh drugih cest.

Še vedno so zaradi podrtih dreves ali nevarnosti, ki jo povzročajo potrgani električni kabli, zaprte ceste:

- na Lubelo,
- v Cirkovcah (Golob-Zaluberšek),
- Velunjski graben-Plešivec,
- odcep Trbul,
- Podkraj-Kavče,
- Loke (Jurko).

Kot smo že poročali, danes v vseh velenjskih šolah (razen v podružničnih osnovnih šolah Cirkovce in Plešivec, ki sta še vedno brez elektrike) poteka pouk. Po poročanju ravnateljev velenjskih osnovnih šol je odsotnih 397 od skupno 2.644 šolarjev (okoli 15 %).

Tudi jutri bo pouk v vseh velenjskih šolah potekal kot običajno. Jutri bo pouk mogoč tudi v podružničnih osnovnih šolah Cirkovce in Plešivec, ki jima bodo vojska in gasilci zagotovili agregata.

Zaradi še vedno velike nevarnosti lomljenja vej in podiranja dreves ter težav pri zagotavljanju prevoznosti cest organiziranega šolskega prevoza tudi jutri ne bo. Tako lahko vsi učenci, ki se v šolo vozijo, ostanejo doma. Tudi starše otrok, ki v šolo prihajajo peš, ponovno pozivamo, da sami presodijo, ali je otrokova šolska pot dovolj varna, da bodo otroka napotili v šolo. V vseh šolah bodo poskrbeli, da bodo tisti, ki bodo zaradi izrednih razmer tudi jutri ali v naslednjih dneh ostali doma, hitro in brez težav nadoknadili zamujeno.

Tudi varstvo predšolskih otrok bo ponovno zagotovljeno v vseh enotah Vrtca Velenje, razen v enoti Cirkovce (otroke, ki obiskujejo to enoto, lahko starši pripeljejo v enoti Jurček in Tinkara).

Delavci podjetja Elektro Celje in njihovi zunanji sodelavci še vedno intenzivno odpravljajo okvare na električnem omrežju, saj so naselja oziroma deli naselij Paka pri Velenju, Šenbric, Lopatnik, Paški Kozjak in Cirkovce še vedno brez električne energije. Predstavnik podjetja je povedal, da je potrebno usposobiti še 21 transformatorskih postaj.

Agregate, ki jih je kupila Mestna občina Velenje na pobudo župana Mestne občine Velenje Bojana Kontiča, so včeraj ekipe civilne zaščite v sodelovanju s predstavniki krajevnih skupnosti in Rdečega križa že razdelile, zdaj pa jih bodo začeli tudi prestavljati - z območij, kjer so prebivalci že priključeni na omrežje, tja, kjer jih najbolj potrebujejo.

Župan je danes ponovno poudaril, da morajo ekipe na terenu resnično preveriti vsa odročna območja in vzpostaviti stik z vsemi občankami in občani, še posebej tistimi, ki zaradi izpada električne energije ne morejo sami vzpostaviti kontakta z drugimi ter obvestiti kogarkoli o tem, da potrebujejo pomoč. Za zdaj posebnih potreb ekipe na terenu niso ugotovile.

Prav tako je župan danes poudaril, da se morajo gasilci in drugi, ki odstranjujejo podrto in polomljeno drevje, posvetiti predvsem šolskim okolišem in strugam ter bregovom vodotokov, saj lahko sicer padavine in taljenje ledu in snega povzročijo nove, dodatne težave.

Občanke in občane pozivamo, da so tudi na poteh v mestnem središču izredno pozorni, saj obstaja nevarnost lomljenja vej ter padanja ledenih sveč in snega s streh. Nekatere poti smo zaprli - občanke in občane prosimo, da zaradi lastne varnosti te zapore upoštevajo.

Telefonska številka Civilne zaščite Mestne občine Velenje, na katero lahko občanke in občani še vedno sporočajo vse informacije v zvezi s posledicami izrednih vremenskih razmer v naši občini, in težave, s katerimi se morebiti srečujejo, je: 041 793 645.

Velenjski krizni štab se bo v prostorih Mestne občine Velenje ponovno sestal jutri ob 9. uri.