O-STA

SZJ Mestne občine Velenje - Razstavi ob 55-letnici Velenja

Velenje, 1. april 2014 - V Velenju bomo ta teden odprli dve razstavi, s katerima bomo zaznamovali 55 let sodobnega Velenja. Septembra letos bo namreč minilo 55 let od uradnega odprtja novo zgrajenega mestnega središča in v Velenju bomo v počastitev tega jubileja pripravili več dogodkov in projektov.

Danes bo v Muzeju premogovništva Slovenije (Stari jašek - Koroška cesta, Velenje) ob 18. uri odprtje razstave z naslovom Brigadirstvo in udarništvo v Šaleški dolini. Razstavo smo pripravili v sodelovanju z Društvom brigadirjev Velenje, Muzejem Velenje in Muzejem premogovništva Slovenije. Avtorica razstave in knjige Mi gradimo nov svet in novo pomlad, ki bo izšla ob razstavi, je zgodovinarka Janja Jedlovčnik. Zbrane na odprtju razstave, ki bo na ogled do 15. maja, bo nagovoril župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič, v kulturnem programu pa bodo nastopili člani Rudarskega okteta Velenje in Karl Drago Seme.

V petek, 4. aprila, pa bomo ob 17. uri v Galeriji na prostem Velenje, ki smo jo ob lanskem občinskem prazniku uredili na pešpoti, ki vodi od glavne velenjske pošte do Kardeljevega trga, odprli novo razstavo. Naslovili smo jo Novo in novejše Velenje, saj bomo na ogled postavili fotografije Velenja iz časa, ko je novo Velenje še nastajalo, hkrati pa bo razstava omogočala primerjavo tedanje podobe mesta z njegovim sedanjim videzom. Na odprtju bodo nastopili člani Godbe Univerze za tretje življenjsko obdobje Velenje in otroški pevski zbor enote Lučka Vrtca Velenje.


Galerijo na prostem smo postavili v okviru projekta "City Impulses". Projekt "City Impulses", ki je delno sofinanciran s strani Operativnega programa Slovenija-Avstrija 2007-2013, obravnava prednostno nalogo 2: Trajnostni in skladen razvoj; Razvoj naselij in regionalni razvoj. Glavni namen projekta je narediti mestna središča lepša, prijetnejša in atraktivnejša tako za prebivalce kot tudi za obiskovalce in podjetnike ter investitorje.