O-STA

Razstava del osnovnih šol sodelujočih v projektu Ura za Zemljo

Velenje, 25. marec 2014 - V avli Mestne občine Velenje si lahko od danes, 25. marca 2014, dalje ogledate razstavo likovnih del učencev velenjskih osnovnih šol, sodelujočih v projektu Ura za Zemljo, katere namen je ozaveščanje o pomenu varovanja narave.

Pri tem projektu Slovenija sodeluje že peto leto. Glavni koordinator Ure za Zemljo v Sloveniji so učenci in učitelji OŠ Mihe Pintarja Toleda iz Velenja. V lanskem letu jim je v ta projekt uspelo vključiti več kot 30 občin. Luči so bile ugasnjene na določenih kulturno zgodovinskih objektih, oglasnih panojih, mestnih razsvetljavah. V temi so ostali gradovi v Ljubljani, Celju, Slovenskih Konjicah, Mariboru, Velenju, Šoštanju, na Ptuju ..., številne ulice, zgradbe, trgi, šole, muzeji. S tem dejanjem so se pridružili številnim znamenitim stavbam, kot so Eifflov stolp, Notre Dame, Velike piramide v Egiptu, Operna hiša v Sydneyju, na katerih prav tako ugasnejo razsvetljavo.

Letos je v okviru projekta Ura za Zemljo Osnovna šola Mihe Pintarja Toleda Velenje povabila vse osnovne šole, da se jim pridružijo pri likovnem razmišljanju o prizadevanjih za razumno rabo naravnih virov in dobrin ter za uravnotežen odnos do narave brez uničujočih posledic za neživo in živo naravo našega planeta. Omenjena tematika odpira mnoga vprašanja, s tem pa tudi široko paleto likovnih motivov, ki so jih učenke in učenci s svojo otroško neposrednostjo zagotovo prepričljivo likovno upodobili.

Vsa likovna dela, ki so prispela do 21. marca 2014, so razstavljena v otroškem razstavišču Osnovne šole Mihe Pintarja Toleda Velenje in v avli Mestne občine Velenje.

Hkrati bodo vsa likovna dela in seznam sodelujočih šol na ogled tudi v spletni galeriji projekta Ura za Zemljo in na facebook strani Ura za Zemljo. S prispelimi deli želijo oblikovati trajno likovno zbirko projekta Ura za Zemljo.

Razstava bo na ogled do petka, 4. aprila 2014.

Vljudno vabljeni!